mtokar85 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Witam. Mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Mam dwa rozdzielacze Jeden nad kotłownia od górnej podłogówki i jeden rozdzielacz w kotłowni od dolnej podłogi. Każdy zasilany osobna pompą. Zdjęcie poniżej. Problem w tym ze na dolnym rozdzielaczu mam przepływy 1.5l/min a u góry wszystko poniżej 1. Co może być powodem i jak to naprawić. Z hydraulikiem nie mam kontaktu. Zdjęcia poniżej. Dzięki za pomoc.
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 To szukaj go jak najszybciej, bo masz żle zrobiona instalację. Zwłaszcza układy mieszające podłogówki.
mtokar85 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2020 A możesz napisać bądź jakoś wyjaśnić jak to naprawić. Wołać go napewno nie będę. Grzać grzeje ale góra jak napisałem.
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Mogę wkleić szkic. Popatrz i porównaj ze swoją instalacją za sprzęgłem. Mniejsza o 3D z siłownikiem - patrz na rurki. Pewnie i tak za cienkie, bo spore przewężenia na kształtkach
mtokar85 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Wielkie dzięki. A w która stronę ma być skierowany ten zawór zwrotny na powrocie? I jeszcze jedno. Zastąpić te poziome rurki rozdzielaczem/kolektorem sprzęgła 1” czy nie przeszkadzają te trójniki? Dzięki wielkie
Gość Digitrax Opublikowano 17 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Wywal te cienkie rurki na śmietnik. Zrób kolektor z rur metalowych o średnicy minimum 1 cal. Popraw też obieg mieszania i rozdziel powroty bo teraz są połączone do tej jednej rureczki. Przepływ wody na zaworze zwrotnym ma być w kierunku do sprzęgła.
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Mogę zastosować coś takiego? Czyli w pionach podepnę podłogówki z lewej strony sprzęgło a z prawej Na zasilaniu trzecia pompkę bo tam jest do drabinki i garażu grzejnik Na dół powrót z nich. Zawór zwrotny na powrocie między sprzęgłem a rozdzielaczem. A czy nie będzie problemu jak później idzie pex 26 z tymi kolankami zwężającymi przepływ do rozdzielacza? Czy to będzie działało? Okres grzewczy wiec dlatego tak dużo pytań. Dzięki
buska3 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Wyprzedzę innych ale rozrysuj swój układ jak masz zrobione z ilościami pętli – podaj ich długości, ile masz grzejników, jakie jest do nich zasilanie i powrót. Bez tego nikt ci nie odpowie.
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zawory zwrotne maja być na powrotach podłogówek a nie powrocie sprzęgła!!
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Kolego @gmaj22 to poziome wyjście raczej na CO a nie na CWU. To kocioł kondensacyjny a takie to dopiero powyżej 35kW nie maja wbudowanej pompy .
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 17 Stycznia 2020 To poziome wyjście to autor chce mieć na trzeci obieg pompowy. z drabinkami i grzejnikiem w garażu.. Rzeczywiście "wpisało mi się" CWU, a za póżno juz na edycję :). Z tego co pamiętam nie ma tam innych grzejników. Tu poprawka dotyczy wyłącznie obiegów za sprzęgłem, głównie obiegów podłogówek i lokalizacji zaworów zwrotnych na powrotach.
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #12 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Tak dokładnie to trzecie wyjście będzie do drabinki i grzejnika w garażu. Tam tez musi być zawór zwrotny na powrocie? I czy ten rozdzielacz sprzęgła będzie dobry czy lepiej kupić takie kolektory? Wszystko jest na Pex 26 zacisk Resztę powinienem wiedzieć. Dzięki za pomoc dam znać jak to zmontuje
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 17 Stycznia 2020 2 godziny temu, buska3 napisał: Wyprzedzę innych ale rozrysuj swój układ jak masz zrobione z ilościami pętli – podaj ich długości, ile masz grzejników, jakie jest do nich zasilanie i powrót. Bez tego nikt ci nie odpowie. Cały układ jest na zdjęciach w poście. Pierwsza pompa rozdzielacz podłogówki dół (9 pętli koło 80-85m każda) druga górny rozdzielacz (8petli 80-87m) trzecia pompa drabinka +grzejnik garaż.
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 17 Stycznia 2020 2 godziny temu, gmaj22 napisał: Zawory zwrotne maja być na powrotach podłogówek a nie powrocie sprzęgła!! Tak na prawo będzie drabinka i grzejnik z garażu. Dawać tez zwrotny na powrocie z nich? Również czy będzie różnica w tych rozdzielaczach. Wiadomo łatwiej będzie mi ten czarny gotowy wstawić.
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #15 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Trzeba dawać również zawór zwrotny na powrocie z drabinki?
gmaj22 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Nie, ponieważ będzie juz za pompą. Za pompami podłogowymi bez zaworów zwrotnych -ZZ tylko na powrotach.
mtokar85 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #17 Opublikowano 17 Stycznia 2020 A będzie jakaś różnica w użyciu wyżej wstawionych rozdzielaczy/kolektorów do sprzęgła? Łatwiej będzie z tym gotowym czarnym ale jeśli lepszy będzie ten drugi to tez myśle ze dam radę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.