Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tłumik spalin po przeróbce kotła Buderus na pellet

gargulec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie ...

Kocioł Buderus olejowy s-115 ma tłumik spalin jak na fot czy po przeróbce na pellet powinno się w niego ingerować przez

zwiększenie  drożność w związku z  zapchaniem go przez popiół pelletu ? Jestem w trakcie przerabiania i okazało się że stary

tłumik rozsypał się,  prawdopodobnie jest już nie do kupienia, dowiem  się jutro .Praca chałupniczą trzeba zrobić go samemu.Czy ten orginalny tłumik

ma w ogóle  jakiś otwór przelotowy na spaliny ? Na fotkach widać że jest tak  zabudowany siatką i wełną ze już zgłupiałem.38127_0-vert.thumb.jpg.67220e6549b166dda7981cf98e4b586f.jpgimage_BUDERUS5979530_1-vert.thumb.jpg.760d1e15fbd2ea648e41671a502dd479.jpg

Opublikowano

A szyber byłby dobrym rozwiązaniem ?Albo w ten  orginalny tłumik  trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, obecnie jest  problem z kotłem bo nie może nagrzać się do odpowiedniej temperatury właśnie z powodu "ucieczki ciepła " w komin... może wydłużyć tłumik i zrobić otwór przelotowy mniejszej średnicy niż rura kominowa. Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem

Gość Visitor1230
Opublikowano
  W dniu 17.11.2019 o 17:44, gargulec napisał(a):

A szyber byłby dobrym rozwiązaniem

Rozwiń  

Najgorszym z mozliwych. Nie wolno pod zadnym pozorem zamykac wyjscia z kotla. To samobojstwo. RCK jak juz Sambor wspomnial to rozwiazanie do zastosowania.

Opublikowano

Może ktoś przerabiał olejaki na pelet i rozwiązał ten problem

Rozwiń  

Ja mam palnik pelletowy w kotle CNK gazowo- olejowym Wolfa i nic nie ucieka do komina.

Najwyżej możesz dać jakieś dodatkowe zawirowywacze w samym kotle i oczywiście RCK

Opublikowano

Ok...i tak będzie zrobione ,tylko zastanawiam się nad tymi zawirowywaczami , jakie i gdzie .

w "garnku płomieni"osłaniającym wylot spalin w komin mam mało miejsca, garnek 40 dł. 30 śr jest ruchomy ,więc zawirowacz musi leżeć w środku na nim. Kształt jest  mocno ważny ? Może taki tylko jak go ustawić 60f47b2a4f6496717ce580d7769a.jpg.02123efe9b24a64667205534919dfef7.jpg

Opublikowano

,,,, ten  orginalny tłumik  trochę przerobić aby ciepło nie uciekało w komin tylko zatrzymywało się na tym tłumiku, ,,,,

Rozwiń  

Witaj @gargulec na forum.
Wiem, że nowicjusz, ale zastanów się co zrobisz z tym ciepłem zatrzymanym w tłumiku ?.

Ciepło z gazów spalinowych, ma być odebrane przez wymiennik ciepła kotła.
I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła.   

Opublikowano

Popatrz na mój kocioł, pokazany np w poście #70 z tematu  ,

tam też jest "garnek na płomienie i po nawrocie wylot wprost do komina.

Temp spalin rzadko kiedy osiąga 160C , zalecaną przez producenta palnika jako modelową przy pełnej mocy.

Opublikowano
  W dniu 17.11.2019 o 18:58, Andrzej_M_ napisał(a):

I by było jeszcze bardziej ciekawie, to gazy spalinowe powinny jak najszybciej "przebiec" przy ściankach wymiennika kotła.

Rozwiń  

Podsun Andrzej jakies pomysly. Ten pokazany przez kolege na zdjeciu do mnie nie przemawia. Mowimy o polkach poziomych.

Przy rurowym mozemy zrobic spirale (taka "pusta" dziurawa w srodku tez do mnie nie trafia). Zmienimy predkosc i czas kontaktu.

Opublikowano

U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie  najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości  aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin .Od ów krawędzi do wlotu komina jest ok 10 cm.Przy paleniu olejem w wlocie tym był właśnie ten tłumik z siatki i wełny teraz go nie ma i "języki płomieni "od razu wciągane są  w komin

Opublikowano
  W dniu 17.11.2019 o 19:30, gargulec napisał(a):

U mnie garnek wygląda inaczej ,płomienie  najpierw uderzają w jego "dno" potem opływają go po całej długości  aby przy górnych krawędziach garnka zawinąć i ...w komin .

Rozwiń  

Ja mam to samo - najpierw w dno garnka , po odbiciu kontakt z wymiennikiem  i do komina

A z innej beczki - jaki palnik tam wstawiasz i jaka jest moc samego wymiennika?

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej teraz jest oczyszczony i czeka na sezon ,poprzedni właściciel nie miał chyba serca  do kociołka .

Ta propozycja tak właściwie nie odbiega od mojej ...z przedłużeniem tłumika na początku postu ,tylko ja myślałem o śr 8 cm  komin 12cm. Może w środku jakąś podłużną  kratownice oczka 2cm -po długości rury-lekko skręconą.

Opublikowano

To raczej nie izolacja - to warstwa 5cm żarobetonu.

Jak raz otworzyłem kocioł to  tam cały garnek czerwony a dno ( deflektor) prawie świeci.

To solidna niemiecka konstrukcja, podejrzewam że buderus ma podobnie a sam tłumik jest lokalizowany w kotle albo w innych wersjach  na czopuchu

Na rys  widać ten "garnek", ja na to mówię "wiadro"- koszt takiego dla buderusa to ok 500€

Szczelna konstrukcja kotła nie pozwala na "wyciąganie" ciepła z kotła podczas postojów

Garnek ( wiadro) osłania palnik i wymusza ruch spalin wzdłuż całego wymiennika i na wylocie z kotła nie ma prawa pojawić się płomień.

rys buderus.jpg

Opublikowano

Taki sam schemat otrzymałem od serwisu Buderusa, pozycja 8 -tłumik spalin i 3-wiadro kosztują po 1250 z vat. Wiadro jest w takiej pozycji jak narysowałem , nikt przy nim nie kombinował.

Tłumik siedzi w środku wiadra,jako że nie spełnia  swojej funkcji tłumienia przy paleniem pelletem trzeba zastąpić go właśnie "pseudo tłumikiem" .Teraz tylko decyzja jak ma on wyglądać.forum1.jpg.d7d22341dc54a7ce735888757122918f.jpg

Opublikowano
  W dniu 18.11.2019 o 08:19, gargulec napisał(a):

Tłumik siedzi w środku wiadra

Rozwiń  

W wiadrze ma siedzieć palnik!,  jest ono 2 częsciowe - w jednej części siedzi palnik  i wtedy nie potrzeba tłumika albo jednoczęściowe to trzeba tłumika 

W wersji dwuczęściowej może być dodatkowa możliwość usuwania elementów wiadra - tak aby spaliny leciały dodatkowo przez tłumik.

Tłumik nigdy nie miał styku z ogniem.

Na zdjęciach od góry - wiadro podwójne, wiadro pojedyncze i podwójne z wyłamywaniem na potrzeby tłumika.

Podobny obraz

Podobny obraz

Podobny obraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.