gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 #1 Opublikowano 17 Listopada 2019 Jak w temacie ... Kocioł Buderus olejowy s-115 ma tłumik spalin jak na fot czy po przeróbce na pellet powinno się w niego ingerować przez zwiększenie drożność w związku z zapchaniem go przez popiół pelletu ? Jestem w trakcie przerabiania i okazało się że stary tłumik rozsypał się, prawdopodobnie jest już nie do kupienia, dowiem się jutro .Praca chałupniczą trzeba zrobić go samemu.Czy ten orginalny tłumik ma w ogóle jakiś otwór przelotowy na spaliny ? Na fotkach widać że jest tak zabudowany siatką i wełną ze już zgłupiałem.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #2 Opublikowano 17 Listopada 2019 Daj sobie spokój z tym "wynalazkiem" On się błyskawicznie zapcha resztkami ze spalania , do kotła na pellet potrzebny jest regulator ciągu kominowego
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 17 Listopada 2019 A szyber byłby dobrym rozwiązaniem ?Albo w ten orginalny tłumik trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, obecnie jest problem z kotłem bo nie może nagrzać się do odpowiedniej temperatury właśnie z powodu "ucieczki ciepła " w komin... może wydłużyć tłumik i zrobić otwór przelotowy mniejszej średnicy niż rura kominowa. Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Listopada 2019 #4 Opublikowano 17 Listopada 2019 8 minut temu, gargulec napisał: A szyber byłby dobrym rozwiązaniem Najgorszym z mozliwych. Nie wolno pod zadnym pozorem zamykac wyjscia z kotla. To samobojstwo. RCK jak juz Sambor wspomnial to rozwiazanie do zastosowania.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #5 Opublikowano 17 Listopada 2019 21 minut temu, gargulec napisał: Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem Ja mam palnik pelletowy w kotle CNK gazowo- olejowym Wolfa i nic nie ucieka do komina. Najwyżej możesz dać jakieś dodatkowe zawirowywacze w samym kotle i oczywiście RCK
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ok...i tak będzie zrobione ,tylko zastanawiam się nad tymi zawirowywaczami , jakie i gdzie . w "garnku płomieni"osłaniającym wylot spalin w komin mam mało miejsca, garnek 40 dł. 30 śr jest ruchomy ,więc zawirowacz musi leżeć w środku na nim. Kształt jest mocno ważny ? Może taki tylko jak go ustawić
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2019 #7 Opublikowano 17 Listopada 2019 Godzinę temu, gargulec napisał: ,,,, ten orginalny tłumik trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, ,,,, Witaj @gargulec na forum. Wiem, że nowicjusz, ale zastanów się co zrobisz z tym ciepłem zatrzymanym w tłumiku ?. Ciepło z gazów spalinowych, ma być odebrane przez wymiennik ciepła kotła. I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #8 Opublikowano 17 Listopada 2019 Popatrz na mój kocioł, pokazany np w poście #70 z tematu , tam też jest "garnek na płomienie i po nawrocie wylot wprost do komina. Temp spalin rzadko kiedy osiąga 160C , zalecaną przez producenta palnika jako modelową przy pełnej mocy.
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 17 Listopada 2019 Tłumik miałby nie zatrzymać ciepło, lecz spowolnić jego ujście w komin , coś jak zawirowywacz
PioBin Opublikowano 17 Listopada 2019 #10 Opublikowano 17 Listopada 2019 24 minuty temu, Andrzej_M_ napisał: I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła. Podsun Andrzej jakies pomysly. Ten pokazany przez kolege na zdjeciu do mnie nie przemawia. Mowimy o polkach poziomych. Przy rurowym mozemy zrobic spirale (taka "pusta" dziurawa w srodku tez do mnie nie trafia). Zmienimy predkosc i czas kontaktu.
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2019 #11 Opublikowano 17 Listopada 2019 No to muszę zobaczyć przekrój tego kotła. Chwile to potrwa, no może dłuższą chwilę.
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #12 Opublikowano 17 Listopada 2019 U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin .Od ów krawędzi do wlotu komina jest ok 10 cm.Przy paleniu olejem w wlocie tym był właśnie ten tłumik z siatki i wełny teraz go nie ma i "języki płomieni "od razu wciągane są w komin
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 17 Listopada 2019 Mam fotki zrobione tuż po otwarciu kotła ,zaniedbany strasznie ...teraz oczyszczony i czeka na sezon.
