Ksieciunio Opublikowano 27 Października 2019 #1 Opublikowano 27 Października 2019 Panowie / Panie kupiłem piecyk do okazyjnego ogrzewania garażu. Obecnie ściany są niczym nie ogrzewane ale mam plan ocieplić ściany styropianem. Jaki komin wybrać by ocieplenie się nie stopiło. Wyjście z kominka ma 110mm.
Ksieciunio Opublikowano 29 Października 2019 Autor #2 Opublikowano 29 Października 2019 Komin chcę wpiąć rurą przez ścianę wprost do tego kominka, i ma to mniej więcej wyglądać jak na zdjęciu. Dodam też Z-tkę. Kupić jakiś komin izolowany ? Czy jest jakiś sposób na oddzielenie gorącej rury od styropianu ?
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Października 2019 #3 Opublikowano 29 Października 2019 Zdrowy rozsądek (oraz przepisy) nie zezwalają na instalacje urządzenia grzewczego z otwartym ogniem w garażach. ps. Nie podam Ci konkretnych przepisów, ale też nie będę wyszukiwał przepisów dotyczących obostrzeń w garażach.
Ksieciunio Opublikowano 29 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 29 Października 2019 Tak @Andrzej_M_ Ja to rozumiem. Tylko że nie raz trzeba coś zrobić w aucie na szybko nawet zimą, chodzi o to by trochę podnieść temp.przed w/w naprawa. Nie raz coś trzeba zrobić a w domu nie mogę, bo żona by mnie wygoniła. Dla tego ten kominek.
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Października 2019 #5 Opublikowano 29 Października 2019 Ja tylko ostrzegłem. Obszar ściany gdzie będzie komin spalinowy ociepl wełną. Komin dymny o tak niklej długości powinien być ocieplony. Dodatkowo oprócz zetki, powinieneś zamontować komin wentylacyjny, także ocieplony.
Hermogenes Opublikowano 29 Października 2019 #6 Opublikowano 29 Października 2019 Kup sobie 3 farelki na szrocie za 100 zł rozłóż na 3 fazy włączysz na godzinę przed pracą i wchodzisz do ciepłego garażu. Koszt na godzinę 4 zł na pełnej mocy, włączać możesz w domu będąc jeszcze w gatkach. W razie silnych mrozów masz też możliwość łatwiejszego odpalania samochodu. Pozdrawiam Hermogenes
Ksieciunio Opublikowano 29 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 29 Października 2019 4 minuty temu, Hermogenes napisał: Kup sobie 3 farelki na szrocie za 100 zł rozłóż na 3 fazy włączysz na godzinę przed pracą i wchodzisz do ciepłego garażu Niestety doprowadziłem nowy przewód do garażu 3x2.5. Nie przewidywałem urządzeń na "siłę". W takim razie lepsza będzie nagrzewnica 2 kw ? Niż budowa komina do piecyka ?
Gość jacek61 Opublikowano 29 Października 2019 #8 Opublikowano 29 Października 2019 W zimnym pomieszczeniu ( w takim w którym zamarza woda) w którym wychłodzone są ściany, nagrzewnica 2 kW nie daje nic chyba jak nogi do niej przysuniesz. Sprawdzają się jedynie rozwiązania z nagrzewnicami o bardzo dużej mocy bo po prostu ogrzewają powietrze w tym pomieszczeniu szybciej niż zimne ściany są je w stanie ochłodzić.
Hermogenes Opublikowano 29 Października 2019 #9 Opublikowano 29 Października 2019 2 kW troszkę mało mam 2 farelki i do około -4 C dają radę, właśnie też mam tylko 2 fazy i ciągle zabieram się na wymianę. Dlatego napisałem 3 fazy połóż nowy kabel tylko do ogrzewania. Pozdrawiam Hermogenes
Gość Opublikowano 29 Października 2019 #10 Opublikowano 29 Października 2019 @jacek61 Na sporadyczne naprawy myślę,że styknie.Postawi blisko siebie/miejsca pracy i będzie ok. No chyba,że ksieciunio chce mieć naprawdę ciepełko.
Ksieciunio Opublikowano 29 Października 2019 Autor #11 Opublikowano 29 Października 2019 Teraz to już mam całkowicie dylemat. Miałem plan kupić komin podwójny z ociepleniem. Myślę dopytam Was czy będzie ok, czy nie stopi styropianu, a tu taka dupa - w sensie nagrzewnica. Teraz np.w aucie do pracy mam do wymiany podsufitkę (materiał), czekam na zimy na wolny czas. I nie wiem czy przy takiej pracy praktycznie bez ruchu nagrzewnica mnie ogrzeje.
Gość Opublikowano 29 Października 2019 #12 Opublikowano 29 Października 2019 No to jest mocno wątpliwe.Jednak taka moc jest za mała by Cię ogrzać patrząc na to jaką pracę będziesz wykonywał.
