Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy kondensat do domu wybór

sorentol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej
Mam pytanie dotyczące zastosowania kotła do domu. Podłogówka po całości góra i dół. ok 300m2. Zapotrzebowanie wychodzi ok 8kW przy śr. dobowej -20C. Poniżej kilka modeli jakie biorę pod uwagę:

De Dietrich MCR3 evo 24T

Junkers-Bosch GC2300iW 15P

Immergas -Victrix Tera 24 Plus

VAILLANT ecoVIT VKK 186/5

Do tego zasobnik na 3-4 osoby ok 140l

Układ działania na sprzęgle i pompach. Serwis jest w okolicy na każdą z w/w producentów.

Poniżej wkleiłem wyliczenia (raczej to chyba taki przybliżony wynik)itp.
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/6msz

Dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

W mojej ocenie mcr3 najlepszy.

Opublikowano

Błagam tylko nie deDietrich :) modulacja od 6,1 kW toż to do muzeum się nadaje !!! masz 8 kW zapotrzebowania przy -20 a kocioł schodzi do min 6,1 kW to sobie resztę sam wytłumacz :) do tego ta cena i automatyka w cenach z kosmosu. Jak dla mnie junkers moc minimalna 2,3 kW, pewna automatyka i w normalnych pieniądzach.

Opublikowano

przedstawiony kocioł Junkersa Boscha ma 3 modele - 24C, 20P, 15P.

I w tabeli z danymi "maksymalna moc dla c.w.u." tylko model 24C ma podane "25kW" a pod innymi brak danych. Co to oznacza w praktyce.

charakterystyki kotłów.jpg

Opublikowano

model 24c jest kotłem dwufunkcyjnym i dlatego podali moc dla c.w.u., modele 20P i 15 P to kotły jednofunkcyjne i ich moc dla grzania cwu jest zbliżona do mocy dla c.o. tu masz info: https://www.junkers-sklep.pl/kotly-kondensacyjne/kotly/bosch-condens-gc2300w

Ogólnie produkt świeży na rynku. Ale widzę że ty masz głównie podłogówkę, a ile tych grzejników ma być ? bo może termet by wystarczył....

Opublikowano
1 godzinę temu, sorentol napisał:

tzn podłogówka i grzejniki?

U mnie tylko podłogówka i kaloryfer na tej samej lini

A widziałeś metraż? Sprzęgło hydrauliczne koniecznie, a tego byle kocioł nie ogarnie.

21 minut temu, KubaSko napisał:

Ale widzę że ty masz głównie podłogówkę,

Patrz metraż --> 300 m2

Opublikowano
4 godziny temu, KubaSko napisał:

Błagam tylko nie deDietrich :) modulacja od 6,1 kW toż to do muzeum się nadaje !!! masz 8 kW zapotrzebowania przy -20 a kocioł schodzi do min 6,1 kW to sobie resztę sam wytłumacz :) do tego ta cena i automatyka w cenach z kosmosu. Jak dla mnie junkers moc minimalna 2,3 kW, pewna automatyka i w normalnych pieniądzach.

Więc przekonaj inwestora tylko nie emotikonem tylko konkretnym wyliczeniem ile gazu tu a ile przy junkersie,

że np. mcr3 jest gorszym wyborem

Robi się to co kilka lat temu z pidem w podajnikach ... 

Opublikowano

Znajmomy ma mcr 3 za nim sprzeglo, dwa obiegi grzejniki - 5 szt, podłogówka 60 2 - obecne zurzycie 11m3 na domie docieplonym, wyremontowanym 120m2, to chyba duzo, dwie osoby dorosłe plus dziecko temp. 22 stopnie. Ciotka ma mcr3 dom 130m2, po remoncie same grzejniki, dwie starsze osoby 2 domu zuzycie obecne 10m3, temp. 20 st w domu. Ja na junkersie czy termecie obecnie mam max 4m3-5m3. Na podstawie tych doawiadczen po prostu nie jestem do tego kotła przekonany. Ciotce juz zmnjejszalem moc minimalna kotła, kombinowalem i jak miala wysokie spalanie tak ma dalej. A ty jakie msz doawiadczenia z mcr 3?

Teres przy instalacji kocioł-sprzęgło-pompa na podłogówkę w całym domu po co kocioł ma wiedziec co sie dzieje w sprzęgle ? Na podłodze masz na pompie ustawioną charakterystykę stałą, kocioł ma albo wedlug delty albo mocy, to co mu daje temp na sprzegle ? Choc masz racje junkers bedzie lepszy bo ma dodatkowe wyjscie na pompę obiegu wtórnego, ale model smart :)

Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

Np do Wolfa

Co trzeba kupić i za ile złotówekDo Junkers wystarczy jeden czujnik za ~200 zł.

3 godziny temu, KubaSko napisał:

Teres przy instalacji kocioł-sprzęgło-pompa na podłogówkę w całym domu po co kocioł ma wiedziec co sie dzieje w sprzęgle ? Na podłodze masz na pompie ustawioną charakterystykę stałą, kocioł ma albo wedlug delty albo mocy, to co mu daje temp na sprzegle ?

Przykładowo po to, że z krzywej grzewczej wychodzi, że w podłogę powinno iść 32 stopnie Celsjusza. Jaka ma być temperatura na wyjściu z kotła, żeby po zmieszaniu w sprzęgle, na wyjściu z niego było właśnie te 32 stopnie? Junkers to umie i to niedużym kosztem. Inni dobrzy producenci kotłów też, ale już np. DeDietrich z tego co wiem nie, Ariston nie, Termet nie; reszty nie znam aż tak dokładnie.

Opublikowano

Teres, jeżeli dobrze dobierzesz krzywą grzewczą gdzie ilość dostarczanego ciepła będzie równa ilości ciepła odebranego to rozkład temperatur przed i za sprzęgłem będziesz miał taki sam. Masz 3 przypadki przepływów przez sprzęgło - każdy z nich albo daje sygnał do kotła aby zwiększył moc albo daje sygnał żeby moc zmniejszył albo pozostał na tej mocy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.