Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja palnika rynnowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem dom, w którym palę piecem z podajnikiem z palnikiem rynnowym. Niestety, nie mam żadnych danych na temat pieca i palnika, brak tabliczki znamionowej oraz całkowita niewiedza poorzedniego właściciela. 

Palnik wygląda na spory, nie mam żadnego deflektora, w zasadzie płomień rozbija się dopiero o ruszt awaryjny. Co można by było zrobić, żeby efektywnie spalać w tej rynnie? Będę wdzięczny za porady.

IMG_20191106_085502.jpg

IMG_20191104_211640.jpg

IMG_20190923_210701.jpg

IMG_20190924_190352.jpg

Opublikowano

Podaj co ogrzewasz i jakie nastawy masz na tym palniku

Edit

Doczytałem co ogrzewasz... Podaj nastawy i czy masz termostat pokojowy

Opublikowano

IMG_20191106_171632.thumb.jpg.cc79db2606e8c62c675367de63b371dc.jpg@Jozefg1 

Hej Kolego,

Aktualnie steruje to wszystko SKZP 02. Mam czujnik temp. i regulator, ale regulator jest nieużywany, ponieważ wyłącza mi cały obieg podłogówki, więc bez sensu. Zawór 4D jest sterowany czujnikiem zewnętrznym (pogodówka) i czujnikiem temp. umiejscowionym w korytarzu na poddaszu (mam odczucie, że to optymalne miejsce). Palę w automacie, aktualnie dmuchawa RV12PK chodzi w przedziale 25-60% (modulacja pieca 10-100%). Na niższych nastawach kopci. Załączam zdjęcie wykresu modulacji z ostatnich 12h.

Opublikowano

No to palisz w pid...

Ja mam taki sam palnik, dwie zimy z nim trenowałem z tym że w dwustanie, taki mam sterownik.

Ile Ci spala groszku  w sezon w pid?  Ile przy tej pogodzie w ciągu doby?

Opublikowano

Masz identyczny palnik? Może mi podasz jakieś namiary co to jest? To jest mój pierwszy sezon niestety, więc Ci na pierwsze pytanie nie odpowiem. Aktualnie spalam 18-19kg/ doba.

Do niedawna też palilem w dwustanie ze sterownikiem ST-37, ale modernizowałem trochę instalację, więc zainwestowałem w sterownik również.

Opublikowano

Czy dokładnie identyczny to nie wiem bo foty dałeś takie że nie mogę rozpoznać. :D 

Palnik to jest  rynnowy  STALKOT  , ma taką zaletę że spali wszystko co zdoła podać ślimak, również miał

Używam ekogroszek ~24MJ  a więc taki sobie

Zużycie 3300kg/sezon przy ogrzewaniu średnio ocieplonego starego domu

Dobowe przy dzisiejszej temperaturze  około 10kg/doba, w październiku wyszło ~8kg/doba

Opublikowano

To i  ja dodam swoje trzy grosze z malutkim czwartym  .

1 zatkac te otwory powietrzne na koncu palnika , zrobić tak by powietrze było podawane tam gdzie jest płomień i żar. 

2 .uszczelnić wszystkie polaczenia typu :mocowanie palnika a rura podajnika . Rura podajnika a zasobnik . Oraz sprawdzić szczelność klapy zasobnika. 

3 palic nie dużymi dawkami paliwa by nie dochodzilo do grzania się palnika przy minimalnej modulacji . 

I cztery . Czystość w kotle :) 

Opublikowano

No wiem, że kocioł brudny, ale dopiero się uczę palić i ustawiam wszystko, zdecydowanie za mało powietrza do tej pory dawałem. Dzisiaj wyczyszcze i rozpale na nowo, bo prądu od 10 nie ma, słup na nowy zmieniają u mnie na działce z Energi. Zatkam te dziurki na końcu tak jak mówisz, będzie lepiej dmuchać tam gdzie powinno ;-) 

A co z deflektorem? Czy nie szkodzi to, że go nie ma?

