WojtuNie Opublikowano 5 Lutego 2020 #26 Opublikowano 5 Lutego 2020 Kol. @sambor myślę że to jednak sterownik pokojowy szwankuje, bo Termet jeżeli przegrzeje to przechodzi w L3 a u kolegi to nie występuje.
WojtuNie Opublikowano 5 Lutego 2020 #27 Opublikowano 5 Lutego 2020 17 minut temu, aje napisał: PS. tak sie zastanawiam, jak przy opcji bez regulatora obniżyć na noc temperaturę. Ogolnie temp. pożądana to dzien - 22 i noc - 19 może 20. A na pewno potrzebujesz tego obniżenia, bo przy podłogówce jest to ciężkie do osiągnięcia i raczej nie powoduje to oszczędności.
aje Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #28 Opublikowano 5 Lutego 2020 3 godziny temu, sambor napisał: Aby wykluczyć wpływ termostatu pokojowego należy wstawić zworę w miejsce wpięcia tego termostatu - czyli przywrócić stan fabryczny. Ten objaw z wyłączaniem to to że kocioł za szybko osiąga temp zadaną wody - należy pewnie zmniejszyć moc grzania albo zwiększyć przepływ wody - prędkość pompy. hmm a jak odłączyłem z prądu odbiornik pieca, i zmieniłem mu na brak regulatora to nie wystarczy ? Serwisanta będę wołał dopiero w lipcu czy tam sierpniu na przegląd, bez sensu płacić tylko za przestawienie zworki :) Mogę przeciąć kabel i zmostkować żyły jako zworke ? Tutaj przy krzywej 1.5, temperatura dochodzi do 30/31st. Piec sie wyłącza. Wraca do pracy i startuje od 23 st , słychać że po osiągnięciu 30st zmniejsza płomień i tak trzyma na płomieniu. I mimo że temperatura nie idzie wyżej, piec i tak sie wyłącza, ale słychać cykniecie przekaźnika przed przynajmniej tak mis sie wydaje, w koncu nie moge siedziec 100% czasu w kotłowni, popracować też trzeba. Pierwsze spostrzeżenia od wyłączenia regulatora piec działa cały czas. Co do temperatury, hmm pewnie nie muszę obniżać, po prostu ustawie krzywą żeby trzymała 20 - 21 cały czas. Przy niżej temp. lepiej sie śpi, i nie chodzi tu o oszczednosc.
WojtuNie Opublikowano 5 Lutego 2020 #29 Opublikowano 5 Lutego 2020 5 minut temu, aje napisał: Mogę przeciąć kabel i zmostkować żyły jako zworke ? Tak, możesz, będzie wtedy pewność że to nie sterownik pokojowy. 10 minut temu, aje napisał: I mimo że temperatura nie idzie wyżej, piec i tak sie wyłącza, ale słychać cykniecie przekaźnika przed przynajmniej tak mis sie wydaje, w koncu nie moge siedziec 100% czasu w kotłowni, popracować też trzeba. Pierwsze spostrzeżenia od wyłączenia regulatora piec działa cały czas To już nie wiem ;) pracuje cały czas teraz czy jednak się wyłącza bez L3? 13 minut temu, aje napisał: Co do temperatury, hmm pewnie nie muszę obniżać, po prostu ustawie krzywą żeby trzymała 20 - 21 cały czas. Przy niżej temp. lepiej sie śpi.. Przynajmniej na próbę dobrze by było zrobić tak, zmostkować kabel żeby kocioł cały czas miał sygnał grzej i obserwować czy pracuje ewentualnie korygując krzywą żeby nie było za ciepło. I jeszcze taka uwaga, mój kocioł też czasami przerywa grzanie na ok 10 s i w tym czasie jakby robił sobie diagnostykę, po czym wraca do grzania wyświetlając przez moment temperaturę wyliczoną z pogodówki.
aje Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor #30 Opublikowano 5 Lutego 2020 1 godzinę temu, WojtuNie napisał: To już nie wiem ;) pracuje cały czas teraz czy jednak się wyłącza bez L3? Jak mialem podlaczony odbiornik regulatora do pradu i wlaczony w piecu to sie wylaczal bez L3. Jak wyciagnalem odbiornik z pradu, zmienilem opcje w piecu na bez regulatora to od rana dziala caly czas i ani razu sie nie wylaczyl.
