Skocz do zawartości
IGNOROWANY

termet gold pompa i przepływ

aje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kol. @sambor myślę że to jednak sterownik pokojowy szwankuje, bo Termet jeżeli przegrzeje to przechodzi w L3 a u kolegi to nie występuje. 

Opublikowano
17 minut temu, aje napisał:

PS. tak sie zastanawiam, jak przy opcji bez regulatora obniżyć na noc temperaturę.

Ogolnie temp. pożądana to dzien - 22 i noc - 19 może 20.

A na pewno potrzebujesz tego obniżenia, bo przy podłogówce jest to ciężkie do osiągnięcia i raczej nie powoduje to oszczędności. 

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Aby wykluczyć wpływ termostatu pokojowego należy wstawić zworę w miejsce wpięcia tego termostatu - czyli przywrócić stan fabryczny.

Ten objaw z wyłączaniem to to że kocioł za szybko osiąga temp zadaną wody - należy pewnie zmniejszyć moc grzania albo zwiększyć przepływ wody - prędkość pompy.

hmm a jak odłączyłem z prądu odbiornik pieca, i zmieniłem mu na brak regulatora to nie wystarczy ?

Serwisanta będę wołał dopiero w lipcu czy tam sierpniu na przegląd, bez sensu płacić tylko za przestawienie zworki :)

Mogę przeciąć kabel i zmostkować żyły jako zworke ?

Tutaj przy krzywej 1.5, temperatura dochodzi do 30/31st.

Piec sie wyłącza.

Wraca do pracy i startuje od 23 st , słychać że po osiągnięciu 30st zmniejsza płomień  i tak trzyma na płomieniu.

I mimo że temperatura nie idzie wyżej, piec i tak sie wyłącza, ale słychać cykniecie przekaźnika przed przynajmniej tak mis sie wydaje, w koncu nie moge siedziec 100% czasu w kotłowni, popracować też trzeba.

Pierwsze spostrzeżenia od wyłączenia regulatora piec działa cały czas.

Co do temperatury, hmm pewnie nie muszę obniżać, po prostu ustawie krzywą żeby trzymała 20 - 21 cały czas.

Przy niżej temp. lepiej sie śpi, i nie chodzi tu o oszczednosc.

Opublikowano
5 minut temu, aje napisał:

Mogę przeciąć kabel i zmostkować żyły jako zworke ?

Tak, możesz, będzie wtedy pewność że to nie sterownik pokojowy. 

10 minut temu, aje napisał:

I mimo że temperatura nie idzie wyżej, piec i tak sie wyłącza, ale słychać cykniecie przekaźnika przed przynajmniej tak mis sie wydaje, w koncu nie moge siedziec 100% czasu w kotłowni, popracować też trzeba.

Pierwsze spostrzeżenia od wyłączenia regulatora piec działa cały czas

To już nie wiem ;) pracuje cały czas teraz czy jednak się wyłącza bez L3? 

13 minut temu, aje napisał:

Co do temperatury, hmm pewnie nie muszę obniżać, po prostu ustawie krzywą żeby trzymała 20 - 21 cały czas.

Przy niżej temp. lepiej sie śpi..

Przynajmniej na próbę dobrze by było zrobić tak, zmostkować kabel żeby kocioł cały czas miał sygnał grzej i obserwować czy pracuje ewentualnie korygując krzywą żeby nie było za ciepło. 

I jeszcze taka uwaga, mój kocioł też czasami przerywa grzanie na ok 10 s i w tym czasie jakby robił sobie diagnostykę, po czym wraca do grzania wyświetlając przez moment temperaturę wyliczoną z pogodówki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtuNie napisał:

To już nie wiem ;) pracuje cały czas teraz czy jednak się wyłącza bez L3? 

Jak mialem podlaczony odbiornik regulatora do pradu i wlaczony w piecu to sie wylaczal bez L3.

Jak wyciagnalem odbiornik z pradu, zmienilem opcje w piecu na bez regulatora to od rana dziala caly czas i ani razu sie nie wylaczyl.

Opublikowano

To jasne, że to wina sterownika. Mam taki sam V2, i właśnie on ma histeryze na 0.2*.

Opublikowano

Teraz jasne ;) 

To jest opcja że coś jest z komunikacją panel pokojowy - odbiornik.

Albo za duża odległość, dużo przeszkód budowlanych, a druga opcja to podobny regulator w pobliżu (sąsiada) który pracuje na tym samym kanale. 

Opublikowano

U mnie też ten sterownik wariował jak były stałe baterie, mizernej firmy, chociaż na wyświetlaczu była informacja że baterie są na full.

Opublikowano

Nie sterownik nie jest daleko.

Ściana12cm na której jest od razu piec i odbiornik, po drugiej stronie ściany korytarz szerokości 2m, i na wprost w kolejnej ścianie mam drzwi których jeszcze nie ma wiec jest dziura, a od razu na wprost drzwi jest biurko na którym stoi regulator.

W czyli w linii prostej jakieś maksymalne 4 - 5m, i na drodze tylko jedna ściana 12cm, na której nie ma żadnych kabli i zbrojeń itd. wiec chyba nie ma co powodować zakłócenia.

Ale w kotłowni mam też blisko rozdzielnice, ale raczej to nie ona powoduje zakłócenia, bo przecież parę miesięcy piec działał OK i to nawet jak regulator był w innym pokoju dużo dalej i na linii do regulatora  właśnie była rozdzielnica.

Od odłączenia sterownika czyli prawie 24h:

- temperatura się nie zmieniła, cały czas 21,8 tak samo jak z regulatorem

- komfort w domu znacznie się poprawił, mimo tej samej temperatury jest jakoś cieplej, i przede wszystkim płytki tak nie mrożą w stopy 

- piec wyłączył się tylko raz, i po chwili od razu sam się włączył przynajmniej więcej wyłączeń nie zauważyłem, a przez cały dzień starałem się co chwile sprawdzać.

Baterie w regulatorze są te co były w zestawie czyli  noname, spróbuje wymienić na duracele i zobaczę czy wtedy będzie cykał, i faktycznie ostatnio spadła jedna kreska baterii, czyli pokazuje że baterie są na 3/4 naładowane.

Dzięki wszystkim za pomoc, jeszcze tylko wymienię te baterie i sprawdzę regulator, ale zastanawiam się czy faktycznie go nie wyciąć z instalacji, skoro bez niego jest lepiej.

Pozdrawiam

Artur

Opublikowano

Fajnie, że temat się poniekąd wyjaśnił. 

Czyli baterie do wymiany, można jeszcze przenieść odbiornik w inne miejsce, żeby był dalej od źródeł energii elektrycznej i innych elementów metalowych. 

I kolejne potwierdzenie, że przy podłogówce nie warto wprowadzać czasowych obniżeń temperatury czy grzania cyklicznego. 

Pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.