Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak podłączyć bufor ciepła by działał na grawitacji?

analizator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ja dodam nieco bardziej skomplikowany układ, już wcześniej przez kogoś zamieszczany. Ładowanie"krzyżowe"  grawitacyjno-pompowe :)

946651487_bufor_adowaniegrawitacyjnepompowe.jpg.9d22f774fd467c18b0713be67ea2d036.jpg

Opublikowano

Przecież napisałem w poprzednim poście 

11 godzin temu, sambor napisał:

Ale da się policzyć co i jak.

Liczymy ciśnienie dyspozycyjne dla każdego pionu, i poziomu , dobieramy gałązki, ew kryzujemy i to wszystko - większość studentów sanitarnych miała tą na  studiach.

W starych podręcznikach ogrzewnictwa też są podane metody na liczenie inst grawitacyjnej

A tak naprawdę to praktycznie taka grawitacja działa dla temp ponad 60C na buforze, więc moje pytanie - po grzyba wam bufor jak z niego nie skorzystacie nawet w połowie?

Do prawidłowego naładowania i rozładowania bufora potrzebna jest pompa (y) i nie jest to zmowa producentów pomp CO, tylko czysta fizyka.

temat pracy bufora i instalacji grawitacyjnej wraca na forum co 1-2 lata i nikt nic nie wymyślił aby zmienić prawa fizyki - to nie Sejm gdzie można w 1 noc obrócić do góry nogami porządek prawny - to nauka.

Opublikowano

Taniej i ekonomiczniej jest wykonać instalację wg ogólnie przyjętych zasad i do niej dodać UPS-a z dodatkowymi bateriami albo wykonać instalację grawitacyjną tylko z kotłem bez bufora.

Pompy w instalacji z buforem zapewniają szybsze ładowanie bufora oraz pełne odebranie ciepła z bufora podczas jego rozładowania a akumulator ok 75Ah zapewni ponad 12h pracy 2 pomp zasilanych z UPS 200VA

Opublikowano

Grawitacyjną taniej.

Stawiam bufor obok kotła odcinam od kotła zasilanie ,daje zasilanie z kotła  do bufora, z bufora daje wywijas do zasilania , które jest nad kotłem i to samo robię z powrotem.

Czyli koszt to trochę rur i kolanek + zawór zwrotny w porównaniu do kosztu 5pomp,20 zaworów, UPSÓW, akumulatorów i innych przy instalacji pompowej.

Opublikowano

Przecież sambor napisał Ci jak zrobić, żeby działało. 

A jak robisz wbrew teorii to nie oczekuj, że ktoś Cię pogłaszcze po głowie i powie "masz super pomysł, będzie pięknie działać"

Bierz ryzyko na klatkę i rób po swojemu. Będziesz mógł się pochwalić sikcesem. 

Opublikowano
5 godzin temu, sambor napisał:

Przecież napisałem w poprzednim poście 

Liczymy ciśnienie dyspozycyjne dla każdego pionu, i poziomu , dobieramy gałązki, ew kryzujemy i to wszystko - większość studentów sanitarnych miała tą na  studiach.

W starych podręcznikach ogrzewnictwa też są podane metody na liczenie inst grawitacyjnej

A tak naprawdę to praktycznie taka grawitacja działa dla temp ponad 60C na buforze, więc moje pytanie - po grzyba wam bufor jak z niego nie skorzystacie nawet w połowie?

Do prawidłowego naładowania i rozładowania bufora potrzebna jest pompa (y) i nie jest to zmowa producentów pomp CO, tylko czysta fizyka.

temat pracy bufora i instalacji grawitacyjnej wraca na forum co 1-2 lata i nikt nic nie wymyślił aby zmienić prawa fizyki - to nie Sejm gdzie można w 1 noc obrócić do góry nogami porządek prawny - to nauka.

Czyli grawitacja do grzejników zacznie działać jak w buforze będzie min 60 stopni?

Opublikowano

@analizator Do policzenia oporów instalacji "na piechotę" potrzebujesz tzw. nomogramów, z których znajdujesz opory dla poszczególnych temperatur, rodzaju i średnic rur, przepływów. Dodajesz do tego opory każdej kształtki po drodze - jest trochę liczenia. Tu nikt się w to już nie bawi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.