wyjadacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Szanowni Koledzy i Koleżanki! Miałbym prośbę, w moim domu rodzinnym chcemy wymienić stary "kopciuch" na nowy piec, korzystając z programu Czyste Powietrze i ulgi termomodernizacyjnej. Pytanie, które jest tutaj często stawiane: - kocioł na pellet, czy - kocioł na ekogroszek ? Przejrzałem tutaj wiele wątków i sprawa w ogóle nie jest prosta. Ciężko dokonać rzetelnej oceny wpisów (ktoś coś napisze, ktoś inny podwża to, etc.). Niemniej chciałby odswieżyć temat i poprosić o Wasze opinie i doświadczenia - co lepiej (łatwość obsługi, tj aby był "bezobsługowy", i ekonomiczny) użytkowa: piec na pellet czy piec na ekogroszek ? Z obliczeń ze strony ciepłowłaściwe.pl mamy takie informacje: - 240m2 do ogrzania (parter plus piwnica) - CO + CWU - rekomendowana moc kotła: 17-20 kW. Dziękuję za Wasze opinie i rady!
bercus Opublikowano 5 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Przy groszku (jescze jest taniej),za to nie tak czysto,wiecej popiolu. Przy pelecie troche drožej,czysto,opal pachnaci jak las,przy dobrej konstelacji mniej pracy,jak z weglom. Praca z ustawianim kotlow(i polaczenie na instalacji) by dobro dzialalo jest može taka sama.Ktos mial w piwnicy grocha i teraz ma pelet,juž w groch by nie powrocil (takie wypowiedzi tutaj tež znalazniesz).Jeden moj znajomy na pelecie nie jest w stanie opanowac kociol,by nie spalal tone i tone peletu.Zrezygnowal i pali jakos drzewnem w tym kotlu,na grochu može mialby ten sam problem :-) Drugi jest zas sczestliwy.Ja pale grochem,bo dom nie ocieplony. Nikt nie wie,jak bedzie czasom z cenami opalow.Ekologia na pewno podniesie ceny wegla a ze wzgladu na rosniece zainteresowanie peletom tež nie bedzie taniej,bo chraszcz je lasy,drzewno bezcenne i cane peletu u nas oproci temu rosnie.Nawet ilosc peletu na świecie nie ma nieskończoności,bal bym sie tego wzgld do kosztow w przyslosci i wzrastu ilosci tych kotlow, las rosnie 100 lat.Zapasy wegla sa nadal dostepne :-)
Gość berthold61 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Wg mnie to ekogroszek będzie jeszcze dłuugo taniej wychodził , peletowce droższe w zakupie oraz droższe w eksploatacji , to moje zdanie .
Pieklorz Opublikowano 5 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Bez mega dyskusji Dla opisywanego domu oraz propozycji mocy 17-20kW Lepiej ekonomicznie, taniej dobry kocioł na ekogroszek. Tu mniej komplikacji mechanicznej oraz elementów serwisowych. Czyściej, ładniejszy zapach, drożej w spalaniu, wyższy stopień komplikacji mechanicznej, wyższy koszt serwisu. Większy reżim przechowywania paliwa w odpowiednich warunkach, mniej ilościowo popiołu.
wyjadacz Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dziękuję za odpowiedź i rady. Na podstawie nich mocno przekonuję się do pieca na ekogroszek - SKAMP-PV 20kW, firmy Sekom. Kolega Pieklorz - widziałem wątki, w których pisano, że znasz b.dobrze ten piec. Czy wg Ciebie aktualnie jest to dobry wybór (ekogroszek)? Czy moze w ostatnim czasie pojawiły się inne warte uwagi kotły do spalania ekogroszku ? Dziękuję za odpowiedz!
radik81 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2020 @Pieklorz go zna bo to kocioł od niego. Bardzo dobry wybór jeśli chodzi o ekogroszek.
wyjadacz Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Stycznia 2020 @Pieklorz a propos Ecodesign - to z tego co widziałem na stronie, to tylko piec o mocy 13kW jest zrobiony by spełnić Ecodesign, a 20kW już nie? Jeśli nie to planuje się w najbliższym czasie stworzyć konstrukjcę 20kW która będzie spelniac Ecodesign ? Dziękuje za odpowiedz
Pieklorz Opublikowano 6 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Skamp-pv 20 kW jest w laboratorium, liczyłem, że będzie przebadany oraz miał nowe dokumenty do końca zeszłego roku a to się w tych jednostkach badawczych ciągnie niemiłosiernie. Czekamy na potwierdzenie od labo kiedy wreszcie to ruszy na stanowisku.
SUSPENSER Opublikowano 8 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 8 Stycznia 2020 W dniu 6.01.2020 o 00:26, wyjadacz napisał: Dziękuję za odpowiedź i rady. Na podstawie nich mocno przekonuję się do pieca na ekogroszek - SKAMP-PV 20kW, firmy Sekom. Kolega Pieklorz - widziałem wątki, w których pisano, że znasz b.dobrze ten piec. Czy wg Ciebie aktualnie jest to dobry wybór (ekogroszek)? Czy moze w ostatnim czasie pojawiły się inne warte uwagi kotły do spalania ekogroszku ? To bardzo dobry kocioł i jak będziesz chciał możesz w nim w sezonie palić też pelletami bo palnik rurowy w nim daje radę z różnymi paliwami - u mnie spalał już różne pellety, owies, miał a nawet odsiewkę z miału co przy palnikach starszego typu - retortowych jest nie do zrobienia. Badania pewnie lada moment będą bo mniejszy model 13 spełnia wymogi ze sporym zapasem, pewnie i tak masz jeszcze gruby węgiel do wypalenia w kopciuchu i wymianę planujesz wiosną więc będą do tej pory na spokojnie.
pochłaniacz Opublikowano 8 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 8 Stycznia 2020 8 godzin temu, SUSPENSER napisał: u mnie spalał już różne pellety, owies, miał a nawet odsiewkę z miału I jak ten palnik spala odsiewkę z miału, jeśli można zapytać ? Na składzie niedaleko mogę kupić, tylko bałem się, że będzie zapychało dziurki w ruszciku.
SUSPENSER Opublikowano 10 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Spala bardzo dobrze tylko dmuchawa okazała się za słaba i ledwo ponad 2 kW wyciągnąłem przy maksymalnych obrotach spalając ten "proszek". Także do palenia z większą mocą trzebaby zaprząc wydajniejszą dmuchawę albo dołożyć "turbo" czyli dodatkową na obecną [tak kiedyś zrobiłem testowo]. Kwestia z jakiego miału masz tą odsiewkę dostępną czy np. ze słabego Ruska czy z Marcela lub Bobrka - najlepiej weź wiaderko na próbę i przetestuj.
pochłaniacz Opublikowano 10 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Ja mam małą dmuchawkę, 40w, ale mam jeszcze zapasową ze starego kotła, RV12EK jak pamiętam, i ona ma chyba 70w. Muszę doczytać, bo na cieplejszy okres można sypać odsiewkę :)
czeslaw Opublikowano 10 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Pancerpol z obrotową retorta spala wszystko. Miał i odsiewka nie stanowi dla niego żadnego problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.