Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 111W - błąd f2

Atraktor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od tygodnia mam problem z błędem f2. Wyświetla się powiedzmy raz na dwa dni. Wczoraj zauważyłem, że błąd pojawia się tylko i wyłącznie gdy trzeba podgrzać cwu. Na obiegu grzejników wszystko jest ok.

To co zauważyłem dziwnego w kotle - poniżej procedura krok po kroku:

1. odkręcam ciepłą wodę w domu,

2. kocioł dostaje sygnał, że trzeba podgrzać cwu,

3. zaczyna grzać cwu,

4. temperatura obiegu rośnie do ponad 90 stopni C,

5. wyłącza się palnik,

6. temperatura w kotle spada

7. powtarza kroki od 3. do 6. (kilka razy - aż dogrzeje wodę w zasobniku do pożądanej)

Te kroki od 3. do 6. trwają zaledwie z 15 - 20 sekund.

Gdy działał prawidłowo to zawsze kocioł gdy załącza się palnik grzeje z 100% mocą, i później ta moc spada odpowiednio do powiedzmy 40%.

Teraz nie spada moc grzewcza kotła a cały czas grzeje na 100% (tak jakby nie zdążyła ta moc mu spaść do tych wspomnianych 40% bo czasami się zdarzy że spadnie i jest ok). NA ogrzewaniu grzejników zawsze spada do tych "20 - 40 %".

Sprawdzałem czujnik temperatury na wypływie cwu za pomocą miernika - jestem pewien, że działa prawidłowo.

Opublikowano

Zapowietrzony albo przytkany obieg zasobnika CWU, stąd błąd wysokiej temperatury. Innymi słowy brak odbioru w obiegu zasobnika.

Zrób zdjęcie podłączenia zasobnika z kotłem.

Opublikowano

to jest vitodens 111w. Czyli zasobnik jest zintegrowany z kotłem. Też myślałem, że może być zapowietrzenie, ale jeśli to jest zintegrowany zasobnik z kotłem to zakładam, że obieg cwu jest jakoś połączony z obiegiem c.o.. Zatem jeśli c.o. działa to może być tylko obieg cwu zapowietrzony? Jak to odpowietrzyć?

Dodam, że od dwóch lat kocioł działał prawidłowo, a z instalacją nic nie było robione, zatem musiałaby się sama zapowietrzyć, a jest to obieg zamknięty. Sprawdziłem wszystkie odpowietrzniki na ogrzewaniu podłogowym oraz grzejnikach. Nigdzie powietrza nie było

Opublikowano

Może być coś z pompą albo elektroniką np w tym kotle są dwa czujniki CW - czujnik na wypływie CW oraz czujnik grzania CW ponadto jest czujnik temp kotła - które z nich sprawdziłeś?

Kocioł 2- letni to trochę młody jak na kamień w zasobniku CW ale warto tym też się zainteresować.

Opublikowano

Sprawdziłem czujnik grzania cw.

Teraz tak myślę, że w kotle jest wymiennik ciepła. Zatem mam to rozumieć, że kocioł ma swój wewnętrzny obieg wody, niezależny od obiegu c.o. i cwu?

Też myślałem o kamieniu... Ale za to samemu się raczej nie zabiorę

A z innej beczki. Da się ustawić w kotle by nie startował on z mocą 100%, a startował przykładowo z mocą 60%?

Opublikowano

Wiem gdzie jest czuajnik grzania kotła, ale jak go mam sprawdzić?

Czujnik grzania wody cwu to sprawdziłem omomierzem - z tabelki w instrukcji serwisowej wyczytałem jaki opór jakiej temperaturze odpowiada - i tą temperaturę mogę mniej więcej potwierdzić dotykając ręką rury za czujnikiem (poprzez dotyk określam temperaturę).

A jak to zrobić z czujnikiem grzania kotła? Również mogę zbadać opór. Da mi to jakąś temperaturę. Ale skąd mam wiedzieć czy ta temperatura jest dobra? Tam już za bardzo nic ręką nie dotknę by stwierdzić że mniej więcej jest ok.