Ksieciunio Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #13 Opublikowano 1 Listopada 2019 Kurde zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym kominkiem. Sam komin wyniesie mnie powyżej 1k zł, jeśli mowa o izolowanym 130mm, do tego jakies zwężenie. Klik Chyba, że założę komin ze stali czarnej, ale boje się że nie będzie ciągu, no ale ta cena dużo niższa. Klik
SONY23 Opublikowano 1 Listopada 2019 #14 Opublikowano 1 Listopada 2019 Jak często myślisz tam uciekać od żony ? Jeżeli kilka razy w roku to zrób jak najtaniej. Możesz przecież w razie takiej potrzeby taki komin złożyć z elemtów przechowywanych w garażu. A potem spowrotem je tam schować. Jeżeli piecyk puszcza bardzo gorące spaliny to warto część rur puścić w środku jako dodatkowy radiator.
zaciapa Opublikowano 1 Listopada 2019 #15 Opublikowano 1 Listopada 2019 Na wiosnę rozpocząłem budowę domu, zimą zbierałem graty, które mi się przydadzą do tej budowy. Kupiłem palnik dekarski taki 58kw, sprawdzałem jak sobie poradzi z nagrzaniem mojego garażu, (5x8m), to na pełnej mocy z tem +5 do +20 zajeło mi niecałe 2 min :) Kozę też tam mam, to za nią i za rurą zrobiłem taki stelaż a w nim wełna z folią aluminiową, która odbija ciepło, sprawdza się to b. dobrze.. :) Tak u mnie kozuchna wygląda, odpalałem ją od góry, mieszanką desek z trocinami, deski pionowo, a między je trociny, paliło się super i bezdymnie.. :)
Ksieciunio Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #16 Opublikowano 1 Listopada 2019 5 godzin temu, SONY23 napisał: Jak często myślisz tam uciekać od żony ? Hehehe coś w tym może być. Chyba kupię rurę dwuścienna z ociepleniem i założę ja tylko przez ścianę, by nie stopić izolacji ze styropianu, a resztę dam ze stali czarnej.
Gość Opublikowano 1 Listopada 2019 #17 Opublikowano 1 Listopada 2019 @Ksieciunio A rzuć okiem na nagrzewnicę gazową z termostatem. Są takie o mocy 15kW i według producenta zużywają 1kg/h (a nawet mniej),więc chyba nie ma tragedii. Chyba,że drewno/zrębki masz darmowe to lepsza koza:)
Ksieciunio Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #18 Opublikowano 1 Listopada 2019 @Jamjestcichy faktycznie tanie urządzenie, ale ja boje się czegoś takiego, boje się butli gazowych. Nigdy nie miałem z nimi nic złego ale jakoś wolę je omijac szerokim łukiem. 5 minut temu, Jamjestcichy napisał: Chyba,że drewno/zrębki masz darmowe to lepsza koza:) Tego to od niedawna mam pod dostatkiem. Gdybym miał domek jednorodzinny to bym do gazu montował kocioł hg i bufora, tyle tego mam za darmo.
Gość Opublikowano 1 Listopada 2019 #19 Opublikowano 1 Listopada 2019 55 minut temu, Ksieciunio napisał: Tego to od niedawna mam pod dostatkiem. No to temat jest oczywisty:) A napisz mi dlaczego nie puścisz komina/rur dachem?
Ksieciunio Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor #20 Opublikowano 1 Listopada 2019 Hmm dach mam betonowy i na to papa, podejrzewam, że to żelbeton. Nie wiem w sumie czy to problem. Ten piecyk wyjście na komin ma z tyłu i myślałem dostawić go max do ściany i rurę przez ścianę by nie zabierać sobie miejsca w garażu. Jeśli dam np.czarny trujnik to o kilka zmniejszy się garaż
Jozefg1 Opublikowano 2 Listopada 2019 #21 Opublikowano 2 Listopada 2019 Hmmm. Jak pamiętam to w tego typu kozach montowało się je tak aby rura pozioma była jak najdłuższa bo to był super grzejnik. Niektórzy jeszcze przyspawywali do tej rury paski blachy i one robiły za radiator
stachu80 Opublikowano 2 Listopada 2019 #22 Opublikowano 2 Listopada 2019 witam. Do garażu najlepszy stary śmieciuch. Obiera się go z izolacji ,wycina na samym dole otwór na dmuchawę i gotowe. ciepło w całym garażu nie tylko koło pieca.
Ksieciunio Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #23 Opublikowano 2 Listopada 2019 Nie no piecyk już mam. Na dodatek ma ruchomy ruszt i wyłożony jest szamotem. Szkoda mi miejsca na instalację z rur niestety.
Hermogenes Opublikowano 2 Listopada 2019 #24 Opublikowano 2 Listopada 2019 To zrób tą rurę w środku, czarne kolano i rura do góry szkoda tracić ciepełka, tylko przejście przez strop zrób z izolowanej Pozdrawiam Hermogenes
SONY23 Opublikowano 2 Listopada 2019 #25 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ludzie w środku kotła robią cuda na kiju a Ty w garażu się nie zmieścisz z kilkoma rurkami ? Puść od piecyka ukosem po ścianie czarną rurę ( radiator) i pod sufitem w bok przez ścianę i na zewnątrz z jeden metrowy kawałek do góry jako komin i to już izolowane z nierdzewki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.