Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kocioł Czy Płaszcz Wodny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Stanolem przed powaznym dylematem, zepsul mi sie kociol od c.o i rozwarzam kupno nowego ale slyszalem tez o opcji z kominkiem z plaszczem wodnym.

Poprzedni piec byl kupiony na dziko, tzn nawet nie wiem jaka mial moc , pozatym strasznie sie zapychal, oraz bardzo ciezko sie go czyscilo (jeden otwor na czyszczenie). Cala instalacja c.o jest.

Pow. 114 m2 czyli w okolicach 15 kW.

Najlepiej gdyby ktos mi doradzil :

Kociol - jaki wybrac, albo jakiego nie wybierac , czy z nadmuchem czy bez , stalowy czy zeliwny,z dolnym spalaniem czy gornym ? do opału weglem a za dwa lata drewnem. Bardzo wazne jest dla mnie latwe czyszcznie (dojscie) .Czy lepiej kupic tanszy i jakies zawory 4-drogowe czy drozszy i wtedy nie bedzie problemu z czyszczeniem i bez zaworow?

Kominek z plaszczem wodnym - najlepiej polecic jakis model , albo dlaczego nie kupowac czegos za 2000zl , moze polecacie jakiegos dostawce ? Gdzie umiescic taki kominek (w pokoju czy w piwnicy) i jak to jest z tym obiegiem powietrznym grawitacyjnym (jakies rury trzeba po domu rozprowadzac ? dziury w suficie robic?) moze ktos ma taka instalacje zrobiona i moglby sie podzielic doswiadczeniami .

Do tego jeszcze chce dodac instalacje c.w.u , jezeli macie jakies cfane schematy, bo z tego co czytalem to trzeba bedzie dokupic "wymienniki c.w.u." i pompe tylko ?

Co do kominka jak to wyglada w praktyce bo slyszalem ze jest to dosc uciazliwe dorzucanie co 3 godz. szczegolnie wieczorem? Oraz jak to wyglada latem z c.w.u lepiej kociol czy kominek przy wylaczeniu o.c.

Jezeli chodzi o sterowniki do pomp albo nadmuch , otwieranie zamykanie klap, jakies wiatraczki , to nie ma problemu bo jestem po automatyce wiec takie cos sam moge zbudowac i wyregulowac.

thx za jakas odopwiedz ;P

Opublikowano

Zdecydowałbym się na kocioł, a nie wkład kominkowy. To tylko do zabawy, według mnie. W grę wchodzą kotły z dolnym spalaniem, jednak jest codzienna obsługa, z podajnikami, obsługa raz na kilka dni, oraz gazowe itp. właściwie bezobsługowe. Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie , ile chcesz mieć pracy to po pierwsze. Po drugie na forum , forumowicze opisują wiele kotłów z ich zaletami i wadami, trzeba poczytać. Wybór wstępny należy do Ciebie, po wybraniu kilku kotłów, zadaj pytania na forum w celu uzupełnienia wiedzy, jednak i tak nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi i ostateczny wybór będzie należał do Ciebie.

Opublikowano
  • Autor

Jutro ide pogadac z "ekspertem" zobaczymy jakie piece poleci :D to napisze co i jak oraz jaki schemat do podgrzewanie c.w.u. Tymczasem moze ktos co wie o kotlach : HEITZ oraz HEITZ MINI

Opublikowano
  • Autor

Juz jestem po rozmowie ...

Polecone kotly do mieszkania 115m^2 to :

moderator UNICA sensor 15 kw

Galmet gt-kw(z rusztem zeliwnym) 17 kW .

Viadrus U26 22kW

Moze moze ktos co wie o tych piecach ?A konkretnie o tych pierwszych dwoch?

Kominek odradzono.

Opublikowano

Tak jak pisałem, kominek to nie ogrzewanie ciągłe. Na temat tych, konkretnych kotłów, muszą się wypowiedzieć ich użytkownicy,lub musisz poszukać na forum.

Opublikowano
  • Autor

sklaniam sie ku temu.

moderator UNICA sensor 15 kw

mimo wszystko dzieki.