Ksieciunio Opublikowano 5 Lutego 2020 #31 Opublikowano 5 Lutego 2020 To jasne, że to wina sterownika. Mam taki sam V2, i właśnie on ma histeryze na 0.2*.
WojtuNie Opublikowano 5 Lutego 2020 #32 Opublikowano 5 Lutego 2020 Teraz jasne ;) To jest opcja że coś jest z komunikacją panel pokojowy - odbiornik. Albo za duża odległość, dużo przeszkód budowlanych, a druga opcja to podobny regulator w pobliżu (sąsiada) który pracuje na tym samym kanale.
Ksieciunio Opublikowano 5 Lutego 2020 #33 Opublikowano 5 Lutego 2020 U mnie też ten sterownik wariował jak były stałe baterie, mizernej firmy, chociaż na wyświetlaczu była informacja że baterie są na full.
aje Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor #34 Opublikowano 6 Lutego 2020 Nie sterownik nie jest daleko. Ściana12cm na której jest od razu piec i odbiornik, po drugiej stronie ściany korytarz szerokości 2m, i na wprost w kolejnej ścianie mam drzwi których jeszcze nie ma wiec jest dziura, a od razu na wprost drzwi jest biurko na którym stoi regulator. W czyli w linii prostej jakieś maksymalne 4 - 5m, i na drodze tylko jedna ściana 12cm, na której nie ma żadnych kabli i zbrojeń itd. wiec chyba nie ma co powodować zakłócenia. Ale w kotłowni mam też blisko rozdzielnice, ale raczej to nie ona powoduje zakłócenia, bo przecież parę miesięcy piec działał OK i to nawet jak regulator był w innym pokoju dużo dalej i na linii do regulatora właśnie była rozdzielnica. Od odłączenia sterownika czyli prawie 24h: - temperatura się nie zmieniła, cały czas 21,8 tak samo jak z regulatorem - komfort w domu znacznie się poprawił, mimo tej samej temperatury jest jakoś cieplej, i przede wszystkim płytki tak nie mrożą w stopy - piec wyłączył się tylko raz, i po chwili od razu sam się włączył przynajmniej więcej wyłączeń nie zauważyłem, a przez cały dzień starałem się co chwile sprawdzać. Baterie w regulatorze są te co były w zestawie czyli noname, spróbuje wymienić na duracele i zobaczę czy wtedy będzie cykał, i faktycznie ostatnio spadła jedna kreska baterii, czyli pokazuje że baterie są na 3/4 naładowane. Dzięki wszystkim za pomoc, jeszcze tylko wymienię te baterie i sprawdzę regulator, ale zastanawiam się czy faktycznie go nie wyciąć z instalacji, skoro bez niego jest lepiej. Pozdrawiam Artur
WojtuNie Opublikowano 6 Lutego 2020 #35 Opublikowano 6 Lutego 2020 Fajnie, że temat się poniekąd wyjaśnił. Czyli baterie do wymiany, można jeszcze przenieść odbiornik w inne miejsce, żeby był dalej od źródeł energii elektrycznej i innych elementów metalowych. I kolejne potwierdzenie, że przy podłogówce nie warto wprowadzać czasowych obniżeń temperatury czy grzania cyklicznego. Pozdrawiam.
Eużenia Opublikowano 17 Lutego 2020 #36 Opublikowano 17 Lutego 2020 Witam, W środę mam mieć wymianę kotła, mieszkanie 43 m², termet Gold czy Silver. Doradzcie proszę i sprecyzujcie dlaczego akurat ten.
SorenLorenson Opublikowano 17 Lutego 2020 #37 Opublikowano 17 Lutego 2020 Ecocondens gold plus 25, najlepszy stosunek mocy minimalnej do grzania CWU.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.