Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Zapowietrzanie i dzwonienie pompy cwu

PrzemGal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na forum wi臋c proszeni wyrozumia艂o艣膰 . Czyta艂em to forum i inne. Szukam przyczyny ju偶 kilka miesi臋cy i ka偶dy hydraulik m贸wi co innego a instalatorzy nie przyznaj膮 si臋 do b艂臋du je偶eli w og贸le taki jest w mojej instalacji. A mianowicie we wrze艣niu tego roku zmieni艂em piec z kopciucha na ekogroszek piec Defro 12 kw z podajnikiem 艣limakowym. Piec przenios艂em do budynku gospodarczego a zbiornik wyr贸wnawczy oraz bojler zosta艂 w domu. Zakupi艂em 4 sztuki rur preizolowanych o 艣rednicy 4x32. Instalatorzy zamontowali pomp臋 co i cwu w kot艂owni zaw贸r 4 dro偶ny i pu艣cili czynnik do domu w domu cwu i co ma wsp贸lny powr贸t.聽

I teraz problem tkwi w tym 偶e gdy dopuszczam wod臋 to zapowietrza mi si臋 bojler odpowietrzanie trwa oko艂o 2 tygodni mo偶e d艂u偶ej powietrze jest wsz臋dzie . Ca艂y czas pompka bojlera podczas pracy dzwoni wyczyta艂em na waszym forum 偶e jest to spowodowane ma艂膮 ilo艣ci膮 wody lub uszkodzon膮 pompk膮. W mojej ocenie pompa co odbiera wod臋 pompie bojlera chocia偶 jest ona pierwsza . Gdy zaw贸r 4d ustawie na 5 lub wi臋cej w贸wczas pompka chodzi w mierze normalnie , jednak ja reguluje zaworem 4d temperatur臋 w domu poniewa偶 mam stare 偶eliwne grzejniki bez odpowietrznik贸w i zawor贸w. Instalacja starego typu rury wielko艣ci reki. Instalatorzy zamontowali bajpas na ochronie pieca i powrocie aby da膰 wi臋cej wody do pieca i tym samym do pompki bojlera to spowodowa艂o 偶e pompka si臋 troch臋 uspokoi艂a ale na dom sz艂a wy偶sza temperatury ni偶 zada艂em na zaworze 4d. Teraz mi m贸wi膮 偶e musz臋 mie膰 zbiornik wyr贸wnawczy nad piecem i chce to ju偶 zrobi膰 sam, gdy偶 jak twierdz膮 jest za ma艂e ci艣nienie w piecu. Faktycznie gdy odkr臋ci艂em pompk臋 bojlera i otworzy艂em zaw贸r to wody by艂o tyle jak bym sika艂 . By艂 u mnie inny instalator kt贸ry powiedzia艂 偶e bojler i cwu w moim przypadku nie mog膮 mie膰 wsp贸lnego obiegu i wszystko jest do przer贸bki, powiedzia艂 偶e wsp贸lny powr贸t mo偶e by膰 ale w domu i tam dopiero musz膮 by膰 pompy i rozdziela膰 czynnik lub mo偶na wykorzysta膰 rur臋 gdzie mam pod艂膮czona wod臋 w kot艂owni i rozdzieli膰 te powroty.聽

Prosz臋 was o pomoc co mam zrobi膰 czy faktycznie nie mog膮 mie膰 wsp贸lnego obiegu czy zmiana pomp lub mo偶e zbiornik wyr贸wnawczy co艣 zmieni.聽

Przepraszam za liter贸wki pisze na telefonie nie posiadam komputera.聽

Opublikowano

Po pierwsze. Czy to uk艂ad zamkni臋ty czy otwarty? Jak otwarty to na drodze od kot艂a do naczynia nie mo偶e by膰 偶adnych zawor贸w a rura do naczynia powinna wychodzi膰 z kot艂a jak najd艂u偶ej pionowo w g贸r臋. Dzi臋ki temu podczas napuszczania wody do instalacji powietrze z kot艂a nie idzie do instalacji tylko do naczynia a nast臋pnie do atmosfery. Poza tym naczynie za zaworem to potencjalna "bomba". Czy na pod艂膮czeniu zbiornika CWU masz odpowietrznik? Je艣li tak to z nich skorzystaj. A w og贸le tutaj to pewnie najlepiej by艂oby zrobi膰 uk艂ad otwarty z naczyniem w kotlowni, uk艂ad zamkni臋ty w domu i jaki艣 wymiennik pomi臋dzy.

Wys艂ane z mojego TA-1021 przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Zr贸b szkic pod艂膮cze艅 a najlepiej daj zdj臋cia kot艂owni oraz bojlera z pod艂膮czeniami. To z pewno艣ci膮 zaoszcz臋dzi wszystkim pisania na kilka stron.

