Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprawdzanie poprawności wykonania instalacji co

Hydroxy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jako nowy użytkownik forum, chciałem sie zapoznać z waszą opinia na temat instalacji w moim domu ,

Piec Defro eko 20kW ,zasobnik cwu 300l, zawor 4drogowy afriso

Jednakże dopiero sie wprowadzam do domu i mam problem, temperatura na piecu zadana 62° na zasobniku 50° a z pieca sie leje, temperatura powrotu w granicach 35-40°. Byl bym bardzo wdzięczny za fachowe oko i podpowiedz czy instalacja poprawnie jest wykonana , bo jest maly problem. 

Krecenie zaworem 4d w kazdej pozycji nie zwiększa temperatury powrotu, caly czas ustawiony na 0 by grzal grzejniki, zmiana ustawienia na 3 powoduje  gora letnie grzejniki i bez zmian na powrocie.

IMG_20191129_193259.jpg

IMG_20191129_193313.jpg

IMG_20191129_193324.jpg

Opublikowano

Ile m2 grzejesz, ze jest tam 20kW kocioł

ustaw zawór w pozycji 0 , ściągnij pokrętło i zrób zdjecie 

Opublikowano

140m2parter +pietro tyle samo kuchnia i łazienka ma podlogowke ale w łazience podlogowka idzie po drabince a w kuchni osobny obwód z rozdzielni.

Jutro cykne fotke zaworu bo dzisiaj nie mam możliwości

Opublikowano

W takim ustawieniu 4D, powinno być  na grzejnikach tyle, co na kotle (nieważne co pokazuje skala, bo może być niewłaściwa) Jeśli jest inaczej, tzn. gorący powrót -  mieszacz do poprawki.

Zdjęcie podłączenia powrotu CWU do kotła oraz umiejscowienia czujnika powrotu.

Opublikowano

Masz przewymiarowany kocioł , ale to już pewnie wiesz , powrót z 4d do kotła powinien być tak zrobiony aby umożliwiał obieg grawitacyjny  , a jeśli nie ma tego obiegu trzeba wstawić pompę 

Opublikowano

Oj pośpiech w czytaniu  spojrzeniem 140m2  lecz nie doczytałem że jeszcze piętro.

Rzeczywiście jeśłi chaułpa jest energochłonna to pewnie ten kocioł w cale nie jest za duży , chociaż  kazdy wie ze z takiej dwudziestki to i z 25 sie wyciagnie  .

Opublikowano
12 godzin temu, ameno25 napisał:

Oj pośpiech w czytaniu  spojrzeniem 140m2  lecz nie doczytałem że jeszcze piętro.

Rzeczywiście jeśłi chaułpa jest energochłonna to pewnie ten kocioł w cale nie jest za duży , chociaż  kazdy wie ze z takiej dwudziestki to i z 25 sie wyciagnie  .

Nie z takiej dwudziestki.... Te 5-klasowe to jak napisane, że 20 kW, to jest to moc maksymalna a nie nominalna.

@Hydroxy na powyższym zdjęciu masz zawór w lewym skrajnym położeniu "10" -  czyli temperatura na grzejniki jak na kotle. Przekręcając o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara masz  mieć  "0" i  grzany powrót. Tak jak na zdjęciu poniżej:  zaznaczone skrajne położenia i pozycja ścięcia na trzpieniu. Musisz tez obrócić w prawo o 90 stopni  niebieski znacznik. Skala jest na pokrętle, wiec będzie odwrotnie: "0" z lewej (na górze) a "10" z prawej (na dole)

771246102_zawr4Dpopr.png.b5ea56a177f9518d45eb4599cb1aa9ac.png

Opublikowano

Racja jeśli to 5 klasa to moc  nominalna jest zarazem maksymalną mocą  kotła , oczywiście wynik jest podczas badania , na nowym kotle , na jakimś tam groszku  przy jakis tam ustawieniach 

A ile ten palinik przepali u  Zdzicha w kotłowni tego już nikt nie wiem :)

Opublikowano

Sprawdź czerwoną pompę -niewłaściwa założona  , ma mieć strzałkę z kotła do zasobnika  ,  a najlepiej to ją odłącz i zamknij zawór po prawej jej stronie i włącz CO

z instrukcji pompy - tej czerwonej CWU

Rodzaj pompowanej cieczy: ta pompa cyrkulacyjna jest przeznaczona wyłącznie dla wody pitnej

FERRO pompa wody pitnej.jpg

Opublikowano

mironw Pompa założona prawidłowo, strzałka w dobrym kierunku.  Po kilku dniach regulacji zaworem i mocą pompki , skręciłem trochę na grzejnikach, no i temperatura powrotu oscyluje w granicach 46-49. Co nie zmienia faktu ze jak przekrece na zaworze 4d pozycje zamknięty obieg, nie grzeje powrotu do pieca.

Opublikowano

A pompke kotlowa to ty posiadasz? 

Opublikowano

Zrób schemat jak wygląda ta instalacja 

Opublikowano
3 godziny temu, Hydroxy napisał:

Co nie zmienia faktu ze jak przekrece na zaworze 4d pozycje zamknięty obieg, nie grzeje powrotu do pieca.

Zamknięty obieg, czyli obieg kotlowy? 

Opublikowano

Będzie trzeba dołożyć pompę kotlowa :) 

Opublikowano

Mojego kuzyna zdaniem ten produkt jest bardzo dobry. Jest z niego zadowolony. 

https://sterownikitech.pl/afriso-silownik-elektryczny-ze-sterownikiem-zaworu-mieszajacego-i-1,id966.html?gclid=Cj0KCQiAz53vBRCpARIsAPPsz8U1-jyfw0GGwOL2FToNi2Dk9iGwO6PR7pEHrCVItMGz10rm21VWYbsaAuGyEALw_wcB

Ale to nie zmienia faktu żeby założyć pompę kotlowa 

Opublikowano

Pompa kotlowa może być bezposrednio do zasilania. Może działać non stop. I jaka pompę obiegowa chcesz dać przed 4d.?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.