VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Witam serdecznie. Chciałbym się upewnić czy cała instalacja jest źle zrobiona (tak jak myślę). Aktualnie instalacja jest tak zrobiona, że powrót na zaworze 3D mam całkowicie zamknięty iż mam w domu otwarty na max jeden z kaloryferów aby powrót był ciepły (zablokowałem powrót na zaworze ponieważ i tak mieszała się z woda śr. 55C z zasilania ,a woda 52-53C, wiec to całkowity bezsens). Zresztą tak sam powiedział instalator (jeden kaloryfer musi być na full otwarty, a resztę można przymknąć). Piec chodzi min. na zadanej 55C bo inaczej w domu byłoby zaraz 25C. Kaloryfery są leciutko odkręcone bo masakra w domu. W oficjalnej dokumentacji Brastal piec powinien chodzić na 65C a na powrocie powinno być min 55C. To jest nierealne aktualnie u mnie. Chciałbym zainstalować zawór 4D i zrobić to samemu bo już nie wierzę tym instalatorem z 20 letnim doświadczeniem. Podsyłam również zdjęcie z kotłowni. Jestem tu nowy. Nie znam się do końca na hydraulice, ale przeglądając fora internetowe nigdzie nie widziałem czegoś takiego jak u mnie. To nie mój fach wiec proszę mnie nie atakować :) Pozdrawiam Aaaa i jeszcze: spalanie wychodzi jakieś 22-24 Kg/h, dmuchawa 35%, spaliny 160-180C (też sam zamontowałem bo nie było) - tu nie ma do czego się przyczepić ale boję się o ten powrót , ogólna prace i żywot kotła.
gmaj22 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2019 7 minut temu, VolRecon napisał: tu nie ma do czego się przyczepić ale boję się o ten powrót , ogólna prace i żywot kotła. Obawiam się, że jest do czego.... Daj jeszcze zdjęcia pokazujące pozostałą część instalacji.
VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dodaje na prośbę nowe zdjęcie. Ta odnoga w prawo to C.W.U. Tam jest jeszcze solar podpięty ale jest wszystko ok. To jest dosłownie wszystko tak robione, że jak bym wyjął ten zawór 3d to wszystko by tak samo działo. Nie spełnia ani zadania mieszania na grzejniki, ani nie zabezpiecza powrotu :(
VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #4 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Sprawdziłem również z ciekawości zawór 3D jaki on tam jest. To 1 calówka 10Kvs wiec chyba też za duży na taka instalację. Nie wiem czy tu 6Kvs nie powinno być. Mój piec to 17,5kW i dom jakieś 140-160m2.
Kazio321 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zawór 3d nie ma funkcji ochrony powrotu tylko na nim można ustawić temperaturę jaka idzie na grzejniki
Gość Digitrax Opublikowano 12 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Niechaj zgadnę, zbiornik otwarty znajduje się na jednym z pionów gdzieś na strychu lub pod sufitem ?
gmaj22 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2019 26 minut temu, VolRecon napisał: Nie spełnia ani zadania mieszania na grzejniki, ani nie zabezpiecza powrotu :( Równocześnie dwóch funkcji nie spełni na pewno. 6 minut temu, Digitrax napisał: Niechaj zgadnę, zbiornik otwarty znajduje się na jednym z pionów gdzieś na strychu lub pod sufitem ? Pewnie tak - i dlatego ten różnicowy jest. Choć to również wbrew regułom. Tam podmieszanie 3D jest żle podłączone - brak ZZ przed powrotem do kotła.
VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #8 Opublikowano 12 Grudnia 2019 2 minuty temu, Digitrax napisał: Niechaj zgadnę, zbiornik otwarty znajduje się na jednym z pionów gdzieś na strychu lub pod sufitem ? Jeśli chodzi Panu/Pani o zbiornik wyrównawczy to znajduję się na strychu. Drugie piętro :)
VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2019 18 minut temu, gmaj22 napisał: Tam podmieszanie 3D jest żle podłączone - brak ZZ przed powrotem do kotła. Ja na początku myślałem że ta rutka co idzie za piecem to po prostu wymieszany powrót. I tak hydraulik zabezpieczył gwarancje pieca. Aktualnie to było tak zrobione że powrót idzie gorący(jeśli kaloryfer jest otwarty jeden na full) do góry i niby miesza się z zasilaniem na kaloryfery. Chciał zaworem 3D zabezpieczyć powrót i żeby zimniejsza na dom szła. Rece mi odpadaj :( Dodaje jeszcze zdjęcie jak tył wygląda: rurka z prawej -> wyjście dolne zaworu 3D, rura z lewej -> powrót z grzejników, czerwona rura -> CWU Przepraszam za syf ale remont piwnicy mam :)
gmaj22 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Ten zawór zwrotny jest w złym miejscu!! Powinien być tam, gdzie nypel przed trójnikiem do powrotu kotła. Co to za rura z zaworem zwrotnym i kulowym? Przypadkiem nie powrót z CWU?
VolRecon Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 12 Grudnia 2019 A generalnie co byście mi poradzili teraz ? Gdyby to był wasz piec ? Jeśli chodzi o powroty i te rurki to jakoś dokładnie jutro dam znać :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.