Opublikowano

Przerabialem wiele kombinacji . Trzeba mieć by lepiej dopalic gazy . Co się sprawdzi hmmm częstym wyborem jest miska reksia .taka tzn ksztalt https://www.xxlgastro.pl/pl/hendi-miska-do-miksowania-z-zaokraglonym-dnem-stal.html?channel_code=544&s2m_product_id=517109&ad_id={creative}&gclid=EAIaIQobChMIioKB6MLY5QIVTaqaCh0Awgv4EAQYEyABEgI_Z_D_BwE 

Jednak też zdaje egzamin tortownica . Koszty nie wielkie A warto się pobawić.

Warto poczytać 

Opublikowano

Ja mam problem z tym, że kocioł okopcony nawet jak wentylator chodzi na 25-65%, więc praktycznie na maksa, bo powyżej 65% nie słyszę zmiany w pracy wentylatora. Słyszałem, że też dobrym patentem jest stara tarcza hamulcowa, może zawiesze z czasem na próbę ;-) najpierw zaslepie te niepotrzebne otwory na końcu palnika i uszczelnie wszystko od nowa.

Opublikowano

Ten palnik jest do niczego i wszystkiego.

Poszukaj jak wygladaja palniki rurowe i moze ze cos przerobisz. Bedzie lepiej ale tez bez szalu.

Deflektor to nie koniecznie miska czy tarcza. Chodzi o to aby plomien gorace spaliny jak najdluzej (czas, prędkość) znajdowaly sie w strefie goracej palnika. Moga isc w bok do dolu po skosie do gory i znow do dolu i pare razy niech zatocza oberka zanim wydmuchasz je w wymiennik.

Opublikowano

Z przerabianiem na rure mozna się pokusić . Nawet zrobienie tego z cegielek szamotowych daje efekt . Tylko jest problem palnik musiałby być wyciagniety bardziej z kotla bo tak bije po boku jak szalone.

Opublikowano

Myślałem właśnie o zabudowaniu na jakiejś 1/3 długości tego palnika od góry, chociażby szamotówką, ale nie wiem czy wtedy nie będzie mi uciekać temp. w stronę podajnika obudową ślimaka. Najpierw spróbuje chyba z deflektorem, ale to po zaslepieniu kilku dziur na końcu palnika, bo te powietrze dmucha tam na darmo.

Opublikowano

IMG_20190125_151110834.thumb.jpg.e1bb58321c4e238301e45ca07aa5ae4f.jpgIMG_20190209_105334882.thumb.jpg.80665977df12e5a392b3d0430b70cff5.jpgJeśli masz tył w  sensie rura I kosz szczelny nie powinno podbić za dużo w górę z temperaturę

. Ale też u Ciebie się pali bardzo głęboko . Zrobienie takiego kawalka z szamotu chyba tam jest 12cm możesz dac na próbę .  W razie czego zepchniesz to w popielnik . Moje eksperymenty.

Opublikowano

Ciekawie wygląda, jak efekty? Dalej palisz na rynnie? 

Opublikowano

Nie już nie pale rynna :) na moje szczęście :). To fakt rynna jak stary diesel na wszystkim pojedzie ,tylko ta jazda jest z dużą ilością dymu . Te stare rynny maja duży problem z racji braku powietrza wtórnego .

Skłamał bym hihi . Maja bynajmniej moja miała . Podawane przez dziurke pomiędzy podstawą palnika . Tym co się dokreca do kotla a dalej przez dziurkę w rurze podajnika . Tylko to stwarza wielki problem ponieważ na malej modulacji obrotach wentylatora ciągnie żar w głąb rury . Powietrzu latwiej iść przez węgiel niż przez żar z popiolem. Dla tego lepiej je zaslepic . 

Przez pół roku latalem na obudowanej jak rura . Z poczatku był palnik na miejscu a później wyciągnąłem go z kotla o 10 cm . To był efekt . Wczesniejsze daszki ,różnego rodzaju nadstawki się kryly . Niestety grzal się jak postrzelony. Wracając do tego foto . Poprawia to spalanie . Tylko trzeba dobrze płomień wycelowac w deflektor. Szamot u mnie jak nowka po pół roku był tak że można tanim kosztem coś porobić :) 

Opublikowano

Wrzuciłem deflektor, zauważyłem niższe spaliny, nieco lepszą modulacje (stabilniej, bez skrajnych wartości modulacji) no i spalanie dobowe nieco w dół.

