Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pokój dogrzany, CWU dogrzane a zawór 4d otwarty

bamboy92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie przy tych temperaturach zewnętrznych odpala się tak 6-7 razy na dobę. I ja to akceptuję :)

Tu na na forum chyba pod tematem "bio slim" wstawił ustawienia kotła. Tylko nie pamiętam kto. Sprawdziłem u siebie te ustawienia (chodzi o podawanie i przerwy) to praktycznie kociołek pracował cały czas. Wklejam nastawy. Tylko to jest pod 15kW, ale to można sobie łatwo zmienić dla mniejszej mocy

Screenshot_20200120_123112_com.adobe.reader.jpg

Opublikowano

Tylko przy takiej pracy kotła jest kondesacja. Więc czy to dobry pomysł? Mój wygaszał się na minimum 10h więc strasznie się studzil a co za tym idzie przy rozpalenie ścianki były mokre :(

Opublikowano

Ja palę z histetezą 12° przy zadanej 70° i jest ok

Opublikowano

No chyba że tak :) 

Opublikowano
W dniu 19.01.2020 o 21:59, Kazio321 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Temperaturę zadałem na 63 a rośnie nawet do 73 po czym spada do około 59. Mój wykres z temp kotła wygląda tak /\/\/\/\. 

Opublikowano

Na początek zmniejsz moc kotła o np 20%od tego co masz teraz.

Opublikowano

Ewidentne za duża moc kotła dlatego przegrzewa się 

Opublikowano

Panowie a co z tym że bardzo powoli rośnie mi temperatura w domu? Co prawda piec sporo się wychlodzil bo od 10 do 15 się nie paliło. Temperaturę zadana mam 21 z histereza 0.2 st. Wychłodziło się do 20.5st i dopiero teraz dobilo do 21. Zwiększyć temperaturę zaworu np z 40 na 45? Czy tak jest dobrze? 

Opublikowano

Zobacz jak będzie z histetezą 0.1 Będzie szybsza reakcja.

Potem jeszcze start pomp z wyższej temperatury.

Pozdrawiam

Opublikowano

Histereza w pokojowce przeskakuje co 0.2 st więc mniej nie da się ustawić. 

Opublikowano

To zobacz bez histerezy. Tak dla sprawdzenia

Opublikowano

W tym wypadku histereza nic nie zmieni... co najwyżej podniesienie temperatury zaworu, ale jeśli kociołek i instalacja przy obecnych ustawieniach daje radę utrzymać zadaną temperaturę to bym tak to zostawił.

Opublikowano

Wracając do temperatury to wrzucam wykres. Zadana 63, Histereza 8st.Dziś wyłączyłem opcje rozpalania i zobaczę czy to coś da

IMG_20200128_152122.jpg

Opublikowano

Ja nie wnikam w wykres. Tak jak pisałem wcześniej, wszystko zależy co chcesz osiągnąć. Jak masz małą pojemność wodną kotła i nie masz bufora to lepiej aby była ciągłość spalania. A jak masz bufor lub dużą pojemność wodną kotla to już nie i wykresy też będą inne.

Jak kociołek daje radę i jest komfort cieplny to nie ma sensu wnikać w wykres.

Oczywiście to tylko moje podejście do tematu :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Z ogrzewania byłem i jestem zadowolony. Spalanie peletu to 8x15kg peletu na tydzień. Bufora nie mam. Piec defro bio slim 15kw.Ale kocioł się za bardzo wystudzal i teraz próbuje go ustawić tak żeby palił ciagiem.

Opublikowano
28 minut temu, bamboy92 napisał:

Dziś wyłączyłem opcje rozpalania i zobaczę czy to coś da

Ta funkcja odpowiada tylko za wygaszanie i rozpalanie kotła po sygnale z pokojówki o dograniu i wychłodzeniu domu.

Opublikowano

Czyli jeżeli chce palić ciagiem to dobrze że wyłączyłem? 

Opublikowano

Tak. Z tym że musisz schodzić z mocą kotła tak aby nie przegrzewał wyżej niż 5 stopni wyżej zadanej bo wtedy wygaś i się a rozpali po spadku temperatury o ustawioną histerezę co.

Opublikowano

Próbowałem palić ciagiem ale nie pasowało mi to i próbuje teraz palić w ten sposób że jeżeli pieć dogrzeje CWU i CO to przechodzi w stan czuwania. Pierwszym problemem jest to że przy zadanej 65 nagrzewa sie blisko do 80 a w nocy gdzie mam zmniejszona temperaturę na pokojowce wychladza do około 40 gdzie histereze mam zadana 5stopni. 

Opublikowano

Masz pewnie włączone wygaszanie przez pokojówkę.

Tak wysokie wyjście poza zadaną może wynikać że zbyt dużej mocy kotła w stosunku do odbioru..

Opublikowano

Moc kotła zmniejszona mam już na 65%

Opublikowano

Albo za słaby odbiór 

Opublikowano

Nie wiem dlaczego ale pomogło wyłączenie i wlaczenie pieca do prądu 

Opublikowano

A w czym miało Ci to pomóc? 

Opublikowano

Pomogło tym że piec stosuje się do temperatury zadanej i histerezy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.