mironw Opublikowano 8 Lutego 2020 #76 Opublikowano 8 Lutego 2020 nie pomyliłeś opisów bo powrót z podłogówki wpiołeś w kolektor CO a to są zawory zwrotne ZZ , czy jakieś złączki ta niebieska otulina to chyba powrót podłogówki wywal zawór przy rozdzielaczu ,obróć trójnik i nie ma syfonów
piomys Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #77 Opublikowano 9 Lutego 2020 Cytat nie pomyliłeś opisów bo powrót z podłogówki wpiołeś w kolektor CO Tak być może niezrozumiale naniosłem opisy. Cytat a to są zawory zwrotne ZZ , czy jakieś złączki Tak to są zawory zwrotne i filtry Cytat ta niebieska otulina to chyba powrót podłogówki tak dokładnie Cytat wywal zawór przy rozdzielaczu ,obróć trójnik i nie ma syfonów Zawór 3 d? Który trójnik obrócić? Ten od pompy? Tak pomyślałem sobie wczoraj, że może wywalić układ mieszający z rozdzielacza. Wpiąć jakiś zawór który wpuszcza tylko max.40 i wstawić drugą pompę przy sprzęgle:
Uzytkownik2 Opublikowano 9 Lutego 2020 #78 Opublikowano 9 Lutego 2020 A jaki to miałby być ten "jakiś zawór ograniczający temp.na podłogówkę"? bo jestem bardzo ciekawy)
piomys Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #79 Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie wiem nie znam się. Ale po co mieszać dwa razy skoro sprzęgło już mi miesza prawdopodobnie bo mam temp na rozdzielaczu mniejszą o 10 stopni.
mironw Opublikowano 9 Lutego 2020 #80 Opublikowano 9 Lutego 2020 2 godziny temu, piomys napisał: Który trójnik obrócić? Ten od pompy? ten przy pompie CO masz na zdjęciu Ten baypas sprawdziłeś i zamknołeś
piomys Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #81 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja tego sam nie zrobię. Musiałbym wezwać serwisanta.
mironw Opublikowano 9 Lutego 2020 #82 Opublikowano 9 Lutego 2020 @piomys A masz instrukcje rozdzielacza to zamknij ten bypass na jego końcu , albo go wywal i zaślep korkiem, bo może serwisant nie zamknął bypass-u na rozdzielaczu i pompie łatwiej przez niego pchać i dlatego temperatura jest na zasilaniu i powrocie rozdzielacza taka sama . A tak w ogóle to po co te filtry na powrocie one powinny zabezpieczać pompy , a nie sprzęgło bo sprzęgło ma na dole zawór spustowy i osadnik na zanieczyszczenia, który czasem trzeba opróżniać , a tak w ogóle jak byś miał to poprawiać to proponuje przenieść ZZ i filtr koło rozdzielacza.
piomys Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #83 Opublikowano 9 Lutego 2020 Rozdzielacz był podpięty bezpośrednio pod zasilanie z pieca i wszystko było ok. Było na nim 43 stopnie. Wtedy jednak nie grzały grzejniki, które były trójnikiem wpięte w zasilanie i powrót z pieca. Wszyscy mi mówili, że trzeba zamontować sprzęgło i dodatkową pompę na grzejniki. Więc zmieniłem to i wyszło co wyszło. Zastanawiam się czy po prostu to sprzęgło nie jest czasem za duże 70kW na kocioł gazowy. Są takie do 40kW i może one są do kotłów gazowych.
vps1 Opublikowano 9 Lutego 2020 #84 Opublikowano 9 Lutego 2020 Położenia filtrów siatkowych bym nie zmieniał no chyba, że ten z podlogówki (jest w pionie). Osobiście uważam, że filtry siatkowe nie są dobre do instalacji grzewczych. Filtr siatkowy zatrzymuje zanieczyszczenia większe niż 0,5mm a odpowiedni filtr magnetyczny zatrzymuje zanieczyszczenia 0,5um różnica 100 krotna. Gdy uda Ci się naprawić przepływy rozważ montaż takiego filtra bezpośrednio na powrocie sprzęgła. Spójrz zdjęcie post #38 Aby sprawdzić czy na sprzęgle osiągniesz taką temp jak na kotle zamknąłeś by-pass w kotle i pompa na 100% ? Zamknięcie by-passa w kotle to kilka sek a może rozwiązać temperatury na sprzęgle. Ten by-pass na rozdzielaczy również do zamknięcia ma z boku chyba zaworek na kwadrat. Napisz jaką średnice mają rury które dochodzą do rozdzielacza podłogówki.
piomys Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #85 Opublikowano 9 Lutego 2020 Pewnie musiałbym kupić takie coś i po prostu wpiąć pod to rozdzielacze do grzejników i podłogówki.https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-ske-grupa-pompowa-vta-uni-8889065886?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie&ev_adgr=Ogrzewanie+-+Akcesoria&gclid=CjwKCAiA-P7xBRAvEiwAow-Vaa82FHH32uS92bv7WH_3gmcLmah9hUC_KreZYGiib40c1BSVJAZ4mhoCgSsQAvD_BwE
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.