Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #51 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Wiem Darek wiem, może źle napisałem, funkcja wygaszania ma być wyłączona.
bamboy92 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #52 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Gdzie te funkcje znaleźć? Bo jak narazie to temperatura pieca skacze od 45 do 65 gdzie zadana mam 60 z 2st histeryzy
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #53 Opublikowano 19 Stycznia 2020 menu/ menu ustawień/funkcja rozpalania... jest ona chyba gdzieś pod końcem masz włączony PID wejdż w PID nadzór i wyłacz wygaszanie wtedy będzie pracował non stop z ewentualnym przechodzeniem w nadzór a jeśli chcesz aby pracował z zadaną histerezą CO to to wygaszanie pozostaw włączone ale histerezę zwiększ do co najmniej 10 -15 stopni bo przy 2 to kompletnie bez sensu jest.
Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #54 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Ciekawe jak będzie pracował na dwustanie. Oby pomieszczeń nie przegrzewało
bamboy92 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #55 Opublikowano 19 Stycznia 2020 2 godziny temu, Kazio321 napisał: Ciekawe jak będzie pracował na dwustanie. Oby pomieszczeń nie przegrzewało Co to znaczy na dwustanie? 4 godziny temu, Darekgra napisał: menu/ menu ustawień/funkcja rozpalania... jest ona chyba gdzieś pod końcem masz włączony PID wejdż w PID nadzór i wyłacz wygaszanie wtedy będzie pracował non stop z ewentualnym przechodzeniem w nadzór a jeśli chcesz aby pracował z zadaną histerezą CO to to wygaszanie pozostaw włączone ale histerezę zwiększ do co najmniej 10 -15 stopni bo przy 2 to kompletnie bez sensu jest. Rozpalanie wyłączyłem. Teraz temperatura wacha się w granicach 55-60
Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #56 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Włączy/wyłącz kocioł ale temperatura spada tylko o histereze i kocioł odpala. Na nadzorze zawsze będą mniejsze skoki niż dwustan bądź sterowanie z regulatora. Ale to już zależy jaka histereze zapodasz. No i jak nadzór ustawiasz żeby płomień nie zgasł i temperatury na kotle podbijało
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #57 Opublikowano 19 Stycznia 2020 @Kazio321Tak przeglądam instrukcję do APC 3 i jakoś w ogóle funkcji nadzoru w niej nie widzę tylko właśnie dwustan (wygaszenie i odpalanie od zadanej histerezy) oraz odpalanie od pokojówki.
Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #58 Opublikowano 19 Stycznia 2020 A no nie ma funkcji pid nadzór. Tylko dwustan. Ale może zrobić bez pid, wyłączyć wygaszanie i powinien przejść w podtrzymanie :)
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #59 Opublikowano 19 Stycznia 2020 To tak ale palenie cały czas w dwustanie to trochę wyższa szkoła przy obecnych temperaturach zewnętrznych. dziwne te kotły defro z tym sterownikiem, kto to wymyślił? Zwłaszcza ze w innych sterownikach tech tą funkcję zaimplementował.
Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #60 Opublikowano 19 Stycznia 2020 No trochę dziwne to jest bo np w Sasie jest taka możliwość i też sterownik tech.
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #61 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zapewne uznano nadzór za kompletnie nieekonomiczny i pozostano tylko na pracy ciągłej i i chwycie marketingowym "jak zimo to sam się odpali i wygasi jak nagrzej" ale jak pokazuje rzeczywistość nie zawsze tak jest.
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #62 Opublikowano 19 Stycznia 2020 5 godzin temu, Darekgra napisał: masz włączony PID wejdż w PID nadzór i wyłacz wygaszanie wtedy będzie pracował non stop z ewentualnym przechodzeniem w nadzór W poście #54 popełniłem błąd, funkcja opisana w wersie drugim (powyższy cytat) w sterowniku APC 3 nie występuje. przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Darekgra Opublikowano 19 Stycznia 2020 #63 Opublikowano 19 Stycznia 2020 @Kazio321 czyli wychodzi na to że w tym sterowniku wygaszania nie da się wyłączyć w pid??? A może histerezę CO da się ustawić na 0 stopni @bamboy92 możesz to sprawdzić?
