Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa piece C.O na paliwa stałe w jednej instalacji użytkowane na przemiennie.

bubel500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie, mam starszy piec na paliwo stałe typu drewno węgiel itp. Kupiłem drugi z podajnikiem na groszek/pellet i chciałbym je podłączyć pod jedną instalację. Nie będą nigdy one pracować razem, tylko osobno, albo jeden albo drugi, drugi ma służyć awaryjnie gdy np zabraknie pelletu to uruchamiam drugi i palę drewnem. Mam pytanie o podłączenie tego do jednej instalacji. Obecna wygląda mniej więcej tak jak na 1 zdjęciu.

I chcę dostawić drugi, żeby została jedna pompa co, to zasilaniem z drugiego muszę "wciąć się" przed pompą pierwszego? Na powrocie do każdego pieca jak dam zawory, żeby zamykać aktualnie nie działający piec to zadziała? Jak rozwiązać problem zbiornika wyrównawczego? Najprościej? Bo się wciąć tak po prostu chyba nie można? Proszę o weryfkację drugiego schematu i pomoc jak to ogarnąć póki nie ma mrozów :) Dzięki i Pozdrawiam!

aaaaaaaa.jpg

aaaaa2222.jpg

Opublikowano

Najprosciej to tak jak narysowales z tym ze od kazdego kotla osobna rura wzbiorcza/bezpieczenstwa i prawidlowo wpinajaca sie w naczynie wzbiorcze, no i na kazdym kotle zawor bezpieczenstwa 1,5 bar. Ale chyba nie zdajesz sobie sprawy jak pali sie w kotle z podajnikiem. Tam jak bedziesz miał przez całą dobę 65 st to w domu bedzie sauna. Musisz miec to albo na zaw 3d lub 4d albo termostaty na grzejnikach. Do tego ochrona powrotu, dla groszku pompa kotlowa, dla pelletu pompa kotlowa lub pompa z zaworem temperaturowym. Osobna pompa na bojler. Zeby zrobic to zgodnie ze sztuka potrzeba troche pieniedzy i schemat. Droga na skróty poskutkuje twoim pozniejszym rozczarowaniem

Opublikowano

Ja bym to zrobił tak jak w załączniku pod warunkiem że kotły będziesz odcinał ręcznie zaworami na powrotach. Bezpieczniej by to było zrobić na sprzęgle ale to już dodatkowe dwie pompy i sprzęgło. Ale jak śmieciuch ma więcej stać niż pracować to może być jak w załączniku

238437989_dwakoty.jpg.1c0127d385acc339447180094f46ab2c.jpg

Opublikowano

@KubaSko Powrót CWU przesuń trochę w lewo :) Za trójnik pompy kotłowej.

Opublikowano

To błąd :) Gdyby powrót CWU miał pozostać tak, jak na schemacie, zasilanie CWU musiałoby być pomiędzy trójnikiem pompy przewałowej a zasilaniem 4D. 

Chyba że masz w tym  jakiś ukryty cel?

Opublikowano
12 minut temu, gmaj22 napisał:

To błąd

Dlaczego?

Opublikowano

Ponieważ utkwiła mi w głowie stara zasada o zachowaniu takiej samej kolejności rozbiorów i powrotów do kotła :)

Opublikowano

Faktycznie zasilanie pompy przewałowej wpinam bezposrednio w kociol dopiero dalej inne pompy. Choc nawet jakby to zrobic inaczej to nie widzę ewentualnych nieprawidłowosci w pracy układu. Przy samej instalacji grzejnikowej wystatrczy pompa przewałowa, choc zawor temperaturowy tez by nie zaszkodził.

P.s. ta stara zasada bardziej tyczyła sie instalacji grawitacyjnych gdzie wymiarowanie, spadki i kolejnosc miały znaczenie :) 

Opublikowano

Człowiek starej daty, to i zasady wyznaje stare :)

Opublikowano
6 godzin temu, gmaj22 napisał:

Człowiek starej daty, to i zasady wyznaje stare :)

Ważne że JARY , stare zasady - to brak problemów z wrednym powietrzem kiedyś to się pilnowało spadków, dobrego średnicowania rur nie mówiąc o syfonach jak teraz , czy niechlujstwie - bo pompa pogoni . Ja  jeszcze do starości to może z15- 20 latek pociągnę robotę  ,ale to co STARZY wydzy  ni wklepali to świętość , ład skład i porządek  to podstawa. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.