superenduro Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam serdecznie. Mam ogromną prośbę, doradźcie proszę gdzie tutaj 'dołożyć' zawór 3d / 4d. Instalacja aktualnie nie nadaje się do dłuższego funkcjonowania ponieważ nie ma termostatów na grzejnikach wiec jedyna opcja to trzymać na kotle 40-45*C i powrót 35-38*C a to odpada.Polecicie jakiegoś hydraulika z okolic Nowego Sącza?
Erpolis Opublikowano 2 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zawór musisz wstawić za pompą CWU żeby na zasobnik szła woda bezpośrednio z kotla.Do góry zasilanie na grzejniki z lewej zasilanie z kotła z prawej powrót z grzejników i od dołu powrót do kotla. Tak to mniej więcej wygląda przy zaworze 4dWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
Zbyszko125 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 I nie zapomnij o pompie kotłowejWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Erpolis Opublikowano 2 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2019 A już dajcie spokój z tą pompą kotłowa tylko strata pieniedzyWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jeśli uważasz że będziesz miał stabilny i dogrzany powrót z 4d bez pompy kotłowej to się mylisz.
Erpolis Opublikowano 2 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ja tak nie uważam, ja to wiem bo u siebie nie mam pompy kotłowej i nie mam problemu. To jest kwestia dobrej instalacjiWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Tak, jasne. Ty masz super instalację a wszyscy się mylą. Pokaż nam jak Ci te stałe 50-55* trzyma na grawitacji z 4d.
Erpolis Opublikowano 2 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jutro wyśle Ci zdjęcie bo dziś już jestem w pracy. Czy mam super instalacje chyba nie ale mam taką dostosowana do moich potrzebWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No to ciesz się że Ci działa, ale nie wmawiaj ludziom że pompa na krótkim obiegu nie potrzebna, to że ty twierdzisz że u Ciebie ok, nie oznacza że tak będzie u wszystkich.
Erpolis Opublikowano 2 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Tak samo Ty nie wmawiają ludziom że jest niezbędna bo tak wcale nie jest. Sprawa jest prosta jeżeli dostosujesz ustawienia kotła i instalacji do swoich potrzeb to można wiele uzyskać. Nie ma złotego środka każda sprawa jest indywidualna. Uzyskuje wysoką temperaturę powrotu poprzez dwa zawory 4D jeden na podlogowce drugi na CO dodatkowo wyższa temperatura która wychodzi na grzejniki które posiadają zawory termostatyczny. Tylko jeden grzejnik w łazience chodzi na maxa i to on utrzymuje wysoka temperaturę na powrocie z grzejników a co za tym idzie ogrzewa powrót kotła. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 2 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Jałowa dyskusja a tematy na forum mówią co innego. Bez odbioru.
piotrek300582 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Oczywiście 4D i pompa kotłowa musi być. A reszta to szkoda kotla.Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Erpolis Opublikowano 3 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zawór tak, pompa nie koniecznie.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
eliks Opublikowano 3 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Nom. I masz tak stałą temperaturę powrotu jak spalin :-)
Erpolis Opublikowano 3 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Powrotu tak, spalin nie bo mam kocioł z zapalarką i nie palę całą dobę tylko kilka godzin rano i wieczorem. Może Ty się pochwalisz swoją instalacją i osiągami kotła.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
pafiik Opublikowano 3 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ja u siebie pompy za 4D nie mam. Kiedy grzalem samymi grzejnikami temp. powrotu wacha sie od 47 do 51st. Ostatnio zalaczylem podlogowke i niestety ona schladza powrot w granicach 40-43st. Pompe montowac bede w styczniu, ale fakt faktem, że niektore instalacje dają rade bed pompy krótkiego obiegu.
