Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc z ustawieniem przewymiarowanego kotła

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

pomimo kilku lat palenia i jednego ekogroszku nie jestem nadal zadowolony ze swojego kotła i spalania .     
Strop 30cm wełny , bez ocieplenia elewacji z ciepło właściwe wychodzi 23kw(po ociepleniu 13kw) Kocioł 30kw komfort eko palnik Ekoenergia 15-25kw,ogrzewanie 250m2 (termostaty 18-20 stopni) na piecu 65 powrót 50+ spalanie obecne temp +10 - 5stopni 35-40 kilo . Kocioł bardzo się syfi praktycznie od czyszczenia pare godzin i już nalot w środku , na drugi dzień kilka mm sadzy . Testuje deflektor ceramiczny / żeliwny praktycznie nic to nie daje . PID na tym kotle działa złe dlatego pale w dwustanie groszek bartex gold , praca 5/30 30% Testowałem tez 5s/50 20% nie ma różnic tak samo dochodzi do zadanej i w podtrzymaniu spalanie również takie same , w obu przypadkach wypala się bez spiekow . Regulator ciągu tez testuje w granicy 20-30kpa ale bez różnic . Co tutaj mogę jeszcze zrobic ,skoro z obliczeń wychodzi ,ze piec jest z lekkim naddatkiem , a sadza świadczy ,ze znowu za duży i kisi się opał ,bo rozumiem ,ze spalanie do takiego budynku przy tej mocy kotła duże nie jest.

Czy wymiana na piec 15kw spowoduje różnice w spalaniu ? Bo jestem w stanie zamienić ten piec na nowy.

pozdrawiam.

Opublikowano

Ja bym się zastanowil i policzył na spokojnie co zrobić  i ile mi wyjdzie po tym co zrobie . Zmiana pieca powinna wyjść jak najbardziej na plus . Byle by za oknem też byl plus . Jesli chcesz coś kupic to z najmniejszym zapasem .  Wtedy taki kociołek i nisko pracujacy będzie miał lepsze warunki niż krowa . Kolejna sprawa co chcesz kupic I czym palic . Ogólnie polecam palnik rurowy I konsultację z @Pieklorz ma w swojej ofercie fajne kotly . Też doradzi co wybrać . A póki nie zrobisz ocieplenia tego smoka odstawić w kont w razie gdyby zima przeprowadzila atak posłuży do odwetu :) 

Opublikowano

Czytałem sporo o sv200 i chyba to jedyny mój typ bo ciężko o fajną retorte .A kocioł oglądałem SAS ale palniki i ten tech mam już dość. Może malina/skamp mają fajny ster i owy palnik technix .

Co do starego kotła tez sadze ,ze przy -20 by miał co robić , ale tak do -10 to cienko jest codzień czyszczenie a do tego opał znika . Jeśli wierzyć tej stronce to na przyszła zimę wybiorę te 15kw delikatny zapas będzie .

Opublikowano

Ogólnie ten palnik jaki masz jest klopotliwy . Chociaz na papierze wyglądało to obiecująco i  sam o nim myślałem ochoczo :) . Może @Oldek udzieli Ci jakis rad :) .

Opublikowano

Dzięki za polecenie, ale w parafii mam rekolekcje i do BN nie będę się wyrażał.

Opublikowano

Hihi a taka piękna cegłę tam masz. No i ten ślimaczki .

Opublikowano

Z palnikiem problemu nie mam opał się fajnie spała , tylko nie mogę dojść ,ze nie ma roznicy 5/30 30% a no 5/50 20% grzeje podobnie 30minut podtrzymanie tak samo wchodzi na 10-15minut . Jedynie ta sadza w kotle i obniżenie jego sprawności , bo opału mam 10ton na sezon wiec się nie boje o spalanie .

Opublikowano

Policzmy na spokojnie: dla 15 kW mocy maksymalnej potrzebujesz spalić ok. 2 kg/h. Ekoenergia podaje ok. 5,2 g/s, to dla 15 kW podać musisz 6 sekund na minutę.

Sam wymiennik kotła jest natomiast dużo większy i tu może być problem z utrzymaniem temperatury wymiennika.

Opublikowano

Ja jestem parę miesięcy po przeszczepie SV 200 15kw zamiast palnika Ekoenergii i same plusy widzę choć przeróbek w kotle było dużo żeby palnik się zmieścił i od Ekoenergii motoreduktor pasuje do SV 200 tak że kasa w kieszeni potrzeba tylko sam palnik i ślimak kosz też po małej przeróbce pasuje dodam że kocioł hef 20kw i sterownik skzp02

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Musiałeś pruć płaszcz, czy palnik wchodzi w korpus kotła w miejsce po Ekoenergii? Wiadomo że inny rozstaw szpilek/śrub montażowych ale to już mniejszy problem.

Opublikowano

Panowie trochę pytanie z innej parafii jak się zachowuje pompa alpha2 w autoadapt jak mam wszystkie grzejniki na termostatach i przy dzisiejszych temp. Się pozamykały pobór minimalny pare wat , a przepływ 0.0 m3/h . Silnik staje czy się powoli kręci , tak może być? Pompa za 4d , a znowu z 4d na powrocie pompa kotlowa alpha2 L na 1 biegu cały czas na zasilaniu to jak tamta stoi to i również ta ? Może się któraś przez to uszkodzić , chociaż zawsze jest minimalne otwarcie ustawione wiec coś z kotła tez powrotna ciągnie .

Opublikowano
Musiałeś pruć płaszcz, czy palnik wchodzi w korpus kotła w miejsce po Ekoenergii? Wiadomo że inny rozstaw szpilek/śrub montażowych ale to już mniejszy problem.
U mnie ekoenergia była przykręcona na kryzie dorobiłem pasująca pod sv200 i po sprawie choć musiałem go cofnąć trochę w tył bo koniec palnika był za blisko ściany kotła

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.12.2019 o 19:35, gmaj22 napisał:

Policzmy na spokojnie: dla 15 kW mocy maksymalnej potrzebujesz spalić ok. 2 kg/h. Ekoenergia podaje ok. 5,2 g/s, to dla 15 kW podać musisz 6 sekund na minutę.

Sam wymiennik kotła jest natomiast dużo większy i tu może być problem z utrzymaniem temperatury wymiennika.

Obecnie przy ustawieniach 5sek/50sek. 25% spalanie 1,20 kg/h . Po zmianie nastaw 5/30 30% podobnie . Jak przy takim piecu i palniku sobie obliczać z jaką mocą kocioł pracuje ?

Pomoże mi to poznać średnią i max moc przy aktualnej temperaturze jak i mrozach gdy wystąpią .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem.  Najlepiej wziąć pod uwagę dobowe zużycie węgla. Z kilograma uzyskujesz 7,2 kWh. Spaliłeś powiedzmy 10 kg to daje 72 kWh na dobę, czyli kocioł pracował ze średnia mocą 3 kW. Patrząc na zapotrzebowanie domu trzeba tu jeszcze odliczyć sprawność kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.