Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Butle 33kg propan przechowanie spalanie ogólne spostrzezenia

Kamilbezkotla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, sambor napisał:

Nie, nie pytasz sie tylko działasz po omacku.

Wiem że to dużo nie kosztuje ale zawsze to kasa w błoto.

Ponadto co będzie regulować temp wody na podłogę?

Rzekomo szukasz oszczędności , ale tak się nie robi, 

Masz tanio na ten moment, ale eksploatacja cię zje, tym bardziej przy propanie.

A na dodatek nie wiesz że podłogówka powinna chodzić cały czas , tylko musi być odpowiednia temp wody z mieszacza.

Hydraulik powiedział że regulacja jest na mieszaczu...jeśli możesz to wyjaśnij co można zrobić żeby działało to optymalnie co kupić co wymienić bo sam nie wiem co robic...

Opublikowano

A ten zestaw pompowy, to nie ma już przypadkiem sprzęgła wewnątrz, skoro jest na 2 obiegi, jeden do obiegu bezpośredniego a drugi do obiegu mieszaczowego?

moduly-hydrauliczne-1.png.7e85b2a62d8ce1166860c3f54dc8081c.png

Opublikowano
4 minuty temu, Jockey napisał:

A ten zestaw pompowy, to nie ma już przypadkiem sprzęgła wewnątrz, skoro jest na 2 obiegi, jeden do obiegu bezpośredniego a drugi do obiegu mieszaczowego?

moduly-hydrauliczne-1.png.7e85b2a62d8ce1166860c3f54dc8081c.pngniby były połączone razem ale dosyć cienkim elementem jak wrócę to zrobię foto...

Opublikowano
4 godziny temu, Jockey napisał:

moduly-hydrauliczne-1.png.7e85b2a62d8ce1166860c3f54dc8081c.png

To, że jest na dwa obiegi nie musi oznaczać, że sprzęgło będzie. Najczęściej jest sam kolektor rozdzielający wodę.

Opublikowano
5 godzin temu, Kamilbezkotla napisał:

A co daje sprzęgło?lub co się może wydarzyć z braku sprzegla czy steruje temperatura?bo powrót jest dosyć wysoki czy tak ma być?Po lewej podłogówka

Sprzęgło daje rozdzielenie obiegów i płynne przekazywanie ciepła z kotła do instalacji. Teraz może to wpływać negatywnie na elementy kotła, w tym pompę i wymiennik.

Opublikowano
26 minut temu, teres napisał:

Sprzęgło daje rozdzielenie obiegów i płynne przekazywanie ciepła z kotła do instalacji. Teraz może to wpływać negatywnie na elementy kotła, w tym pompę i wymiennik.

Według katalogu ten zestaw ma sprzęgło wstawiłem fote możesz ocenić ?

Opublikowano
8 godzin temu, sambor napisał:

Jak masz podłogówkę i grzejniki to grupa pompowa z mieszaczem jest obowiązkowa, ale potrzeba też do tego sprzęgło, którego nie widzę, chyba że wyliczyli żę sprzęgła nie potrzeba

Sprzęgło jednak jest chyba że to nie to...

IMG_20191013_175921.jpg

Opublikowano

To nie jest sprzęgło -raczej by-pass z regulacją równoważenia pompy kotłowej - stara rzecz , jeszcze jak nie było pomp elektronicznych było bardzo przydatne aby wszystko grało.

W sumie to może zostać, ale nie wiemy czym ten siłownik spiąć z kotłem?

Kolejny tech???

Opublikowano
2 godziny temu, Kamilbezkotla napisał:

Według katalogu ten zestaw ma sprzęgło wstawiłem fote możesz ocenić ?

Ma, otwórz ten bypass i coś pomoże. Nie jest to sprzęgło z prawdziwego zdarzenia.

Opublikowano

Dziś rozmawiałem z serwisem viessmanna polecają w tej sytuacji zestaw uzupełniający cena ok 3tys instalacja nie dokonać fachowo zrobiona można było mniejszy piec itp ale trudno poszło....jest jeszcze jedna opcja Euroster UNI 2 co myślicie o tym rozwiązaniu ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

To zależy od różnicy temperatury między wejściem a wyjściem

Sprzęgło może być większe, to nie szkodzi.

Temperatura wyjściowa pieca 45/32 grzejniki 42/39 (zadana 45) podlogowka 32/28 (zadana 34) czy po tych parametrach można coś wywnioskować? Piec odpalony rano podczas pomiarów pracował na ok 70%mocy

Opublikowano
1 minutę temu, Kamilbezkotla napisał:

czy po tych parametrach można coś wywnioskować?

Odnośnie czego?

Z tego co podałeś nic nie wywnioskujesz, potrzeba do tego przepływu  aby określić moc pobieraną przez instalację

4 minuty temu, Kamilbezkotla napisał:

Piec odpalony rano podczas pomiarów pracował na ok 70%mocy

To dobrze, ale ile to kW?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.