Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat CO - wybór ochrony powrotu

adamo89

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym prosić o pomoc/poradę w dobraniu najlepszego rozwiązania ochrony powrotu. Posiadam instalację jak na zamieszczonym schemacie. W tym roku była modernizowana(wymiana zasypowca na kocioł z podajnikiem). Instalacja została wykonana w ten sposób, ponieważ połączenie zbiornika wyrównawczego leci w 1 rurze z zasilaniem pionu(w dalszej części budynku jest rozgałęzienie). - rozmowa z instalatorem.

Zawór 3d rozdziela wodę powracającą z instalacji na zasilanie i powrót do kotła(zastanawiam się czy jest on potrzebny, ponieważ mam na wszystkich grzejnikach termostaty). Temperatura powrotu waha się 35-40 stopni(mierzyłem miernikiem), na kotle ustawione 60. W momencie większego zapotrzebowania na ciepło, temperatura na kotle gwałtownie spada i kocił pracuje niestabilnie.

Czy przeniesienie zaworu 3d przed pompę CO dogrzeje mi powrót? Myślałem jeszcze nad ochroną powrotu przez CWU - zrobienie bypass z zaworem różnicowym, żeby grawitacyjnie był dogrzewany powrót. Jeżeli potrzebne będą zdjęcia, więcej informacji to podeślę.  Prośba o poradę.

Pozdrawiam

Kocioł na ekogroszek Stalmark 11kw, ogrzewam ~100m2, instalacja grzejnikowa, CWU 140 l.

instalacja.jpg

Opublikowano

Pompa musi być bliżej kotła niż zaw 3-D, wtedy masz tzw ochronę powrotu, ale jest 1 minus naczynie przelewowe musi być minimum 2 nad najwyższym grzejnikiem w instalacji, inaczej pompa będzie wyrzucać wodę z naczynia.

Opublikowano

Różnica między najwyższym kaloryferem a przelewem to 0,5 m więc to raczej odpada. Zostaje przez cwu albo macie jakieś inne pomysły?

Opublikowano

Czyli pompa musi być na zasilaniu, a jak chcesz mieć ochronę powrotu, to 3D pozostaje tam gdzie jest, zaś pompa na zasilanie na odcinku pokazanym strzałką. W|tedy należy zabezpieczeyć kocioł rurą do naczynia bezpośrednio z kotła.

1793795687_pompa3D.png.e31b1c39e191b90f09973ac624df4fb7.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.