Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura powrotu nie zmniejsza się

Bassini

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam kocioł gazowy dwufunkcyjny kondensacyjny Termet silver 20kw

Budynek wykonany jest z cegły (stare budownictwo) około 60m2 instalacja stara z grzejnikami stalowymi.

Według pieca temperatura zadana aktualnie (pogodówka) wynosi 64 stopnie a temperatura powrotu 63. (W momencie gdy piec pali) jeśli jest w trybie tylko obiegu histereza go wyłączyła powrót także wynosi stopień mniej. Czy to poprawne ? Stara instalacja traci tylko stopien ciepła. Według instalatora pieca powinien powrót przy takiej instalacji być około 50 stopni (gdy zadane na piecu jest 60 które dogrzeje pomieszczenia) i kondensacyja powinna sie odbyć. Czy cos jest nie tak czy ja źle to interpretuje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak na kotle masz więcej niż 55 to z kondensacji nici.

Zmniejsz temperaturę wyjściową z kotła.

Opublikowano

Witam na forum

Dlaczego kolega tak mocno grzeje, przy takich temp na zewnątrz to z kotła powinna wychodzić woda około 50C lub mniej.

A tak to pewnie się grzejniki pozamykały i woda lata po instalacji bez oddawania ciepła.

Opublikowano

Instalacja jest stara jak pisałem i wydaje mi się że głowice nie mają regulacji na temperaturę. Poprostu działają jak zwykły zawór.

Mam taką temperaturę ponieważ:

W momencie pisania tego posta kocioł chodzi od godziny 5 przy której mial temperaturę 19,2 stopnia (na sterowniku)(lepiej sie spi) i od godziny 5 próbuje dobić 20.5 stopnia. Aktualnie ma 19.6. Wszystko to przy temperaturze wody 60 stopni i powrocie 58 stopni. Aby dogrzal do 20 potrzebuję wyższej temperatury inaczej piec osiągnie te 20 stopni około 12 ?

Skoro jest tak zimno powrót nie powinien być mniejszy ?

Opublikowano

Dodam że patrząc na parametry wentylatora dla pieca nie ma różnicy czy dogrzewa 70 stopni czy 55 cały czas chodzi z minimalną prędkością

Jedynie dochodząc do tej temperatury sa rozbieżności. Dla 60 stopni pracuje 250 a dla 70- 323

(Podobno prędkość wentylatora przekłada sie w termecie jakoś na moc)

Opublikowano

Kotła !

Piec masz kaflowy i w piekarni.

Masz pogodówkę to zmniejsz krzywą grzewczą i ogranicz max temp. kotła do 55 stopni.

Opublikowano

Ustawione. Przy aktualnej wartości -4 stopnia mam 54 stopnie zasilania i 53 powrotu (i tak duży ten powrót)

Sterownik kotła ustawiony na sztywne 20 stopni z histereza 0.4 zobaczymy jak będzie

Opublikowano

Skoro tak jest, to wydaje mi się, że jest problem z odbiorem (zbyt mała różnica Tzas/Tpowr.) Kocioł grzeje, bo tak każe mu pokojówka, a grzejniki nie są w stanie pomieszczenia nagrzać. Grzeją w ogóle? Przy takiej różnicy temperatur, to całe powinny być gorące. Może  przydławione, może zapowietrzone, a może przepływ słaby? Filtr przed pompa sprawdzony?

Bez schematu albo zdjęć, trudno cokolwiek stwierdzić.

Opublikowano

Przy ustawieniu tak jak pisał digitrax i na dworze 2 stopnie 49 zasilanie i 47 powrót.

Taki uproszczony schemat. Tak grzejniki sa w niektórych miejscach na jednym odpowietrzniku z głównej rury i własnych nie mają.I tak zasilanie i powrót mają wspólne. (Nie mam pojęcia dlaczego twk juz to zastałem) Leci z nich sama woda bez powietrza. Grzejniki nagrzewają sie najbardziej u góry słabiej u dołu ale nie duża różnica. Filtry sprawdzone i czyszczone w miejscach jak na instalacji i kocioł też mial uruchomione odpowietrzenie. Jeśli jest jakis dodatkowy filtr w kotle to spróbuję go też wyczyścić.

Obecnie próbuje dobić do 20 stopni i na 5h zużywa ok 2m3 gazu. Lecz z naciskiem na próbuje. Może należałoby wymienić grzejniki na większe ? Albo woda sie w instalacji może jakoś zapętlać ?

20200102_121433.jpg

Opublikowano

Jedno pytanie: Czy jesteś pewien na 100 proc. że rura powrotu z grzejników jest podłączona do pompy na powrocie kotła??? 

Opublikowano

Jeżeli ten rys jest prawdziwy to pewnie cała woda zasuwa przez grzejnik łazienkowy - to drabinka czy "zwykły" blaszany?

Trzeba przykręcić ten grzejnik to reszta może zacznie grzać

Albo kiedyś była instalacja  z naczyniem otwartym i po likwidacji tego naczynia gdzieś połączono rury, czasem tak robiono aby za dużo nie przerabiać i powstawał bypass na obiegu CO.

Czy jak zakręcisz wszystkie grzejniki to kocioł się wyłącza?

Jak jest ustawiona pompa w kotle?, może trzeba ją mocniej podkręcić?

Tu może być trochę zabawy z tą instalacją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.