BART1J Opublikowano 5 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Witam, mam w planie wykonanie ogrzewania jak w załączonym schemacie, czy to poprawny projekt? Ogrzewanie głównie podłogowe około 100 M2 do tego cztery grzejniki, (dwie drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu i piwnicy). Kocioł na pellet.
gmaj22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 To nie jest schemat dla kotła pelletowego. Zresztą dla ekogroszkowca też jest zły/niedokładny.
BART1J Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Jeśli obieg grzejnikowy i podłogowy dać za zaworem 4D z siłownikiem a podłogówkę dodatkowo na podmieszaniu z zaworem termostatycznym to będzie lepsze rozwiązanie od poprzedniego? Można by dołożyć pompę na obiegu kotłowym gdyby był niedogrzany.
Gość Digitrax Opublikowano 5 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dla kotła peletowego musisz zabezpieczyć temperaturę powrotu za pomocą zaworu AVT. Za kotłem sprzęgło a za sprzęgłem dopiero obieg grzejnikowy i podłogowy z osobnymi zaworami 3D + pompy.
BART1J Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 5 Stycznia 2020 A jednak sprzęgło, jak ma działać to będzie. Dziękuję za wskazówki.
gmaj22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 4D z Twojego szkicu to też niby "małe sprzęgło" :) Normalne sprzęgło lepiej spełni swoją rolę niż 4D.
BART1J Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor #8 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Przeanalizowałem, macie rację sprzęgło będzie lepsze, chciałem iść w 4D z siłownikiem i ustawić % niedomknięcia, niektóre sterowniki mają taką opcję, ale bez pompy kotłowej wątpliwe prawidłowe działanie a po jej dołożeniu to już szereg się robi i byłem przekonany że sprzęgło jest mega drogie, a tak nie jest.
Uzytkownik2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Tylko jeżeli ma być zawór temperaturowy to VTC ESBE bo w równoległym wątku użytkownik ma problemy z instalacją i nie wiadomo czy nie są one spowodowane być może wadliwym działaniem zaworu Afriso ATV Sprzęgło ok 400zł Możesz sobie też zafundować sprzęgło-rozdzielacz Albo cały taki zestaw Afriso Zależy czym dysponujesz na chwilę obecną,jak niczym to można rozważyć
Kazio321 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 5 Stycznia 2020 @Digitrax a pompa na powrocie ze sprzęgła do kotła nie przyda się? Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 5 Stycznia 2020 No jak jest ATV/VTC to samo przez się wiadomo że musi być pompa . 2 godziny temu, BART1J napisał: bez pompy kotłowej wątpliwe prawidłowe działanie a po jej dołożeniu to już szereg się robi Przy 4d szereg się nie robi bo zawór jest taką namiastką sprzęgła i obiegi są odseparowane ale i tak opcja ze sprzęgłem to zdecydowanie lepsze rozwiązanie
Gość Digitrax Opublikowano 5 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 5 Stycznia 2020 3 godziny temu, Kazio321 napisał: @Digitrax a pompa na powrocie ze sprzęgła do kotła nie przyda się? Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka To jest oczywista oczywistość, że jak się instaluje TZM na powrocie to pompa jest wymagana. Nie trzeba tłumaczyć dlaczego tak jak nie tłumaczy się dlaczego auto musi mieć silnik by jechało.
Kazio321 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #13 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Niektórzy o tym "zapominają" Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
BART1J Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #14 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Jednak będę zmuszony użyć zaworu 4D ponieważ producent pieca wymaga takiego rozwiązania dla ochrony powrotu, inaczej nie będzie gwarancji, czy użyć dodatkowo sprzęgła w tej sytuacji?
Uzytkownik2 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Albo albo a nie to i to.Może skonsultuj się z działem technicznym producenta kotła.Bo coś nie chce mi się wierzyć abyś stracił gwarancję na kocioł przy rozwiązaniu ze sprzęgłem i zaw.TZM które to rozwiązanie jest lepsze od zaw.4D
BART1J Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor #16 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Kocioł jest firmy Heitz, dzwoniłem w tej sprawie, gość z którym rozmawiałem twierdzi, że zawór temperaturowy jest zawodny i się nie da przekonać.
hajtaler428 Opublikowano 11 Stycznia 2020 #17 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Z gościem to nie ma co rozmawiać- w jaki sposób później udowodnisz że w rozmowie telefonicznej powiedział że możesz/nie możesz zastosować innego rozwiązania. Wszystko musi być w DTR. Zależy jak tam jest to ujęte- zalecany schemat, przykładowy czy jedyny dopuszczalny. Jaki to konkretnie model tego kotła? Zajrzałem do instrukcji kotła przypadkowego tej firmy i w schemacie podłączenia jest podany zawór 4d ale w warunkach gwarancji jest zapewnienie temperatury powrotu min 50st ale nie ma nic o metodzie, więc 4d obowiązkowy nie jest...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.