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2019 #14 Opublikowano 17 Listopada 2019 @gargulec narysuj drogę spalin od palnika, poprzez komorę spalania i komorę wymiennika ciepła w kotle. Taki przekrój kotła. Lub wskaż jakiś odnośnik w internecie do przekroju Twego kotła.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #15 Opublikowano 17 Listopada 2019 31 minut temu, gargulec napisał: U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin . Ja mam to samo - najpierw w dno garnka , po odbiciu kontakt z wymiennikiem i do komina A z innej beczki - jaki palnik tam wstawiasz i jaka jest moc samego wymiennika?
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 17 Listopada 2019 Coś mniej więcej takiego...
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #17 Opublikowano 17 Listopada 2019 Co do palnika ...to dopiero jutro ,jak będę na budowie
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2019 #18 Opublikowano 17 Listopada 2019 Przede wszystkim wymiennik ciepła doprowadź do lepszego stanu. Moja propozycja poniżej. Rura.
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #19 Opublikowano 17 Listopada 2019 Jak pisałem wcześniej teraz jest oczyszczony i czeka na sezon ,poprzedni właściciel nie miał chyba serca do kociołka . Ta propozycja tak właściwie nie odbiega od mojej ...z przedłużeniem tłumika na początku postu ,tylko ja myślałem o śr 8 cm komin 12cm. Może w środku jakąś podłużną kratownice oczka 2cm -po długości rury-lekko skręconą.
gargulec Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #20 Opublikowano 17 Listopada 2019 Tylko ile cm od dna garnka miała by się kończyć ta rura ?
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #21 Opublikowano 17 Listopada 2019 Nie wiem czy ten garnek nie jest wstawiony odwrotnie . W moim kotle jest tak jak na rysunku
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Listopada 2019 #22 Opublikowano 17 Listopada 2019 Ta wersja ma większy sens. Dno "garnka" z izolacją, by dno poprzez promieniowanie nie podgrzewało strugi ochłodzonych spalin.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #23 Opublikowano 17 Listopada 2019 To raczej nie izolacja - to warstwa 5cm żarobetonu. Jak raz otworzyłem kocioł to tam cały garnek czerwony a dno ( deflektor) prawie świeci. To solidna niemiecka konstrukcja, podejrzewam że buderus ma podobnie a sam tłumik jest lokalizowany w kotle albo w innych wersjach na czopuchu Na rys widać ten "garnek", ja na to mówię "wiadro"- koszt takiego dla buderusa to ok 500€ Szczelna konstrukcja kotła nie pozwala na "wyciąganie" ciepła z kotła podczas postojów Garnek ( wiadro) osłania palnik i wymusza ruch spalin wzdłuż całego wymiennika i na wylocie z kotła nie ma prawa pojawić się płomień.
gargulec Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor #24 Opublikowano 18 Listopada 2019 Taki sam schemat otrzymałem od serwisu Buderusa, pozycja 8 -tłumik spalin i 3-wiadro kosztują po 1250 z vat. Wiadro jest w takiej pozycji jak narysowałem , nikt przy nim nie kombinował. Tłumik siedzi w środku wiadra,jako że nie spełnia swojej funkcji tłumienia przy paleniem pelletem trzeba zastąpić go właśnie "pseudo tłumikiem" .Teraz tylko decyzja jak ma on wyglądać.
sambor Opublikowano 18 Listopada 2019 #25 Opublikowano 18 Listopada 2019 12 minut temu, gargulec napisał: Tłumik siedzi w środku wiadra W wiadrze ma siedzieć palnik!, jest ono 2 częsciowe - w jednej części siedzi palnik i wtedy nie potrzeba tłumika albo jednoczęściowe to trzeba tłumika W wersji dwuczęściowej może być dodatkowa możliwość usuwania elementów wiadra - tak aby spaliny leciały dodatkowo przez tłumik. Tłumik nigdy nie miał styku z ogniem. Na zdjęciach od góry - wiadro podwójne, wiadro pojedyncze i podwójne z wyłamywaniem na potrzeby tłumika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.