Opublikowano

Witam. Centralne typu otwartego wcze艣niej mia艂em centralne grawitacyjne z uwagi na przeniesienie pieca ju偶 nim nie jest. Zbiornik wyr贸wnawczy troch臋 wy偶ej od najwy偶szego punktu centralnego mo偶e to jest te偶 pow贸d . Na zdj臋ciach wida膰 bojler prawie przy suficie i zrobi艂em te偶 zdj臋cie zbiornika jednak zabudowany domniemywa膰 mo偶na 偶e te偶 jest przy suficie. W kot艂owni zrobi艂em zdj臋cia i wskazalem trzonkiem miot艂y gdzie instalatorzy wypu艣cili na przysz艂o艣膰 nowe pod艂膮czenie na zbiornik wyr贸wnawczy jest on wpi臋ty w powr贸t na chwil臋ile obecn膮 naczynie wzbiorcze jest w 艂azience na zasilaniu i chce zamontowa膰 dwa naczynia to w 艂azience chce narazie zostawi膰 tylko musz臋 z艂apa膰 r贸wne poziomy aby jeden drugiego nie przelewa艂 w piwnicy wida膰 z prawej strony pod艂膮czenie bojlera i dopuszczanie wody a z lewej strony pod艂膮czenie zasilania i wsp贸lny powr贸t.

聽Nie mog臋 wstawi膰 偶adnych zdj臋膰聽

https://photos.app.goo.gl/vYiPcBrp4QoUqZit5

Czy teraz co艣 wida膰 ?

Opublikowano

Niestety nie. Wywala z linku.聽

Opublikowano

Wg mnie ta instalacja jest zrobiona 藕le - co autor tematu ju偶 zauwa偶y艂, ale na dodatek jest niebezpieczna.

Naczynie wzbiorcze musi by膰 bezwzgl臋dnie聽pod艂膮czone wprost do kot艂a, osobn膮 rur膮 minimum 1" lub mied藕 Cu28.

Opublikowano

A na dodatek trudno zorientowa膰 si臋 w przebiegu instalacji. Zdj臋cia pokazuj膮 "detale", a nie聽obraz聽cz臋艣ci instalacji .聽

Po za tym monta偶 "uzbrojenia" nad kot艂em to niepotrzebny labirynt rur.

Opublikowano

Inaczej zdj臋膰 nie zrobi臋 chyba 偶e z oddali ale nie ma na to miejsca. Poprostu z domu do kot艂owni podpi臋tae s膮 4 rury jedna z tych rur jest wykorzystana jako dopuszczanie wody . Pozosta艂e trzy rury to dwie zasilajace jedna CO druga CWU a trzecia rura wykorzystana jest jako wsp贸lny powr贸t. Zastanawia mnie jak zrobi臋 ten zbiornik wyr贸wnawczy nad piecem to czy pompka bojlera si臋 uspokoi i czy mog膮 by膰 dwa zbiorniki wyr贸wnawcze ? Czy ten w domu musz臋 zaslepi膰.聽

A co macie namysli 偶e te rury nad piecem to niepotrzebny labirynt a jak by艣cie to przerobili.聽

Mam nadziej臋 偶e szkic co艣 da .

W chwili obecnej wod臋 mog臋 dopuszcza膰 w domu i w kot艂owni . W domu dopuszczam wod臋 do bojlera na powr贸t a w przysz艂o艣ci woda b臋dzie dopuszczana w ochron臋 pieca w kot艂owni.聽

IMG_20191117_132041772.jpg

Opublikowano

Przede wszystkim, skoro masz ju偶 wsp贸lny powr贸t CO/CWU do kot艂owni,聽聽to albo "skazany"聽 jeste艣 zasila膰 bojler tak膮 temperatur膮 jak za 4D albo musisz rozdzieli膰 obiegi: kot艂owy i instalacyjny wymiennikiem p艂ytowym. Kocio艂 zabezpieczony naczyniem otwartym, instalacja - zamkni臋tym.

Wi膮偶e si臋 to z rezygnacj膮 z 4D. Jak daleko masz kot艂owni臋 od domu? I czy zamierzasz grza膰 CWU z kot艂a latem?

Opublikowano

Na zdj臋ciu 4 i ostatnim wida膰 偶e wyj艣cie z pieca idzie bezpo艣rednio najpierw w bojler a p贸藕niej dopiero woda idzie na zawor 4d . Pod zaw贸r 4d wpi臋te jest zasilanie pieca powr贸t z domu i ochrona pieca oraz wyj艣cie na dom. Bojler ma bezpo艣rednie wyj艣cie jednak ma艂o w nim jest wody , na moje jest tam s艂abe ci艣nienie lub brak jest wody . Mo偶e za艂atwi wszystko jak wepne nowe naczynie wzbiorcze na piecem. Jak skr臋c臋 zaw贸r 4d na zakres 1 lub 2 to pompka bojlera dzwoni mocniej a jak dam ma 5 to wszystko jest ok. Tak jakby ca艂a instalacja odbiera艂a wod臋 od bojlera pomimo 偶e jest ona pierwsza na wyj艣ciu. Instalatorzy powiedzieli 偶e pierwszy raz si臋 z takim czym艣 spotkali i mo偶e pomo偶e naczynie nad piecem.

Latem grzeje zawsze na pr膮d i tak zostan臋 po przeliczeniu wychodzi narazie najtaniej. Kot艂ownia od domu jest oko艂o 9 metr贸w a sam piec od bojlera licz膮c metry rur to jakie艣 16 m rury licz膮c od wyjscia z pieca do wej艣cia w bojlerze .聽

Co to znaczy wymiennik p艂ytowy - jestem troch臋 laikiem w tej dziedzinie podstawowe rzeczy rozumie ale bardziej zaawansowane ju偶 nie. Czyli mo偶e by膰 wsp贸lny obieg ale musz臋 co艣 dodatkowo zainstalowa膰 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.