PrzemGal Opublikowano 16 Listopada 2019 #1 Opublikowano 16 Listopada 2019 Witam. Jestem nowy na forum więc proszeni wyrozumiałość . Czytałem to forum i inne. Szukam przyczyny już kilka miesięcy i każdy hydraulik mówi co innego a instalatorzy nie przyznają się do błędu jeżeli w ogóle taki jest w mojej instalacji. A mianowicie we wrześniu tego roku zmieniłem piec z kopciucha na ekogroszek piec Defro 12 kw z podajnikiem ślimakowym. Piec przeniosłem do budynku gospodarczego a zbiornik wyrównawczy oraz bojler został w domu. Zakupiłem 4 sztuki rur preizolowanych o średnicy 4x32. Instalatorzy zamontowali pompę co i cwu w kotłowni zawór 4 drożny i puścili czynnik do domu w domu cwu i co ma wspólny powrót. I teraz problem tkwi w tym że gdy dopuszczam wodę to zapowietrza mi się bojler odpowietrzanie trwa około 2 tygodni może dłużej powietrze jest wszędzie . Cały czas pompka bojlera podczas pracy dzwoni wyczytałem na waszym forum że jest to spowodowane małą ilością wody lub uszkodzoną pompką. W mojej ocenie pompa co odbiera wodę pompie bojlera chociaż jest ona pierwsza . Gdy zawór 4d ustawie na 5 lub więcej wówczas pompka chodzi w mierze normalnie , jednak ja reguluje zaworem 4d temperaturę w domu ponieważ mam stare żeliwne grzejniki bez odpowietrzników i zaworów. Instalacja starego typu rury wielkości reki. Instalatorzy zamontowali bajpas na ochronie pieca i powrocie aby dać więcej wody do pieca i tym samym do pompki bojlera to spowodowało że pompka się trochę uspokoiła ale na dom szła wyższa temperatury niż zadałem na zaworze 4d. Teraz mi mówią że muszę mieć zbiornik wyrównawczy nad piecem i chce to już zrobić sam, gdyż jak twierdzą jest za małe ciśnienie w piecu. Faktycznie gdy odkręciłem pompkę bojlera i otworzyłem zawór to wody było tyle jak bym sikał . Był u mnie inny instalator który powiedział że bojler i cwu w moim przypadku nie mogą mieć wspólnego obiegu i wszystko jest do przeróbki, powiedział że wspólny powrót może być ale w domu i tam dopiero muszą być pompy i rozdzielać czynnik lub można wykorzystać rurę gdzie mam podłączona wodę w kotłowni i rozdzielić te powroty. Proszę was o pomoc co mam zrobić czy faktycznie nie mogą mieć wspólnego obiegu czy zmiana pomp lub może zbiornik wyrównawczy coś zmieni. Przepraszam za literówki pisze na telefonie nie posiadam komputera.
awiator Opublikowano 16 Listopada 2019 #2 Opublikowano 16 Listopada 2019 Po pierwsze. Czy to układ zamknięty czy otwarty? Jak otwarty to na drodze od kotła do naczynia nie może być żadnych zaworów a rura do naczynia powinna wychodzić z kotła jak najdłużej pionowo w górę. Dzięki temu podczas napuszczania wody do instalacji powietrze z kotła nie idzie do instalacji tylko do naczynia a następnie do atmosfery. Poza tym naczynie za zaworem to potencjalna "bomba". Czy na podłączeniu zbiornika CWU masz odpowietrznik? Jeśli tak to z nich skorzystaj. A w ogóle tutaj to pewnie najlepiej byłoby zrobić układ otwarty z naczyniem w kotlowni, układ zamknięty w domu i jakiś wymiennik pomiędzy. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 16 Listopada 2019 #3 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zrób szkic podłączeń a najlepiej daj zdjęcia kotłowni oraz bojlera z podłączeniami. To z pewnością zaoszczędzi wszystkim pisania na kilka stron.