Niestety daaalej czarno w piecu jak w d... u murzyna.IMG_20191112_220457.thumb.jpg.76114e6d024c80f7554e73e1da847ce8.jpgIMG_20191113_182450.thumb.jpg.541be0e9c16ddd23de1c2dadd257f90d.jpgIMG_20191113_182649.thumb.jpg.4c8bb7439d28b6251ea7a46d5da14a7e.jpgIMG_20191113_182657.thumb.jpg.d2ff71fabae7278fb19d9c3c95fc5864.jpgIMG_20191113_182553.thumb.jpg.042fe34502c02da76492db40a2c791b4.jpg

Opublikowano

Próbuj z czymś lekkim . Tarcza jest gruba i potrzebuję się nagrzać ,tu lepiej dać miske lub coś z ciekiej blachy . Widać że brudny po wylaczniku sterownika :) 

Opublikowano

@FAFAŁ wpadła emaliowana miska od teściowej, zobaczymy czy coś pomoże. W przyszłości mam zamiar zrobić coś podobnego do tego Twojego drugiego zdjęcia z blachy kwasówki, ale to raczej plany na przyszły sezon, bo już nie chce mi się targać palnika z pieca i uszczelniać znowu wszystkiego. 

No i podstawowa sprawa, nie mam jeszcze dopływu świeżego powietrza do kotłowni. Radzili mi zetki robić, ale jak ja wywiercę otwór fi 160 w deuwarstwowym fundamencie? ;-) Zrobię po swojemu, otwór 15x30 w drzwiach wejściowych do kotłowni wytne i zabezpiecze przed myszami metalową siatką. Lepszy rydz niż nic...IMG_20191119_150815.thumb.jpg.b813373ce024736764f071763e17e219.jpg

Opublikowano

Po co siatka? Niech to chociaż wygląda po ludzku. Takie coś daj:

46ce880c4e4295920c683468c369

Opublikowano

Nie wiem jak działa zetka :) wiem jak działa rura . Raz wieje raz wentyl sam mi zaciaga . Przez to mam troszker rozchwiane spalanie . Ogólnie jest dobrze tylko sporadycznie jak musi zaciagac powietrze to robi się czarniej w kotle . Co do foto . To kawałek blachy wyciąć i wcisnąć na palnik wystarczy dać pauze w sterowniku i się nie bawić z nią bo zaraz bedzie goraca . Po miesiacu płomień z niej zrobi herbatnika :) tak po prostu się ta blacha rozsypie . 

Opublikowano
9 godzin temu, Dyzio997 napisał:

otwór 15x30 w drzwiach wejściowych do kotłowni wytne i zabezpiecze przed myszami metalową siatką.

Kota wpuść do piwnicy, zapewniam że bardzo skuteczny. :D  Jeszcze Tobie myszkę przyniesie...

Opublikowano
11 godzin temu, gmaj22 napisał:

Po co siatka? Niech to chociaż wygląda po ludzku. Takie coś daj:

46ce880c4e4295920c683468c369

Nie zabierze to zbyt dużo przekroju? No i jak się mysz uprze to przegryzie, chyba, że są wersje metalowe.

@Jozefg1

Miałem jednego i po 3 miesiącach zaginął, łowny był, po 2 minutach w piwnicy już jadł pierwszą myszkę. Wbiły się przez otwarte okno do piwnicy po żniwach.

Opublikowano
3 godziny temu, Jozefg1 napisał:

Kota wpuść do piwnicy, zapewniam że bardzo skuteczny. :D  Jeszcze Tobie myszkę przyniesie...

Są wersje aluminiowe (wym. ok. 40 cm x 10 cm) więc myszy niestraszne. A jak już kota za myszami koło kotła wpuścisz, to umocuj i pozabezpieczaj dobrze wszystkie czujniki, zwłaszcza czujnik kotła/termik/STB. ;)

Opublikowano

Drzwi są ok. 180cm pod powierzchnią gruntu, prowadzą do nich schody. Kratkę robić na dole drzwi czy lepiej wyżej? Na dole śnieg w zime może przysypać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.