Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tłumik spalin po przeróbce kotła Buderus na pellet

gargulec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie ...

Kocioł Buderus olejowy s-115 ma tłumik spalin jak na fot czy po przeróbce na pellet powinno się w niego ingerować przez

zwiększenie  drożność w związku z  zapchaniem go przez popiół pelletu ? Jestem w trakcie przerabiania i okazało się że stary

tłumik rozsypał się,  prawdopodobnie jest już nie do kupienia, dowiem  się jutro .Praca chałupniczą trzeba zrobić go samemu.Czy ten orginalny tłumik

ma w ogóle  jakiś otwór przelotowy na spaliny ? Na fotkach widać że jest tak  zabudowany siatką i wełną ze już zgłupiałem.38127_0-vert.thumb.jpg.67220e6549b166dda7981cf98e4b586f.jpgimage_BUDERUS5979530_1-vert.thumb.jpg.760d1e15fbd2ea648e41671a502dd479.jpg

Opublikowano

Daj sobie spokój z tym "wynalazkiem"

On się błyskawicznie zapcha resztkami ze spalania , do kotła na pellet potrzebny jest regulator ciągu kominowego

Opublikowano

A szyber byłby dobrym rozwiązaniem ?Albo w ten  orginalny tłumik  trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, obecnie jest  problem z kotłem bo nie może nagrzać się do odpowiedniej temperatury właśnie z powodu "ucieczki ciepła " w komin... może wydłużyć tłumik i zrobić otwór przelotowy mniejszej średnicy niż rura kominowa. Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem

Gość Visitor1230
Opublikowano
8 minut temu, gargulec napisał:

A szyber byłby dobrym rozwiązaniem

Najgorszym z mozliwych. Nie wolno pod zadnym pozorem zamykac wyjscia z kotla. To samobojstwo. RCK jak juz Sambor wspomnial to rozwiazanie do zastosowania.

Opublikowano
21 minut temu, gargulec napisał:

Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem

Ja mam palnik pelletowy w kotle CNK gazowo- olejowym Wolfa i nic nie ucieka do komina.

Najwyżej możesz dać jakieś dodatkowe zawirowywacze w samym kotle i oczywiście RCK

Opublikowano

Ok...i tak będzie zrobione ,tylko zastanawiam się nad tymi zawirowywaczami , jakie i gdzie .

w "garnku płomieni"osłaniającym wylot spalin w komin mam mało miejsca, garnek 40 dł. 30 śr jest ruchomy ,więc zawirowacz musi leżeć w środku na nim. Kształt jest  mocno ważny ? Może taki tylko jak go ustawić 60f47b2a4f6496717ce580d7769a.jpg.02123efe9b24a64667205534919dfef7.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, gargulec napisał:

,,,, ten  orginalny tłumik  trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, ,,,,

Witaj @gargulec na forum.
Wiem, że nowicjusz, ale zastanów się co zrobisz z tym ciepłem zatrzymanym w tłumiku ?.

Ciepło z gazów spalinowych, ma być odebrane przez wymiennik ciepła kotła.
I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła.   

Opublikowano

Popatrz na mój kocioł, pokazany np w poście #70 z tematu  ,

tam też jest "garnek na płomienie i po nawrocie wylot wprost do komina.

Temp spalin rzadko kiedy osiąga 160C , zalecaną przez producenta palnika jako modelową przy pełnej mocy.

Opublikowano
24 minuty temu, Andrzej_M_ napisał:

I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła.

Podsun Andrzej jakies pomysly. Ten pokazany przez kolege na zdjeciu do mnie nie przemawia. Mowimy o polkach poziomych.

Przy rurowym mozemy zrobic spirale (taka "pusta" dziurawa w srodku tez do mnie nie trafia). Zmienimy predkosc i czas kontaktu.

Opublikowano

U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie  najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości  aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin .Od ów krawędzi do wlotu komina jest ok 10 cm.Przy paleniu olejem w wlocie tym był właśnie ten tłumik z siatki i wełny teraz go nie ma i "języki płomieni "od razu wciągane są  w komin

Opublikowano
31 minut temu, gargulec napisał:

U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie  najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości  aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin .

Ja mam to samo - najpierw w dno garnka , po odbiciu kontakt z wymiennikiem  i do komina

A z innej beczki - jaki palnik tam wstawiasz i jaka jest moc samego wymiennika?

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej teraz jest oczyszczony i czeka na sezon ,poprzedni właściciel nie miał chyba serca  do kociołka .

Ta propozycja tak właściwie nie odbiega od mojej ...z przedłużeniem tłumika na początku postu ,tylko ja myślałem o śr 8 cm  komin 12cm. Może w środku jakąś podłużną  kratownice oczka 2cm -po długości rury-lekko skręconą.

Opublikowano

To raczej nie izolacja - to warstwa 5cm żarobetonu.

Jak raz otworzyłem kocioł to  tam cały garnek czerwony a dno ( deflektor) prawie świeci.

To solidna niemiecka konstrukcja, podejrzewam że buderus ma podobnie a sam tłumik jest lokalizowany w kotle albo w innych wersjach  na czopuchu

Na rys  widać ten "garnek", ja na to mówię "wiadro"- koszt takiego dla buderusa to ok 500€

Szczelna konstrukcja kotła nie pozwala na "wyciąganie" ciepła z kotła podczas postojów

Garnek ( wiadro) osłania palnik i wymusza ruch spalin wzdłuż całego wymiennika i na wylocie z kotła nie ma prawa pojawić się płomień.

rys buderus.jpg

Opublikowano

Taki sam schemat otrzymałem od serwisu Buderusa, pozycja 8 -tłumik spalin i 3-wiadro kosztują po 1250 z vat. Wiadro jest w takiej pozycji jak narysowałem , nikt przy nim nie kombinował.

Tłumik siedzi w środku wiadra,jako że nie spełnia  swojej funkcji tłumienia przy paleniem pelletem trzeba zastąpić go właśnie "pseudo tłumikiem" .Teraz tylko decyzja jak ma on wyglądać.forum1.jpg.d7d22341dc54a7ce735888757122918f.jpg

Opublikowano
12 minut temu, gargulec napisał:

Tłumik siedzi w środku wiadra

W wiadrze ma siedzieć palnik!,  jest ono 2 częsciowe - w jednej części siedzi palnik  i wtedy nie potrzeba tłumika albo jednoczęściowe to trzeba tłumika 

W wersji dwuczęściowej może być dodatkowa możliwość usuwania elementów wiadra - tak aby spaliny leciały dodatkowo przez tłumik.

Tłumik nigdy nie miał styku z ogniem.

Na zdjęciach od góry - wiadro podwójne, wiadro pojedyncze i podwójne z wyłamywaniem na potrzeby tłumika.

Podobny obraz

Podobny obraz

Podobny obraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.