gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #26 Opublikowano 18 Listopada 2019 To ja mam ten pojedynczy
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #28 Opublikowano 18 Listopada 2019 Nie!, ty masz podwójny, tylko obcięty od strony palnika!!! Po kiego grzyba taką przeróbkę zrobili? I to jest cały problem, gdyż płomienie od razu mają kontakt z wymiennikiem i wywalają w komin tu nic nie pomoże. Może nie chciał wejść palnik na pellet?
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #29 Opublikowano 18 Listopada 2019 Przy garnku nikt przy mnie nie kombinował, pewnie tamten właściciel. To co teraz... Może przedłużyć wiadro do oryginalnych wymiarów?
gmaj22 Opublikowano 18 Listopada 2019 #30 Opublikowano 18 Listopada 2019 A może tą brakującą część "wiadra" dorobić jako osłonę/ekran wokół palnika? Obie części nie muszą się przecież idealnie stykać, czy wchodzić jedna w drugą? Myślałem o czymś takim: lewa część jako osłona palnika, prawa- stare "wiadro". Żeby ogień nie walił na powrót w palnik, zrobić stożek w rurze połączony żebrami. Poniższe wyłącznie jako pomysł pod dyskusję, bez gwarancji, że będzie działać :) edit: szkic dodałem, zanim @sambor napisał post #32. Czyli część "ściętostożkowa" musiałaby spełniać warunki ze szkicu we wpisie #32.
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #31 Opublikowano 18 Listopada 2019 Ważne jaki w kotle jest obecnie palnik, od tego trzeba zacząć. Może się okazać że odległości palnika od ścianek wiadra były za małe i palnik się przegrzewał , więc obcieli ścianki i po krzyku, ale w ten sposób niszczony jest wymiennik i ciepło wywala w komin. Jakby się dało to wiadro można przedłużyć na początek nawet zwykłą blachą stalową 0,8-1 mm zwiniętą w walec
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #32 Opublikowano 18 Listopada 2019 14 minut temu, gmaj22 napisał: A może tą brakującą część "wiadra" dorobić jako osłonę/ekran wokół palnika? Obie części nie muszą się przecież idealnie stykać, czy wchodzić jedna w drugą? Ten ekran musi być luźny - są pewne wymogi co do odległości deflektora od palnika , ponadto musi być miejsce na wylot spalin na wymiennik - po to jest to ucho w wiadrze, ono daje dystans wymagany na drogę spalin między krawędzią wiadra a czołem palnika Np minimalne wymiary komory dla mojego palnika podaję poniżej
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #33 Opublikowano 18 Listopada 2019 Godzinę temu, gmaj22 napisał: Myślałem o czymś takim: lewa część jako osłona palnika, prawa- stare "wiadro". Żeby ogień nie walił na powrót w palnik, zrobić stożek w rurze połączony żebrami. Przecież prawa część tego garnka / wiadra jest praktycznie gładka, a to że takie kotły były produkowane przez czołowych producentów EU to o czymś świadczy że nie potrzeba tam żadnych udziwacznień. Te wiadra były w kotłach wolfa, buderusa, viesmanna, vaillanta i pewnie kilku innych , więc nic nie zmieniamy jego geometrii , tylko doprowadźmy wiadro do stanu "fabrycznego"
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #34 Opublikowano 18 Listopada 2019 Cytat Zrobione ...wiadro dosztukowane "pseudo tłumik "założony... czyli zawirowywacz , na razie na próbę ,chyba że ktoś ma jakąś propozycje. Odpaliłem i ok, temp wzrastała co 7min po 2 stopnie aż do ustawionego 55 stopniu, tempratura od 16 st na kotle do 55 st doszła po równo 2 godz. Dom 130 metrów, komin o o wiele chłodniejszy, teraz tylko RCK tylko na ile ustawić ?
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #35 Opublikowano 18 Listopada 2019 Ja mam RCK ustawiony na 10Pa. Temperatura trochę nisko ustawiona, ja dałbym min 60C Trochę długie grzanie, ale to początek, zobaczymy po 2- 3 dniach Jeszcze podaj jaki masz palnik? Kiedyś na aukcjach chodził taki buderus z palnikiem Viking , czyli takim jak mój - czy to ten zestaw czy też inny palnik?
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #36 Opublikowano 18 Listopada 2019 Palnik stalmark 25kw to samo jak sterowniki, chałupa ochłodzona więc trzeba dogrzać mury ... Bardzo dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem, pokombinuje jeszcze z tylko z tym tłumikiem i będzie ok. Mogę trochę zmniejszyć średnice wylotu w tłumiku np z 120 na 80 ?
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #37 Opublikowano 18 Listopada 2019 Nie zmniejszaj wylotu spalin, gdyż może powstać cofka i spaliny pójdą na dom, zamiast do komina. Natomiast sam wymiennik jest mocy ok 21kW a palnik jest większej mocy, więc warto skręcić moc palnika na ok 20kW lub trochę mniej.
