Egonito Opublikowano 10 Listopada 2019 #1 Opublikowano 10 Listopada 2019 Tech st 37n rs jak ustawić w podtrzymaniu dziękuję za odpowiedź
Jozefg1 Opublikowano 10 Listopada 2019 #3 Opublikowano 10 Listopada 2019 Coś taki w gorącej wodzie kąpany, tu nie ma dyżurów ani pogotowia.... Może nie ma akurat kogoś kto zna ten sterownik A że wróżka na urlopie to tymczasem podaj czym palisz i jakie już masz nastawy, może koledzy skorygują bo uniwersalnych nastawów nie ma
Egonito Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #4 Opublikowano 10 Listopada 2019 Zadana57st czas podawania7s czas przerwy1, 15s dobija tylko do51 stopni nadmuch od1do100 na19procent przesłony wentylatora 90%przysloniona ekogroszek pieklorz 28_29mj
Zbyszko125 Opublikowano 10 Listopada 2019 #5 Opublikowano 10 Listopada 2019 W podtrzymaniu? A dlaczego kocioł pracuje w podtrzymaniu? Prawidłowe nastawy w sterowniku powinny być takie aby kocioł pracował nonstop, modulować a nie odstawiał się. Jadąc autem rozpedzasz go i wyłączasz bieg, i pużniej znów rozpedzasz i tak w kółko? No chyba raczej nie. Kocioł ma tak pracować : nie ma prawa się odstawićWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 10 Listopada 2019 #6 Opublikowano 10 Listopada 2019 5 godzin temu, Egonito napisał: Tech st 37n rs 9 minut temu, Zbyszko125 napisał: aby kocioł pracował nonstop, modulować Na pewno on ma pid??? Wydaje mi się że nie ma
Egonito Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 10 Listopada 2019 Niema pida niedochodzi do zadanej 57 tylko dobija do51 stopni i chodzi cały czas
Jozefg1 Opublikowano 10 Listopada 2019 #8 Opublikowano 10 Listopada 2019 2 godziny temu, Egonito napisał: czas podawania7s czas przerwy1, 15s dobija tylko do51 Rozumiem że masz w pracy : podawanie 7s podtrzymanie 1min 15 sek czyli 75 sekund Jeżeli tak to moc jest mała , ustaw tak aby stosunek pod/przerwa był 1:9 czyli podtrzymanie 63 sekundy
Zbyszko125 Opublikowano 10 Listopada 2019 #9 Opublikowano 10 Listopada 2019 Ok,skoro nie ma PIDa, to faktycznie trochę lipa. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Egonito Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 10 Listopada 2019 10 minut temu, Jozefg1 napisał: Rozumiem że masz w pracy : podawanie 7s podtrzymanie 1min 15 sek czyli 75 sekund Jeżeli tak to moc jest mała , ustaw tak aby stosunek pod/przerwa był 1:9 czyli podtrzymanie 63 sekundy Nie on chodzi cały czas spodawonia 7s przerwa w podawaniu 1,15s a chodzi mi oto jak by doszedł do zadanej 57 stopni i wszedł w podtrzymanie to jak ma być ustawiony sterownik
Egonito Opublikowano 10 Listopada 2019 Autor #11 Opublikowano 10 Listopada 2019 Chodzi mi ote ustawienia. Praca w podtrzy mam 40s przerwa w podtsz mam 5min. Moc przedmuchu mam20 w skali do100
Jozefg1 Opublikowano 11 Listopada 2019 #12 Opublikowano 11 Listopada 2019 Dobra - ustaw podtrzymanie : Podawanie 8sek - przerwa 20minut Traktuj podane wartości orientacyjnie, poobserwuj i ew wprowadź korekty
Egonito Opublikowano 15 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 15 Listopada 2019 A gdzie w tym sterownik w meni znajdę ustawienie histerezy co
Egonito Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #14 Opublikowano 16 Listopada 2019 Panowie może inaczej czy posiada ktoś z was piec z podajnikiem Weberman 15kw 5klasy na ekogroszek Dzisiaj ustawiłem zadaną 50st na piecu jest 52st a piec nie wchodzi w podtrzymanie dlaczego
TIMON120777 Opublikowano 16 Listopada 2019 #15 Opublikowano 16 Listopada 2019 Masz sterownik dwustanowy on wchodzi w podtrzymanie po osiągnieciu temperatury zadanej. Może jednak w czasie przebywania w tym stanie gdy ustawione parametry świadczą o zbyt dużej mocy przeciągac ponad zadaną nawet o kilka - kilkanaście stC Jeśli podajnik nie pracuje, wentylator milczy a temperatura rosnie znaczy że jest w podtrzymaniu i ma zapas mocy.. ten sterownik to dośc prosta i łatwa do okiełznania konstrukcja Techa. nie wiem jednak po co Ci do szczęscia ustawianie podtrzymania. ogarnij parametry pracy żeby przechodził w podtrzymanie jak najrzadziej i nie będziesz sobie nim musiał głowy zawracać. spróbuję jednak odpowiedzieć na nurtujące Cię pytanie o tryb podtrzymania. Ustaw tak żeby na koniec tego tryby w palniku było wystarczająco dużo paliwa aby otwory napowietrzające nie było odsłonięte- czyli albo płasko albo niewielki kopczyk. nie podam Ci konkretnych cyfr bo nie wiem ile czasu jest w podtrzymaniu. Wiem natomiast jedno- czas pracy w podtrzymaniu zmien z 40sek na 5-ten ster nie pozwoli podać mniej bez ingerencji w menu serwisowe i wydłuż czas z 5 minut do 30 minut. moc nadmuchu na takim samym poziomie jak w trybie pracy walcz i pisz o efektach