Opublikowano

Na pompę obiegową prąd idzie - zmierzyłem napięcie. Natomiast ciężko mi powiedzieć czy sama pompa kręci bo jak się kocioł załącza na 100% to się robi większy hałas i drżenie kotła. I poprzez dotyk wtedy ciężko wyczuć czy pompa się kręci. Jak mogę sprawdzić czy na pewno ona kręci? Powiedzmy po trzech załączeniach się kotła rura za pompom cwu robi się ciepła.

Opublikowano

Zamiast pisać post pod postem, skorzystaj z opcji "edytuj" - tak pro forma :)

Jest jeszcze jedna rzecz: uwalony zawór przełączający, albo nie dostaje napięcia przełączającego na obieg CWU.- tu uwaga: nie zaglądałem do instrukcji i nie jestem pewien, czy tam jest osobna pompa CWU, czy zawór przełączający :)

Opublikowano

"uwalony zawór przełączający, albo nie dostaje napięcia przełączającego na obieg CWU"

Jak to mam rozumieć? Tak jak pisałem napięcie na pompę cwu na pewno idzie bo zmierzyłem miernikiem. W momencie gdy kocioł zaczyna grzać cwu od razu pojawia się napięcie na pompie. Gdy przestaje grzać cwu napięcie zanika.

Opublikowano

Zatem jest pompa CWU :)

Odpowietrzałeś tutaj?

1575543025_vitodensodpowietrzanie.png.240cbb84253da5c4bded4b2e9a56f648.png

Opublikowano
26 minut temu, Atraktor napisał:

Ale skąd mam wiedzieć czy ta temperatura jest dobra?

W instrukcji kotła są charakterystyki  wszystkich czujników i tam też są pokazane lokalizacje tych czujników w kotle.

Opublikowano

Tak, odpowietrzałem tam też - zgodnie z instrukcją. Nic to nie dało.

Jak dla mnie problem jest z elektroniką. Tj gdy załącza się grzanie cwu to kocioł wali 100% i cały czas grzeje 100 % nie zmniejsza mocy. Pamiętam, że przed awarią gdy grzał cwu to zmniejszał do 60%, a teraz nie zmniejsza. I nie wiem dlaczego nie zmniejsza. Temperaturę wody za zasialaniu obiegu grzewczego CWU widzi. Względem, którego czujnika kocioł reguluje moc?

Opublikowano
1 minutę temu, sambor napisał:

W instrukcji kotła są charakterystyki  wszystkich czujników i tam też są pokazane lokalizacje tych czujników w kotle.

Sambor, to wiem. Wiem gdzie ten czujnik. Sprawdzę opór, porównam z charakterystyką. I co dalej? Tak jak pisałem dla cwu mogłem dotknąć ręką rury i empirycznie porównać temperatury. Ale co do czujnka grzania kotła to nie wiem do czego się odnieść

Opublikowano

Jak czujniki są ok to albo elektronika albo kamień w zasobniku,

Ja obstawiałbym elektronikę - wiadomo polski prąd to kiepski prąd - ja do elektroniki w domu stosuję dod UPS-y, inaczej wszystko pada.

Opublikowano

Sambor to uściślając czujniki.

Sprawdziłem:

- czujnik temperatury na wypływie cwu (zasilanie obiegu grzewczego do cwu) - na pewno jest ok,

- czujnik ogranicznika temperatury - do tego czujnika nie ma w instrukcji obsługi żadnej charakterystyki, jedynie co to jest zapis "sprawdzić przewodzenie ogranicznika temperatury za pomocą miernika uniwersalnego" - na pewno przewodzenie prądu tam jest. Jedynie co dziwne dla mnie, że jak przyłożę miernik to opór skacze od dużej wartości, a później spada do zera. Ale jak ustawię miernik na badanie "dioda" to piszczy zatem na pewno prąd przewodzi czujnik.

O to ci chodziło z tym czujnikiem ogranicznika tempereatury?

Opublikowano

ja tego czujnika nigdy nie sprawdzałem, ale w innych kotłach to podobnie działa - to przeważnie zestyk bimetaliczny z możliwością kasowania alarmu, ale u ciebie to musi działać, inaczej kocioł by nie odpalał.

Popraw jeszcze doprowadzenie wiązek przewodów do płyty- kostki, zaciski itp i jak to nie pomoże to coś z elektroniką nie tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.