radekt51 Opublikowano 3 Lutego 2020 #1 Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam wszystkich Trafiłem na Wasze forum bo jestem na etapie zbierania "gratów" na modernizacje mojej kotłowni ze śmieciucha na ekogroszek.... Założenie jest takie że wywalam piec, boiler, pompy - wszystko nowe, natomiast od kotłowni w górę wszystko zostaje bez zmian. niestety mam problem gdyż grzejnik łazienkowy mam wpięty w rurę prowadzącą do naczynka wyrównawczego a samo naczynko jest podłączone za pompami Dodałem schemat jak bedzie to wyglądać po ukończeniu natomiast mam obawy czy jest to bezpieczne i może tak być? Naczynko bym wpiął między zasileniem CWU i zaworem 4D ale wtedy tyle ile bedzie na piecu to bedzie na grzejniku w łazience a powrót dodatkowo będzie studzony jeśli termostat się przymknie przy grzejniku Proszę o ocene i ewentualne sugestie
sambor Opublikowano 3 Lutego 2020 #2 Opublikowano 3 Lutego 2020 Co tu sugerować? Masz naczynie wpięte niezgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem, a najgorsze jest to że o tym wiesz i nie bardzo masz ochotę poprawiać. Ciągnij od kotła rurę 1" do naczynia i będzie OK.
radekt51 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2020 Tzn naczynko mam tak zrobione od lat i dążę do tego czy należy to przerobić czy może tak zostać przy wymianie kotła... Rozumiem że naczynie ma być wpięte zaraz na zasileniu kotła przy zasileniu CWU. Pytanie co z grzejnikiem łazienkowym który jest w tą rurę wpięty... Może tak zostać?? Nie mam możliwości aby go zasilić inaczej chyba że rozwalę pół łazienki.... Taka przeróbka jak na foto poniżej jest okej??
sambor Opublikowano 3 Lutego 2020 #4 Opublikowano 3 Lutego 2020 Takie wpięcie jest bezpieczne a grzejnik łazienkowy może na grawitacji zadziała, ale to nie jest pewne. Musiałbyś sprawdzić czy obecnie przy wyłączonej pompie ten grzejnik będzie grzał.
radekt51 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2020 Czy są wymagania prawne jak gruba rura ma isc do naczynka? Teraz mam 1/2... Zawór 4 Drogowy mam rozmiaru 5/4 - wg Afriso mały obieg powinien działać bez pompy wspomagającej, prawda to?
marcus312 Opublikowano 3 Lutego 2020 #6 Opublikowano 3 Lutego 2020 7 godzin temu, sambor napisał: Ciągnij od kotła rurę 1" do naczynia i będzie OK. Grubość rury już była podana
sambor Opublikowano 3 Lutego 2020 #7 Opublikowano 3 Lutego 2020 6 godzin temu, radekt51 napisał: Czy są wymagania prawne jak gruba rura ma isc do naczynka? Teraz mam 1/2... Tak są wymagania i trzeba aby rura była metalowa 1" lub Cu28 i raczej warto poprowadzić jednak nową rurę od kotła do naczynia - wtedy będzie bezpiecznie i pewnie że grzejnik w łazience będzie grzał, Łazienki nie ruszasz, tylko odcinasz naczynie i zamykasz korkiem rurę
radekt51 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 4 Lutego 2020 Dziękuję Panowie za pomoc... Czyi finalnie ma to wyglądać tak: ??
Popcorn1 Opublikowano 4 Lutego 2020 #9 Opublikowano 4 Lutego 2020 Według mnie to powinno wyglądać tak. Wtedy zawór 4D steruje temperaturą na oba grzejniki i nie ma potrzeby stosowania zaworów termostatycznych na grzejnikach. Mam tak u siebie i to się sprawdza.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.