Gość Visitor1230 Opublikowano 18 Listopada 2019 #38 Opublikowano 18 Listopada 2019 49 minut temu, gargulec napisał: Mogę trochę zmniejszyć średnice wylotu w tłumiku np z 120 na 80 ? Odnosze nieodparte wrazenie ze zalozyciel tematu kombinuje na wszelkie sposoby jak zatkac komin :)
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #39 Opublikowano 18 Listopada 2019 16 minut temu, Visitor1230 napisał: jak zatkac komin :) Do tego nie potrzeba zmniejszania wylotu - wystarczy w komin wsadzić np stary beret lub rękaw z kufajki. Dopiero teraz dowiedziałem się że palnik jest za duży i to raczej nim trzeba się zająć, a nie średnicą komina.
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #40 Opublikowano 18 Listopada 2019 Co tu kombinować... to ma działać tak jak trzeba i już . Nie jestem w temacie dlatego też moje proste pytania i "Wasze"fachowe odpowiedzi. Po prostu życie. Poza tym , temat pewnie się przyda na forum bo nie jeden prosty człowiek taki jak ja będzie chciał mieć ciepło domu :-)
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #41 Opublikowano 18 Listopada 2019 Jak możesz to sprawdź jaką masz temperaturę spalin
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #42 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zamierzałem właśnie jutro.
gargulec Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor #43 Opublikowano 24 Listopada 2019 A więc tak... Temp spalin po założeniu RCK max 95 Przez noc , po ustawieniu pracy w modulacji zjadł 3 worki przez następna noc po ustawieniu nastaw standard też zjadł 3 worki , w standard po osiągnięciu zamierzonych 60 wszedł w podtrzymanie i tak chodził cała noc, temp powietrza w domu zamierzona 19 , a rano okazało że tu 24 . a piec się nie wyłaczył (histereza temp min 0.2) sterownik w salonie stalmark st280, wcześniej co jakiś czas musiałem go kalibrować bo pokazywał błędne temp. Potem do części grzejników nie dochodziła ciepła woda ,grzejniki conventer trochę starsze więc spuściłem wodę z obiegu ,zmieniłem zawory termostatyczne przy grzejnikach ,dokładnie odpowietrzyłem i...lipa. Kocioł do temp 60 dochodzi w 15 min, a wszystkie grzejniki zimne ,pompy chodzą
sambor Opublikowano 24 Listopada 2019 #44 Opublikowano 24 Listopada 2019 To trzeba metodą MacAjewa ręka po rurach iść i sprawdzić gdzie ciepło się stopuje. Ew daj schemat to sami coś pomożemy
gmaj22 Opublikowano 25 Listopada 2019 #45 Opublikowano 25 Listopada 2019 Pompy chodzą ale.... nie pompują może? Jakbyś zrobił zdjęcie przebiegu instalacji, poradzilibyśmy, co i gdzie odkręcić/poluzować.
gargulec Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor #46 Opublikowano 27 Listopada 2019 Pompy chodziły na sucho, zapowietrzyły się,przez zbiornik przeponowy -jest do wymiany-teraz jest ok.Czekam aż dom załapie temp.i sprawdzę ustawienia I zużycie pellet.
sambor Opublikowano 27 Listopada 2019 #47 Opublikowano 27 Listopada 2019 8 godzin temu, gargulec napisał: Pompy chodziły na sucho Dobrze że przeżyły.
gargulec Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #48 Opublikowano 28 Listopada 2019 Temperatura powietrza doszła dość szybko, zadana 20 st ale odczuwalna sporo wyższa. Dom pewnie jeszcze "dochodzi' ale wstępnie... Chodzi na modulacji ,12gdz zjadł worek 15kg ,pellet sosna świerk Nastawy :30;60;100.... sterownik stalmark st-978 30... czas podawania 3s czas podtrzymania 35s siła nadmuchu 30% 60... czas podawania 5s czas podtrzymania 30s siła nadmuchu 50% odległość od żądanej 5% 100... czas podawania 8s czas podtrzymania 20s siła nadmuchu 75% odległość od żądanej 8%
sambor Opublikowano 28 Listopada 2019 #49 Opublikowano 28 Listopada 2019 Godzinę temu, gargulec napisał: Temperatura powietrza doszła dość szybko, zadana 20 st ale odczuwalna sporo wyższa. To fajnie że działa , spalanie trochę duże , ale mury muszą swoje zabrać. A przed wizytą na forum jakie było spalanie i jaka temp wewnątrz?
gargulec Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor #50 Opublikowano 28 Listopada 2019 Różnie , przeważnie 3 worki na 24h Temp do 24 st ale pózniej przerwa techniczna (drzwi tarasowe ,zapowietrzenie) i wyziębiło do 9st Bedę próbował modulować ustawy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.