Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar Smartfire 11 Compact pomoc w doborze ustawień

Filop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz mam poziom paliwa 94%, zobaczymy za 1h temp. Spalin. 

Opublikowano

Jak na razie temp. Przy 30% około 118C ale jakby piec częściej wchodził na 50%. I przez to osiąga 130C co jakieś 10min. Bo pracuje na 50%. Aktualnie: 30% mocy nadmuch 35% a 50% mocy nadmuch 50%.

Opublikowano

Już teraz zauważam pogorszenie, kocioł pracuje więcej niż wcześniej na mocy 50% i temp. Spalin 170C. Zwiekszyłem dmuchawę na wartości fabryczne przy mocy 50% czyli na 55% dmuchawy, a moc 30% zostawiłem 35% dmuchawy. 

Opublikowano

Powiem że jestem zdziwiony. Wróć do starych ustawień. Trzeba to jeszcze dokładniej przeanalizować. Inna sprawa że u mnie nawet jeśli pracuje długo n 100% nie osiąga 170 stopni.

Opublikowano
7 godzin temu, Filop napisał:

Witam.
Panowie, czy spalanie ok. 25-27kg pelletu na dobę (Energy Gold) w domu słabo ocieplonym (parter domu poniemieckiego, z ścianami około 50cm bez styropianu oraz dobudówkami z bloczków i styr. 5cm, okna PCV, 2 szyby, grzejniki większość Purmo, 3 szt. starsze panelowe, instalacja Pex i miedź.) około 110m jest w normie? Piec Lazar SF11 Compact. Na wszystkich grzejnikach założone głowice termostatyczne ustawione na 4, tj. ok. 24C w pomieszczeniu. Sterowanie pogodowe wyłączone, temperatura mieszacz stała 40C, temperatura CWU 50C z obniżeniem nocym do 40C, czyszczenie palnika co 4h. Zasyp 90kg, 6 worków starcza na około 3,5 dnia. Nie mam zastrzeżeń do pracy kotła, nie ma spieków itp. W sumie to spalanie jest akceptowalne. Po prostu chciałbym się dowiedzieć czy takie spalanie jest normalne, oraz ewentualną pomoc w korekcie ustawień. Ustawienia poniżej.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Praca ciągła czy od termostatu? Przy takich parametrach domu to spalanie jak najbardziej akceptowalne. Nie wytrzymalibyście w temperaturze 22 st. C? 24 to strasznie dużo, ja momentalnie przy niej śpię. Przy zejściu o te 2 stopnie spalanie znacznie by spadło.

Sam mam Lazara 11/150 i u mnie przy dom z 2007 roku 136m2, 5cm ocieplenia na ścianach, okna PCV, zużycie przy pracy ciągłej to okolo 18-20kg a przy pracy od termostatu około 13-15kg.

Opublikowano

Praca ciągła. 

Opublikowano

To normalne spalanie w takim razie. Z ustawieniami nadmuchu bym nie kombinował. Ja kombinowałem, milion różnych ustawień a i tak wróciłem do ustawień seryjnych. Jak sam napisałeś przy obniżeniu nawiewu częściej wchodzi Ci na 50proc. Wróć do fabrycznych i nie kombinuj nic więcej bo przy braku ocieplenia i 24 stopniach w domu to i tak sukces, że zużywa tylko tyle :)

Opublikowano

No tak zrobię. Pozdrawiam 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.