Kazio321 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #64 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Histereza na 0 raczej watpnie, minimalna jest 2 stopnie. Na to wygląda że nie da rady wyłączyć wygaszania na PID. Może kolega spróbować bez PID? Ale ten sterownik jest dziwny. Przypomnij mi jaki to kocioł? Ciekawe jest to że w starszym sterowniku o tym : Jest możliwość ustawienia PID nadzór a w nowszym już nie da. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wcześniej nie montowali sondy lambda więc nadzór można było dać a gdy jest lambda to usunęli ta funkcje bo na nadzorze ciężko uzyskać dobre spalanie. Więc pewnie by swirowal
bamboy92 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #65 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Histereza kotła ma zakres od 1 do 25 st.
bamboy92 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #66 Opublikowano 20 Stycznia 2020 8 godzin temu, Kazio321 napisał: Histereza na 0 raczej watpnie, minimalna jest 2 stopnie. Na to wygląda że nie da rady wyłączyć wygaszania na PID. Może kolega spróbować bez PID? Ale ten sterownik jest dziwny. Przypomnij mi jaki to kocioł? Ciekawe jest to że w starszym sterowniku o tym : Jest możliwość ustawienia PID nadzór a w nowszym już nie da. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wcześniej nie montowali sondy lambda więc nadzór można było dać a gdy jest lambda to usunęli ta funkcje bo na nadzorze ciężko uzyskać dobre spalanie. Więc pewnie by swirowal Defro Bio Slim 15kw
Darekgra Opublikowano 20 Stycznia 2020 #67 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Przecież to nawet logiczne nie jest.... przy histerezie 1 czy 2 stopnie to ten kocioł nie zdąży się nawet porządnie wygasić i już znów będzie się rozpalał i sypał pelet na rozpalenie :) to aż wydaje się niemożliwe, może gdzieś w ustawieniach serwisowych jest możliwość zmiany tych ustawień. Czy ktoś dobrze zapoznany z tymi sterami serii APC może wyjaśnić kwestię przechodzenia w wygaszanie ewentualnie w nadzór kociołka podczas pracy w PID.
Kazio321 Opublikowano 20 Stycznia 2020 #68 Opublikowano 20 Stycznia 2020 @Darekgra chyba pominelismy jedna funkcje z rozbiegu. To masz funkcje podtrzymania tak zwany nadzór. Tylko w tej opcji ustawiasz czas pracy w podtrzymaniu. I tu kolego musisz już zaobserwować jak szybko spada Ci temperatura z kotła do histerezy. I ustaw no o 5min dłużej. Tak samo jest w kotle Viteco EG mini pellet
Darekgra Opublikowano 20 Stycznia 2020 #69 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Tyle że wyżej w tej samej instrukcji na stronie 10 napisano że ten panel co wkleiłeś pojawia se dopiero po wyłączeniu PID czyli tylko dwustan.
Kazio321 Opublikowano 20 Stycznia 2020 #70 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Darek źle myślisz. To co teraz wkleiłem to jest podtrzymanie na PID a jak wylaczysz pracę na PID to dodatkowo pokażą się funkcje bo jakoś musisz ustawić kocioł żeby palił
Darekgra Opublikowano 20 Stycznia 2020 #71 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Kurcze dziś postaram się to zweryfikować, ale to co wkleiłeś to właśnie wygląda na ustawienia pracy i podtrzymania w dwustanie. Prametrów w pid przecież z założenia się nie ustawia tylko dla bardziej świadomych jest menu serwis.
gilal Opublikowano 20 Stycznia 2020 #72 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zobaczcie tak: Menu serwis - ustawienia kotła - parametry pracy - pid wyłączony - i tam zobaczcie Pozdrawiam
Darekgra Opublikowano 20 Stycznia 2020 #73 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Własnie w tym menu serwis jest kilka funkcji nowych innych niż w starszych sterownikach, coś tam trzeba by pogrzebać :) Kolego @gilal masz APC 3 może byś znalazł chwilę aby zerknąć co tam jest ciekawego.
gilal Opublikowano 20 Stycznia 2020 #74 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Ja mam sofcik 3.4.1 Tak jak pisałem wcześniej, wszystko zależy co chce się osiągnąć. Ja nie jestem zwolennikiem podtrzymania. Wolę aby kocioł się nagrzał i stop (wygaszanie). Ale to zależy jaką ma pojemność wodną kociołek. Jaka instalacja. Jedni wolą wszystko wyłączać po dogrzaniu inni już nie. Itd..... Ja wolę stałą pracę pomp choć mam grzejniki i termostaty. A kociołek jak trzeba to niech się odpala :)
Darekgra Opublikowano 20 Stycznia 2020 #75 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Wygaszanie jest jak najbardziej ok, tylko moim zdaniem kociołek musiał by się wygaszać na co najmniej 3-4h aby to miało wymierny sens ekonomiczny. A taki czas na wcale nie łatwo jest osiągnąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.