Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #26 Opublikowano 13 Października 2019 8 minut temu, sambor napisał: Nie, nie pytasz sie tylko działasz po omacku. Wiem że to dużo nie kosztuje ale zawsze to kasa w błoto. Ponadto co będzie regulować temp wody na podłogę? Rzekomo szukasz oszczędności , ale tak się nie robi, Masz tanio na ten moment, ale eksploatacja cię zje, tym bardziej przy propanie. A na dodatek nie wiesz że podłogówka powinna chodzić cały czas , tylko musi być odpowiednia temp wody z mieszacza. Hydraulik powiedział że regulacja jest na mieszaczu...jeśli możesz to wyjaśnij co można zrobić żeby działało to optymalnie co kupić co wymienić bo sam nie wiem co robic...
Jockey Opublikowano 13 Października 2019 #27 Opublikowano 13 Października 2019 A ten zestaw pompowy, to nie ma już przypadkiem sprzęgła wewnątrz, skoro jest na 2 obiegi, jeden do obiegu bezpośredniego a drugi do obiegu mieszaczowego?
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #28 Opublikowano 13 Października 2019 20 minut temu, sambor napisał:
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #29 Opublikowano 13 Października 2019 4 minuty temu, Jockey napisał: A ten zestaw pompowy, to nie ma już przypadkiem sprzęgła wewnątrz, skoro jest na 2 obiegi, jeden do obiegu bezpośredniego a drugi do obiegu mieszaczowego? niby były połączone razem ale dosyć cienkim elementem jak wrócę to zrobię foto...
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #30 Opublikowano 13 Października 2019 Tak to wyglada.....
teres Opublikowano 13 Października 2019 #31 Opublikowano 13 Października 2019 4 godziny temu, Jockey napisał: A ten zestaw pompowy, to nie ma już przypadkiem sprzęgła wewnątrz, skoro jest na 2 obiegi, jeden do obiegu bezpośredniego a drugi do obiegu mieszaczowego? To, że jest na dwa obiegi nie musi oznaczać, że sprzęgło będzie. Najczęściej jest sam kolektor rozdzielający wodę.
teres Opublikowano 13 Października 2019 #32 Opublikowano 13 Października 2019 5 godzin temu, Kamilbezkotla napisał: A co daje sprzęgło?lub co się może wydarzyć z braku sprzegla czy steruje temperatura?bo powrót jest dosyć wysoki czy tak ma być?Po lewej podłogówka Sprzęgło daje rozdzielenie obiegów i płynne przekazywanie ciepła z kotła do instalacji. Teraz może to wpływać negatywnie na elementy kotła, w tym pompę i wymiennik.
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #33 Opublikowano 13 Października 2019 26 minut temu, teres napisał: Sprzęgło daje rozdzielenie obiegów i płynne przekazywanie ciepła z kotła do instalacji. Teraz może to wpływać negatywnie na elementy kotła, w tym pompę i wymiennik. Według katalogu ten zestaw ma sprzęgło wstawiłem fote możesz ocenić ?
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #34 Opublikowano 13 Października 2019 8 godzin temu, sambor napisał: Jak masz podłogówkę i grzejniki to grupa pompowa z mieszaczem jest obowiązkowa, ale potrzeba też do tego sprzęgło, którego nie widzę, chyba że wyliczyli żę sprzęgła nie potrzeba Sprzęgło jednak jest chyba że to nie to...
sambor Opublikowano 13 Października 2019 #35 Opublikowano 13 Października 2019 To nie jest sprzęgło -raczej by-pass z regulacją równoważenia pompy kotłowej - stara rzecz , jeszcze jak nie było pomp elektronicznych było bardzo przydatne aby wszystko grało. W sumie to może zostać, ale nie wiemy czym ten siłownik spiąć z kotłem? Kolejny tech???
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #36 Opublikowano 13 Października 2019 Czyli co dać do takiego zestawu?sterowniki tech mogę oddać...może ten opentherm o którym mówiłeś sam już nie wiem
teres Opublikowano 13 Października 2019 #37 Opublikowano 13 Października 2019 2 godziny temu, Kamilbezkotla napisał: Według katalogu ten zestaw ma sprzęgło wstawiłem fote możesz ocenić ? Ma, otwórz ten bypass i coś pomoże. Nie jest to sprzęgło z prawdziwego zdarzenia.
Kamilbezkotla Opublikowano 13 Października 2019 Autor #38 Opublikowano 13 Października 2019 3 minuty temu, teres napisał: Ma, otwórz ten bypass i coś pomoże. Nie jest to sprzęgło z prawdziwego zdarzenia. Zdaje sobie sprawę ale jest jakiś punkt odniesienia...tylko co dalej oj czeka mnie długa lektura he
Kamilbezkotla Opublikowano 14 Października 2019 Autor #39 Opublikowano 14 Października 2019 Dziś rozmawiałem z serwisem viessmanna polecają w tej sytuacji zestaw uzupełniający cena ok 3tys instalacja nie dokonać fachowo zrobiona można było mniejszy piec itp ale trudno poszło....jest jeszcze jedna opcja Euroster UNI 2 co myślicie o tym rozwiązaniu ?
Kamilbezkotla Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor #40 Opublikowano 29 Listopada 2019 Witam kolegów może ktoś wie czy przepływ 2m3/h wody w sprzęgle dla pieca 19kw wystarczy?wielkość sprzęgła ma znaczenie czy liczy się przeplyw?
sambor Opublikowano 29 Listopada 2019 #41 Opublikowano 29 Listopada 2019 To zależy od różnicy temperatury między wejściem a wyjściem Sprzęgło może być większe, to nie szkodzi.
Kamilbezkotla Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #42 Opublikowano 30 Listopada 2019 11 godzin temu, sambor napisał: To zależy od różnicy temperatury między wejściem a wyjściem Sprzęgło może być większe, to nie szkodzi. Temperatura wyjściowa pieca 45/32 grzejniki 42/39 (zadana 45) podlogowka 32/28 (zadana 34) czy po tych parametrach można coś wywnioskować? Piec odpalony rano podczas pomiarów pracował na ok 70%mocy
sambor Opublikowano 30 Listopada 2019 #43 Opublikowano 30 Listopada 2019 1 minutę temu, Kamilbezkotla napisał: czy po tych parametrach można coś wywnioskować? Odnośnie czego? Z tego co podałeś nic nie wywnioskujesz, potrzeba do tego przepływu aby określić moc pobieraną przez instalację 4 minuty temu, Kamilbezkotla napisał: Piec odpalony rano podczas pomiarów pracował na ok 70%mocy To dobrze, ale ile to kW?
Kamilbezkotla Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor #44 Opublikowano 30 Listopada 2019 19kw modulacja 6.5-19kw czyli ok 13kw....wiem tylko tyle ze przepływ przez sprzęgło wynosi 2m3/h projektant twierdzi że sprzęgło może być do 26kw ale teoria teorią a realia swoją drogą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.