mlodylis Opublikowano 22 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Witam, posiadam w kotłowni piec heiztechnik HitPellet 25kw z dotacji unijnej, powierzchnia mieszkania do ogrzania to ok. 70m2. W salonie ogrzewanie podłogowe bez grzejnika, jeden grzejnik w kuchni i jeden w pokoju, dodatkowo jeden grzejnik na poddaszu w sypialni. Chciałbym znaleźć odpowiedź na pytanie dlaczego grzejnik u góry jest gorący a reszta grzejników zimna lub letnia. Dziękuję za pomoc.
gmaj22 Opublikowano 22 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2019 70 m2 i 25 kW??? A kto taki kocioł dobrał? Co do grzejników: brak regulacji hydraulicznej.
mlodylis Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Inwestorzy czyli gmina, poszli na łatwiznę i wszystkim ludziom bez względu na metraż wstawili piece 25kw
slawul Opublikowano 22 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Dana kasa łatwo się wydaje szczególnie z dotacji unijnych, bez pomyślunku i roztropności. Ja mam 2 razy większy metraż od Twojego i mam 16 kW choć może też za duży. A wracając do grzejników czy odpowietrzałeś? Ja tak czasami mam w łazienkach z grzejnikami drabinkowymi chyba dlatego że na innych mam automatyczne odpowietrzacze, a tu trzeba ręcznie. Pozdrawiam.
mlodylis Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Tak, układ odpowietrzony. Podłoga dość mocno trzymała ale teraz powietrza już nie ma, jak spuścimy trochę wody z ostatniego grzejnika to wszystkie po drodze i ten ostatni robią się ciepłe lecz ten u góry grzeje cały czas
hajtaler428 Opublikowano 23 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Ciekawe jak to wszystko jest podłączone - przydałby się schemat albo zdjęcia. Regulacja hydrauliczna - nie podejrzewałbym. Większe opory raczej generuje podłogówka i byłoby odwrotnie że grzejniki by grzały a podłoga nie, ale tego nie wiemy Ciekaw też jestem jak/czy realizowana jest ochrona powrotu. Jeśli jej nie ma i kocioł prowadzony jest nisko to przy takiej lokomotywie to smoła będzie płynąć szerokim strumieniem..
gmaj22 Opublikowano 24 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Kwestia regulacji hydraulicznej oraz przepływów i oporów w obiegach CO i PODŁ. to kwestia głównie tego, czy mamy osobne pompy czy jedną. Tu schemat lub zdjęcia wyjaśniły by wiele.
Gość Digitrax Opublikowano 24 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Ale jaja 25 kW na 70 m2 ... To tak jakby wpakować silnik od TIRa do osobówki. Dla porównania podam, że także posiadam kocioł o dużej mocy 28 kW ale ogrzewam 297 m2. Sprawnością on nie grzeszy i daje radę. Obecnie jak liczyłem wystarczyłoby mi 20 kW.
mlodylis Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Dodam, że nieruchomość kupiłem całkiem niedawno i jest w trakcie remontu (stąd też prowizorycznie wyprowadzona elektryka), umowa na piec była podpisana przez poprzedniego właściciela i do zapłacenia za ten piec nie miałem wiele a nawet powiedziałbym, że mało.
hajtaler428 Opublikowano 24 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Widać przynajmniej że jakiś ogarnięty instalator tam to montował - odpowiednio zabezpieczony kocioł - jest zawór dbv i zawór bezpieczeństwa. Nie widać naczynia przeponowego ale zakładam że jest. Tam z tyłu chyba widać pompa kotłowa do ochrony powrotu. Zz na CO w innym miejscu powinien być ale to mały szczegół. Podłogówka na rtl-ach dobrze grzeje? Jaka powierzchnia/długość i ilość pętli? Wygląda na to że jednak regulacja hydrauliczna potrzebna - sprawdź czy grzejniki które nie grzeją ruszą gdy zakręcisz te co grzeją. Możliwe też że na zgrzewie pp jest przytkany prześwit.
Gość Digitrax Opublikowano 24 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Przy tak nadmiarowej mocy kotła aż się prosi o bufor.
Gość Trener40 Opublikowano 24 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 24 Grudnia 2019 @mlodylis założyłeś dwa identyczne tematy. Robi się bałagan... Poproś moderatora, aby scalił to w jedność.
mlodylis Opublikowano 24 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Tak wiem, przepraszam ale dotychczas nie zakładałem żadnego tematu tutaj. Teraz grzejniki grzeją wszystkie ale mam wrażenie, że i tak coś jest nie tak bo dziwnie zachowuje się ten zawór trójdrożny
hajtaler428 Opublikowano 24 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Dziwnie tzn jak? Co zrobiłeś że grzejniki grzeją? Masz na nich zawory z termostatami. Jeżeli tak to czy są też z nastawą wstępną ( czy po zdemontowaniu głowicy jest pod nią dodatkowa)? Bufor tak albo jeśli nie ma możliwości to ustawić kocioł wysoko np 75 z dużą histerezą żeby się odstawiał kocioł na długo.
mlodylis Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor #16 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Tzn, że otwiera się minimalnie i już potem nie zmienia swojego położenia, na grzejnikach mam pospolite głowice, grzejniki grzeją po zwiększeniu temperatury zadanej dla zaworu na 60 stopni, osiąga jakieś 42-45, powrót nastawiony jest minimalnie na 55 i osiąga jakieś 50-52. Histerezę kotła można ustawić maksymalnie na 20 stopni, fabrycznie ustawiona była na 15 i tyle pozostało. Choć mam wrażenie, że i tak dość często się rozpala. Nie mieszkam w tym mieszkaniu jeszcze tylko przebywam codziennie i też nie do końca jestem w stanie na bieżąco kontrolować jego zachowania.
gmaj22 Opublikowano 25 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Bo tam jest "zonk". Do powrotu podmieszania 3D podłączony jest powrót CWU. Plus inne drobiazgi, min.: uzupełnianie zładu na sztywno z jednym zaworem, odpowietrznik aut. przed pompą CWU, nieprawidłowy montaż naczynia przeponowego CWU.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.