Egonito Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 17 Listopada 2019 No właśnie tylko że on nie wchodzi w podtrzymanie po osiągnięciu zadanej 50st jest 52st na piecu a podajnik i nadmuch chodzi dalej w trybie pracy nie wchodzi w podtrzymanie dlaczego
Jozefg1 Opublikowano 17 Listopada 2019 #17 Opublikowano 17 Listopada 2019 Masz instrukcję? Jeżeli nie to proszę : https://www.techsterowniki.pl/!uploads/products/ST-37N-RS_instrukcja_PL.pdf
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #18 Opublikowano 17 Listopada 2019 Sprawdż w instrukcji - może jest ustawione, że przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu temperatury (zadana + 5)? @Jozefg1 był szybszy o 3 sek :)
Egonito Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #19 Opublikowano 17 Listopada 2019 Mam tylko podłączona pompę co załącza się przy 40st nie mam zaworu 4drorznego może woda na powrocie jest za chłodna i dlatego nie wchodzi w podtrzymanie
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #20 Opublikowano 17 Listopada 2019 cyt z przytoczonej powyżej instrukcji: "VI.c) Histereza kotła Opcja ta służy do ustawiania histerezy temperatury zadanej C.O. Jest to różnica pomiędzy temperaturą wejścia w cykl podtrzymania, a temperaturą powrotu do cyklu pracy (na przykład: gdy Temperatura zadana ma wartość 60ºC, a histereza wynosi 3ºC, przejście w cykl podtrzymania nastąpi po osiągnięciu temperatury 60ºC, natomiast powrót do cyklu pracy nastąpi po obniżeniu się temperatury do 57ºC)" Sterownik powinien zareagować tak jak napisał @TIMON120777, "Masz sterownik dwustanowy on wchodzi w podtrzymanie po osiągnieciu temperatury zadanej. Może jednak w czasie przebywania w tym stanie gdy ustawione parametry świadczą o zbyt dużej mocy przeciągac ponad zadaną nawet o kilka - kilkanaście stC" Jeśli przeciąga temperaturę, to znaczy ze ma ustawioną zbyt dużą moc w stosunku do warunków pogodowych. Wydłuż pauzę w pracy i dobierz nadmuch. Albo zasysa "lewe" powietrze przez wentylator, jeśli duży ciag kominowy.
Egonito Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #21 Opublikowano 17 Listopada 2019 OK mam tryb pracy7s podawania i 1,13s przerwy o ile wydłużyć przerwę
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #22 Opublikowano 17 Listopada 2019 Popraw to powyżej: ile masz przerwy??? 113 sekund czy 1 min i 13 sekund - ten drobiazg akurat robi różnicę. A potem zastosuj się do poniższych wskazówek: Wydrukuj, opraw w ramkę i powieś nad kotłem :) Zmieniaj ZAWSZE jeden parametr: 1/ Jak nie dopala ale osiąga zadaną temp. - wydłuż przerwę podawania. 2/ Jak nie dopala i nie osiąga zadanej temp. - podnoś nadmuch. 3/ Jak spieka popiół (popcorn-szlaka krusząca się w palcach) ale osiąga zadaną temp. -obniżaj nadmuch 4/ Jak spieka popiół i nie osiąga zadanej temp. -skracaj przerwę podawania. 5/ Jak skleja popiół (twarda stopiona szlaka) - to nadmuch w dół.
Egonito Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #23 Opublikowano 17 Listopada 2019 5 godzin temu, gmaj22 napisał: cyt z przytoczonej powyżej instrukcji: "VI.c) Histereza kotła Opcja ta służy do ustawiania histerezy temperatury zadanej C.O. Jest to różnica pomiędzy temperaturą wejścia w cykl podtrzymania, a temperaturą powrotu do cyklu pracy (na przykład: gdy Temperatura zadana ma wartość 60ºC, a histereza wynosi 3ºC, przejście w cykl podtrzymania nastąpi po osiągnięciu temperatury 60ºC, natomiast powrót do cyklu pracy nastąpi po obniżeniu się temperatury do 57ºC)" Sterownik powinien zareagować tak jak napisał @TIMON120777, "Masz sterownik dwustanowy on wchodzi w podtrzymanie po osiągnieciu temperatury zadanej. Może jednak w czasie przebywania w tym stanie gdy ustawione parametry świadczą o zbyt dużej mocy przeciągac ponad zadaną nawet o kilka - kilkanaście stC" Jeśli przeciąga temperaturę, to znaczy ze ma ustawioną zbyt dużą moc w stosunku do warunków pogodowych. Wydłuż pauzę w pracy i dobierz nadmuch. Albo zasysa "lewe" powietrze przez wentylator, jeśli duży ciag kominowy. Uszczelnilem palnik i dalej to samo zadana osiąga ale nie przechodzi w podtrzymanie pracuje dalej niewiem co go boli sterownika pokojowego nie mam zamontowanego
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2019 #24 Opublikowano 17 Listopada 2019 To ze przeciąga, to mnie nie dziwi, ale że wentylator i podajnik dalej pracują. A może Ty masz czasy podawania/przerwy w podtrzymaniu/czuwaniu ustawione tak jak w pracy??
Egonito Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #25 Opublikowano 17 Listopada 2019 A jak to zmienić coś musi być w sterownik źle ustawione tylko niewiem co czs pracy mam ustawiony 7spodaje co1, 13s a czs w podtrzymaniu mam20s podawania i czs przerwy30min
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.