Andrzej_M_ Opublikowano 19 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2020 @eliks czy nie zastanowiło Cię, ile ten "rzemieślnik" potrzebuje narzędzi by podłączyć jeden kaloryfer. ps. 1 Ja zdecydowanie wolę system dwu rurowy np. Hepworth. Potrzebne mi są następujące narzędzia: 1 - nożyce do cięcia rur, powiedzmy za około 60 zł. 2 - klucz do demontażu złączek za 6 zł (dla każdej z średnic 10mm, 15mm, 22mm, 28 mm). ps, 2 W Wielkiej Brytanii na ten system dają 25 lat gwarancji. Łączy się to jak węże ogrodnicze. ps. 3 Podałem błędne dane dotyczące gwarancji udzielanej na system Hepworth w Wielkiej Brytanii. 50 lat gwarancji.
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2020 11 minut temu, Andrzej_M_ napisał: nie zastanowiło Cię, ile ten "rzemieślnik" potrzebuje narzędzi by podłączyć jeden kaloryfer. Ale co jak co, to spawać potrafi , a narzędzia zawsze są potrzebne i nigdy ich nie jest za dużo.
DzonyZerg Opublikowano 19 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2020 A ile ma co kosztować? Narzędzia drogie ale ile materiał kosztuje? Ile jesteś w stanie wyciągnąć na robociznie? I jak konkurencyjny wtedy będziesz. I jakie a zalety i wady takiego systemu. Kolejna sprawa jest taka że spawane możesz skryc pod posadzka czy w ścianie. Mimo 25 letniej gwarancji wątpię czy ktoś się zdecyduje by to zakryc tynkiem.Budownictwo i rury na ścianach jak za PRL to mi się widzi. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 19 Stycznia 2020 @Andrzej_M_ kiedyś wsyscy spawali w ten sposób i te rury trzymają po kilkadziesiąt lat. Sam mam tak u siebie. Poza jego spawy są genialne.
Jozefg1 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Rosjanie mają naprawdę dobrych spawaczy. Kiedyś byłem Mercedesem w Kaliningradzie i na przejeździe kolejowym jakimś cudem kawał żelastwa przedziurawił mi miskę olejową. Do miasta zjechałem oczywiście na sznurku , no i miałem problem.... Ale napatoczył się Rosjanin, mówił że jest spawaczem - podepchnęliśmy auto do niego pod garaż. Spawanie wykonał wzorowo - elektryczną spawarką mma i zamiast elektrodu użył zwykły gwóźdź!
o6483256 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Będziecie się teraz prześcigać w wyliczaniu kto ma dłuższą wyimaginowaną gwarancje ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.