cinek84 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2019 witam. mam pytanie odnośnie zaworu nadmiarowo upustowego. czy w instalacji w układzie zamkniętym z piecem na Eko groszek. układ z zaworem 4 D z obiegiem grzejnikowym i podłogowym z zaworem 3D. w mojej instalacji nie jest zamontowany a z tego co czytam powinien być. no bo gdy zamkną się termostaty na wszystkich grzejnikach to taki zawór jest ochroną dla pompy CO jak dobrze rozumiem. moje pytania brzmia 1 .czy powinien być zamontowany ten zawór 2. jeżeli tak to najlepiej w którym miejscu 3. jaki polecacie jakiej firmy i parametry.
CIHYMUR Opublikowano 30 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zdejmij głowice termostatyczna z jednego grzejnika , najlepiej w łazience i po sprawie. Chyba termostatów nie montuje się na wszystkich grzejnikach po to by nie doszło do zatrzymania ruchu czynnika grzewczego.
cinek84 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 30 Grudnia 2019 nawet tak mam że w łazience nie mam termostatu. tylko czy taki grzejnik spełni rolę bay pass.
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Tak 1 grzejnik bez głowicy wystarczy
Uzytkownik2 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Albo głowice na wszystkich grzejnikach i pompa z funkcją autoadapt
cinek84 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 30 Grudnia 2019 dzięki za odpowiedź. nie mam narazie takiej pompy. jak któraś odmówi posłuszeństwa to właśnie taką założę na obieg CO
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.