Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór kotła - przejście z ekogroszku.

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje porady odnośnie doboru kotła gazowego do budynku:

- dom ok. 180m.kw. całość podłogówka, dobrze ocieplony (okna 3 szyby itd.), dwa rozdzielacze bez pomp - 21 obwodów, jeden zawór 3D, CWU - zasobnik 120l.

Obecnie kocioł ekogroszek 12 kW (przewymiarowany), sprzęgło, instalacja otwarta.

Możecie poradzić jakiś kocioł, który wysteruje podłogówkę? Nie wiem czy sterowanie temp. podłogi bezpośrednio z kotła, czy kocioł ma sterować zaworem 3D?

Opublikowano

Wygląda na to, że będzie Termet Ecocondens GOLD PLUS 20 kW, co o tym sądzicie? 

Opublikowano

Ekogroch 12kw twierdzisz, że przewymiarowany a termet 20kw to równiez nie będzie za duży?? 
Ma szeroki zakres modulacji to in +

Opublikowano

Też mi się tak wydaje, ale sprzedawca twierdzi, że przy gazowym musi być taka moc dla bojlera? 

Tylko, że on sprzedaje i chyba chce sprzedać? 

Opublikowano

Następny to 25 kW, jeżeli twierdzicie, że będzie lepszy to biorę. 

Czy mógłbym się dowiedzieć dlaczego większy lepszy, odwrotnie niż przy eko groszku? 

Opublikowano

Bo ten 25KW ma deczko lepszą sprawność a moc minimalną ma tą samą co jego mniejszy brat. A to właśnie moc minimalna jest najważniejsza, kocioł zagrzeje wodę i zmoduluje moc do potrzebnego minimum.

Opublikowano

Kocioł o wyższej mocy tej samej marki ma większy wymiennik co powoduje że sprawność dla mniejszych mocy takiego kotła jest większa w stosunku do kotła mniejszego na dodatek ma mocniejszy palnik przez co szybciej ogrzewa CW.

Opublikowano

Kocioł grzeje CWU przepływowo, dlatego potrzebna większa moc. 

Opublikowano

Jeżeli mam moc określoną przez gazownie 24 kW, to nie mogę wziąć Ecodens'a 25 kW? 

Czy muszę szukać czegoś do 24 kW? 

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

to ma być 1F a nie 2F i gdzie tu przepływ?

Tak, rzeczywiście. Przeoczyłem informację, że autor posiada już zasobnik a sam kocioł przełącza CO/CWU zaworem strefowym.

Opublikowano

Ok, dzięki za informację. 

Czyli w skrócie :

- kocioł +pogodowka, ustawiam krzywą grzewczą, czujnik za okno i powinno działać? 

Wkład kominowy, bo po kotle na eko nie można? 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko:

- patrząc w instrukcje kotły 20 kw i 25 kw mają identyczna sprawność? Czy tylko ta piszą?

Opublikowano

Panowie, możecie coś napisać? 

Opublikowano
8 godzin temu, tommyp2 napisał:

Mam jeszcze pytanko:

- patrząc w instrukcje kotły 20 kw i 25 kw mają identyczna sprawność? Czy tylko ta piszą?

Instrukcja podaje sprawności dla mocy znamionowych , nie podaje np sprawności dla mocy 11kW.

Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienie, teraz wiem co zakupić :-

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie:

- czy zakup kotła jakiejś innej marki (np. Immergas, Vaillant) ma jakieś znaczenie jeżeli chodzi o zużycie gazu, czy to nie ma wpływu? 

Opublikowano

Kotły kondensacyjne mają bardzo podobną budowę, często powstają na tych samych komponentach , jedyna różnica to automatyka, ale ona mało co "oszczędzi" paliwa - to różnice rzędu 2-3% , ale praktycznie może nie być różnicy ze względu na skład i ciśnienie gazu którym palimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.