superenduro Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor #17 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Od kilku dni grzeje z wyłączonymi pompami. Grawitacja działa.Kocioł 62*CPowrót 30*CZastanawiam się czy grawitacja będzie dalej działać jakbym włączył pompę przewałową która dogrzewałaby powrót. Co myślicie? W temacie pojawiło się 15 komentarzy ale niestety żaden z nich nie odpowiada na pytanie w którym konkretnie miejscu 'wkomponować' zawór 3d / 4d w mojej instalacji
YaroXylen Opublikowano 4 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 4 Grudnia 2019 24 minuty temu, superenduro napisał: W temacie pojawiło się 15 komentarzy ale niestety żaden z nich nie odpowiada na pytanie Witam Kolegę Załóż nowy wątek a tutaj niech dalej się nawalają koledzy .........tylko tak mogę pomóc Prośba do ADMINISTRATORA forum o porządek w postach .. Pozdrawiam. YARO
oxalis3 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 4 Grudnia 2019 5 godzin temu, superenduro napisał: Od kilku dni grzeje z wyłączonymi pompami. Grawitacja działa.Kocioł 62*CPowrót 30*CZastanawiam się czy grawitacja będzie dalej działać jakbym włączył pompę przewałową która dogrzewałaby powrót. Co myślicie? Ja też na parę dni puściłem w grawitacji na chałupę, ale baniak został na pompie. Jak załaczy się pompa od cwu użytkowej to grawitacja nie chodzi.
Zbyszko125 Opublikowano 4 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Jakakolwiek pompa zakłóci grawitację. Grawitacja ok, ale sterowalność praktycznie żadna, duży zład wody jako bufor. Dawniej przy 2` rurach i starych PRLowskich żeliwnych grzejnikach sprawdzało się. Na chwilę obecną każdy chce mieć jakiś komfort, w miarę stała temp w chacie przy grawitacji ....... Jeden z kolegów ma instalacje bez pompy kotłowej,( nie mylić z przewalową) i instalacja mu działa niby jak należy.... Ok tylko niech zwróci uwagę na deltę sporo ponad 10° a ta najlepiej jak jest na poziomie max 5-8°. Czy aby napewno kocioł pracuje mu stabilnie? Może niech pokaże wykresy z kilku godzin i się okaże . Gwarantuję że modulacja skacze jak głupia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Erpolis Opublikowano 4 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zbyszko jeżeli odnosisz się do moich statystyk to nie mam powodu do narzekań. Kocioł pracuje stabilnie i raczej nie ma tu znaczenia czy różnica to 5,8 ,10 czy 15 °C.Mój wykres nic Ci nie powie bo pale z zapalarką więc pali się rano 5 godzin i wieczorem 4 godziny.Kocioł bez problemu osiąga temperaturę a wąchania temperatury to +-2 °C.Plus przy paleniu z zapalarką jest taki że raz mniej spala ok 20% przy aktualnej pogodzie, dwa w czasie rozpalania i dochodzenia do zadanej rolę pompy kotłowej sprawuje pompą CWU. W momencie nagrzania CWU cała instalacja CO i podłogowa jest już unormowana.Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka
superenduro Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor #22 Opublikowano 5 Grudnia 2019 czy 30 stopni C (przy grzaniu grawitacyjnym CO) na powrocie jest bezpieczne dla kotła?
superenduro Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #23 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Dalej grzeje na grawitacji, parametry:- temp. kotła 65 *C- za zaworem / na kaloryfery 58 * C- temp. powrotu 29-30 *CCzy przy grawitacji takie parametry są bezpieczne dla kotła?Zastanawia mnie też ta różnica miedzy temp. kotła a temp. za zaworem. Gdzie to 7 *C 'ginie' na odcinku kilkunastu centymetrów ( w pierwszym poście widać zdjęcie instalacji)
piotrek300582 Opublikowano 6 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Bezpieczna temperatura powrotu to +\- 55. 30 stopni to mało kocioł może szybciej korygować. Najlepiej spojrzeć do parametrów jakie podaje producent kotła. U mnie było to 55 st.Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
superenduro Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #25 Opublikowano 6 Grudnia 2019 piotrek300582 ale u mnie instalacja pracuje bez pompy CO czyli tzw.grawitacyjnie. To zupełnie inna sytuacja.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.