Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniu pieca na ekogroszek

Sqcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam
Posiadam  piec o mocy 17 marki Ognik ekopal kl.5 kW sterownik ST-37 N RS  i mam problem z jego ustawieniami od 1 grudnia zasypałem 560 kg jakieś 35 na dobe troche dużo prosze o jakies rady. Dom ma 10x10m2 pietrowy jakies 150-160 m grzania 11 grzejników mam Podaje moje ustawienia:
Czas pracy: 12s
Czas przerwy: 45s
Praca w podtrz.: 15s
Przerwa w podtrz.: 35 min
Opoznienie podaj.: 16s
Oponienie went: 16s
Temp wl. pompy: 42 C
Zaddana CO: 56 C
Zadana CWU: 40 C
Histreza kotła: 3 C
Histereza CWU: 5 C
Siła nadmuchu: 20%
Moc przedmuchu 60%
Dodam że mam nie ocielony dom. 
Opublikowano
3 minuty temu, Sqcza napisał:

Dodam że mam nie ocielony dom. Pobór eko-groszku jest na dobe jakies 30 kg.

Jak na taki dom to nie dużo....

Opublikowano

Jakiej powierzchni dom jest 

To dużo pali. Ja podobnie 178mkw

Ale mi dobowe spalanie przy -10  wyszło 20kg.

Opublikowano

Dom zamieszkały, czy dopiero go wygrzewasz wejdź na stronę www.cieplowlasciwe.pl

I wrzuć  linka bo będzie tam wypełnisz dane to będzie wszystkim łatwiej 

Opublikowano

Dom zamieszkały od lat po prostu zmienione ogrzewanie na ekogroszek ze starego kopciucha

www.cieplowlasciwe.pl co  to za strona o warsztatach ceramiczych po co to?

Opublikowano

Chodzi oto , że są tu osoby które znają się na podłączeniu do kotła i powiedzą,  czy coś nie tak jest. Przerabiales kotlownie pod piec na ekogroszek.to jest inna bajka niż kopciuch

Masz zawór 4d np

http://cieplowlasciwie.pl/

Gość Visitor1230
Opublikowano
12 minut temu, Sqcza napisał:

Dom zamieszkały od lat po prostu zmienione ogrzewanie na ekogroszek ze starego kopciucha

Kolega prubuje pomuc. To sie nie obruszaj. Potrzeba wiele informacji zeby stwierdzic dlaczego kociol pali za duzo i czy wogole. Jezeli nie masz zamiaru odpowiadac na zadane pytania musisz sobie po prostu pomuc sam. 

Edit: kazdy ma przy awatarze odnosniki. Klikajac na odnosniki wiemy jaka jest sytuacja dotyczaca problemu. jak ajest powierzchnia, jakie ocieplenie, jaki rodzaj kotla czy instalacji rodzaj sterowania i ogrzewania domu czy mieszkania. Po to wlasnie wypelnia sie profil uzytkownika. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Jaka powierzchnia jest ogrzewana? Potrzebne beda jeszcze foty palnika i popiolu.

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, Sqcza napisał:

Zaddana CO: 56 C

Za nisko po to masz mieszacz czterodrogowy zeby na kotle utrzymac wysoka temperatura a na obieg grzejnikowy nizsza. 65 stopni to absolutne minimum. A najlepiej 70. W tej chwili masz na bank za niska temp powrotu A to powolna smierc dla kotla weglowego przede wszystkim. I produkcja sadzy. Musialbys wtedy przykrecic troche mieszacz bo sie w domu ugotujesz. 

Palnik. Ustal czy korona retorty jest uszczelniona. niektorzy producenci stosuja sznur kotlarski. jezeli talerz jest tylko wstawiony bez jakiegokolwiek uszczelnienia to trzeba to zmienic. Instrukcja od a do z  w linku wraz z galeria

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

Bez tego jakiekolwiek nastawy sa do bani. Lewe powietrze wychladza ci wymiennik nie przechodzac przez palnik. A to znacznie zawyza spalanie. 

Na chwile obecna kopiec na palenisku jest za niski. To nastepny punkt ktory moze zwiekszac spalanie. Kopiec w trakcie pracy powinien zakrywac lekko otwory nadmuchowe i miec wysokosc do 5 cm powyzej talerza palnika. Jezeli okaze sie ze palnik jest do uszczelnienia to po wykonanej operacji powietrze dosc mocno w dol. 

Ogrzewana powierzchnia to jakas tajemnica?  Bez dalszych danych nie da sie ocenic zuzycia. 

Opublikowano
13 godzin temu, Sqcza napisał:

cieplowlasciwie.pl ...zapomniałeś "i" wpisać.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Tak tym zaworem. 65 to absolutne minimum. Na ten zawor mozna dokupic silownik. A sterownik kotla jezeli posiada sterowanie pogodowe to sam bedzie regulowal temperature na grzejniki. 

Edit: Dla tej powierzchni to nie idzie tego wegla jakos strasznie duzo. Jak juz pisalem. Sprawdzic  uszczelnienie korony i pomyslec nad sterowaniem pogodowym. Wtedy sie cos jeszcze zaoszczedzi.

Opublikowano

Zawor musisz wyczuć sam bo ja mam na 2 i mam w domu 22 stopni. Ty musisz stwierdzić czy Ci zimno czy ciepło. Ogólny komfort

Tylko po zmianie nie oczekuj natychmiastowej zmiany. Musisz odczekać jak wszystko się ustabilizuje 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Dlaczego wszyscy sie boja dac wiecej niz 60 na kotle?  Zimny powrot to sadza w kotle i korozja dolu. Utrzymujac temp powrotu na poziomie 50 stopni kociol ma szanse nie zgnic przez dwadziescia lat.

Jaki masz sterownik w tym kotle?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.