PrzemGal Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2019 Witam. Centralne typu otwartego wcześniej miałem centralne grawitacyjne z uwagi na przeniesienie pieca już nim nie jest. Zbiornik wyrównawczy trochę wyżej od najwyższego punktu centralnego może to jest też powód . Na zdjęciach widać bojler prawie przy suficie i zrobiłem też zdjęcie zbiornika jednak zabudowany domniemywać można że też jest przy suficie. W kotłowni zrobiłem zdjęcia i wskazalem trzonkiem miotły gdzie instalatorzy wypuścili na przyszłość nowe podłączenie na zbiornik wyrównawczy jest on wpięty w powrót na chwilęile obecną naczynie wzbiorcze jest w łazience na zasilaniu i chce zamontować dwa naczynia to w łazience chce narazie zostawić tylko muszę złapać równe poziomy aby jeden drugiego nie przelewał w piwnicy widać z prawej strony podłączenie bojlera i dopuszczanie wody a z lewej strony podłączenie zasilania i wspólny powrót. Nie mogę wstawić żadnych zdjęć https://photos.app.goo.gl/vYiPcBrp4QoUqZit5 Czy teraz coś widać ?
Kazio321 Opublikowano 16 Listopada 2019 #5 Opublikowano 16 Listopada 2019 Niestety nie. Wywala z linku.
PrzemGal Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 16 Listopada 2019 https://photos.app.goo.gl/vYiPcBrp4QoUqZit5
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #7 Opublikowano 17 Listopada 2019 Wg mnie ta instalacja jest zrobiona źle - co autor tematu już zauważył, ale na dodatek jest niebezpieczna. Naczynie wzbiorcze musi być bezwzględnie podłączone wprost do kotła, osobną rurą minimum 1" lub miedź Cu28.
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #8 Opublikowano 17 Listopada 2019 A na dodatek trudno zorientować się w przebiegu instalacji. Zdjęcia pokazują "detale", a nie obraz części instalacji . Po za tym montaż "uzbrojenia" nad kotłem to niepotrzebny labirynt rur.
PrzemGal Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 17 Listopada 2019 Inaczej zdjęć nie zrobię chyba że z oddali ale nie ma na to miejsca. Poprostu z domu do kotłowni podpiętae są 4 rury jedna z tych rur jest wykorzystana jako dopuszczanie wody . Pozostałe trzy rury to dwie zasilajace jedna CO druga CWU a trzecia rura wykorzystana jest jako wspólny powrót. Zastanawia mnie jak zrobię ten zbiornik wyrównawczy nad piecem to czy pompka bojlera się uspokoi i czy mogą być dwa zbiorniki wyrównawcze ? Czy ten w domu muszę zaslepić. A co macie namysli że te rury nad piecem to niepotrzebny labirynt a jak byście to przerobili. Mam nadzieję że szkic coś da . W chwili obecnej wodę mogę dopuszczać w domu i w kotłowni . W domu dopuszczam wodę do bojlera na powrót a w przyszłości woda będzie dopuszczana w ochronę pieca w kotłowni.
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #10 Opublikowano 17 Listopada 2019 Przede wszystkim, skoro masz już wspólny powrót CO/CWU do kotłowni, to albo "skazany" jesteś zasilać bojler taką temperaturą jak za 4D albo musisz rozdzielić obiegi: kotłowy i instalacyjny wymiennikiem płytowym. Kocioł zabezpieczony naczyniem otwartym, instalacja - zamkniętym. Wiąże się to z rezygnacją z 4D. Jak daleko masz kotłownię od domu? I czy zamierzasz grzać CWU z kotła latem?
PrzemGal Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 17 Listopada 2019 Na zdjęciu 4 i ostatnim widać że wyjście z pieca idzie bezpośrednio najpierw w bojler a później dopiero woda idzie na zawor 4d . Pod zawór 4d wpięte jest zasilanie pieca powrót z domu i ochrona pieca oraz wyjście na dom. Bojler ma bezpośrednie wyjście jednak mało w nim jest wody , na moje jest tam słabe ciśnienie lub brak jest wody . Może załatwi wszystko jak wepne nowe naczynie wzbiorcze na piecem. Jak skręcę zawór 4d na zakres 1 lub 2 to pompka bojlera dzwoni mocniej a jak dam ma 5 to wszystko jest ok. Tak jakby cała instalacja odbierała wodę od bojlera pomimo że jest ona pierwsza na wyjściu. Instalatorzy powiedzieli że pierwszy raz się z takim czymś spotkali i może pomoże naczynie nad piecem. Latem grzeje zawsze na prąd i tak zostanę po przeliczeniu wychodzi narazie najtaniej. Kotłownia od domu jest około 9 metrów a sam piec od bojlera licząc metry rur to jakieś 16 m rury licząc od wyjscia z pieca do wejścia w bojlerze . Co to znaczy wymiennik płytowy - jestem trochę laikiem w tej dziedzinie podstawowe rzeczy rozumie ale bardziej zaawansowane już nie. Czyli może być wspólny obieg ale muszę coś dodatkowo zainstalować ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.