Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja kotłowni

radekt51

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Trafiłem na Wasze forum bo jestem na etapie zbierania "gratów" na modernizacje mojej kotłowni ze śmieciucha na ekogroszek....

Założenie jest takie że wywalam piec, boiler, pompy - wszystko nowe, natomiast od kotłowni w górę wszystko zostaje bez zmian.

niestety mam problem gdyż grzejnik łazienkowy mam wpięty w rurę prowadzącą do naczynka wyrównawczego a samo naczynko jest podłączone za pompami 

Dodałem schemat jak bedzie to wyglądać po ukończeniu natomiast mam obawy czy jest to bezpieczne i może tak być? Naczynko bym wpiął między zasileniem CWU i zaworem 4D ale wtedy tyle ile bedzie na piecu to bedzie na grzejniku w łazience a powrót dodatkowo będzie studzony jeśli termostat się przymknie przy grzejniku

Proszę o ocene i ewentualne sugestie  

Bez tytułu.png

Opublikowano

Co tu sugerować?

Masz naczynie wpięte niezgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem, a najgorsze jest to że o tym wiesz i nie bardzo masz ochotę poprawiać.

Ciągnij od kotła rurę 1" do naczynia i będzie OK.

Opublikowano

Tzn naczynko mam tak zrobione od lat i dążę do tego czy należy to przerobić czy może tak zostać przy wymianie kotła... Rozumiem że naczynie ma być wpięte zaraz na zasileniu kotła przy zasileniu CWU. 

Pytanie co z grzejnikiem łazienkowym który jest w tą rurę wpięty... Może tak zostać?? Nie mam możliwości aby go zasilić inaczej chyba że rozwalę pół łazienki....

Taka przeróbka jak na foto poniżej jest okej??

Bez tytułu.png

Opublikowano

Takie wpięcie jest bezpieczne a grzejnik łazienkowy może na grawitacji zadziała, ale to nie jest pewne.

Musiałbyś sprawdzić czy obecnie przy wyłączonej pompie ten grzejnik będzie grzał.

Opublikowano

Czy są wymagania prawne jak gruba rura ma isc do naczynka? Teraz mam 1/2...

Zawór 4 Drogowy mam rozmiaru 5/4 - wg Afriso mały obieg powinien działać bez pompy wspomagającej, prawda to?

Opublikowano
7 godzin temu, sambor napisał:

Ciągnij od kotła rurę 1" do naczynia i będzie OK.

Grubość rury już była podana

Opublikowano
6 godzin temu, radekt51 napisał:

Czy są wymagania prawne jak gruba rura ma isc do naczynka? Teraz mam 1/2...

Tak są wymagania i trzeba aby rura była metalowa 1" lub Cu28 i raczej warto poprowadzić jednak nową rurę od kotła do naczynia - wtedy będzie bezpiecznie i pewnie że grzejnik w łazience będzie grzał,

Łazienki nie ruszasz, tylko odcinasz naczynie i zamykasz korkiem rurę

Opublikowano

Dziękuję Panowie za pomoc... 

Czyi finalnie ma to wyglądać tak: ??

Bez tytułu.png

Opublikowano

Według mnie to powinno wyglądać tak. Wtedy zawór 4D steruje temperaturą na oba grzejniki i nie ma potrzeby stosowania zaworów termostatycznych na grzejnikach. Mam tak u siebie i to się sprawdza.4336a79c2d770e4211a742fefa576915.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.