stepien2 Opublikowano 9 Października 2019 #1 Opublikowano 9 Października 2019 Witam, Chciałbym wymienić zawory ze zdjęcia na zawory z głowica termostatyczną. Niestety nie mam możliwości wymontowania zaworu żeby go pomierzyć. Może ktoś ostatnio wymieniał ten typ i mógłby podpowiedzieć jakie wymiary powinien mieć nowy zawór i jakie redukcje będą potrzebne. A drugie pytanie co wpływa na cenę nowego zaworu z głowicą, albo inaczej w czym jest gorszy ten tani od droższego.
stepien2 Opublikowano 18 Października 2019 Autor #2 Opublikowano 18 Października 2019 Kupiłem narazie jeden zawór 3/4 żeby sprawdzić czy podołam wymianie. Pomóżcie w dwóch kwestiach: 1. Odkręciłem w pierwszej kolejności śrubunek przy kaloryferze, a następnie chciałem odkręcić zawór na rurze zasilającej. Tylko wykręcając zawór wchodzi on w śrubunek i nie mam możliwości wyjęcia całego zaworu. Trzeba ściągać kaloryfer czy ja coś sknociłem? 2. Tak wygląda przymiarka nowego zaworu do starego, wystarczy kupić przedłużkę czy jednak brać hydraulika :) Pozdrawiam
Jozefg1 Opublikowano 18 Października 2019 #3 Opublikowano 18 Października 2019 Masz tu w tej chwili 2 śrubunki, wystarczy jeden. Ja bym stary z grzejnika wyrzucił a zostawił nowy. I trzeba dopasować odpowiednią przedłużkę. Wymierzyć, pomierzyć , dokupić i .... montować.
stepien2 Opublikowano 18 Października 2019 Autor #4 Opublikowano 18 Października 2019 Dzięki za odpowiedź. Tylko żebym pomierzył to ,muszę zdjąć zawór, masz pomysł co mogę zrobić żeby uniknąć demontażu kaloryfera? Pozdrawiam
Jozefg1 Opublikowano 18 Października 2019 #5 Opublikowano 18 Października 2019 Będzie trudno ale odkręć śrubunek , dolny też poluźnij i spróbuj skosić rurę i grzejnik. Może być ciasno przy ścianie , wykręć ze starego zaworu grzybek
Gość jacek61 Opublikowano 18 Października 2019 #6 Opublikowano 18 Października 2019 Spróbuj czegoś takiego, przykładowy link https://www.castorama.pl/przedluzka-mosiadz-gwint-wewnetrzny-zewnetrzny-3-4-10-mm-id-1009450.html
stepien2 Opublikowano 18 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 18 Października 2019 Jeden zawór wymieniony, niestety nie obyło się bez ściągania kaloryfera. W poniedziałek zamawiam resztę zaworów i przedłużki. Dzięki za informację. Pozdrawiam
gmaj22 Opublikowano 18 Października 2019 #8 Opublikowano 18 Października 2019 Za kilkanaście zł dokupisz też zawór odcinający na powrót grzejnika. Przyda się np przy wymianie grzejnika czy choćby malowaniu. Nie trzeba wtedy spuszczać wody z instalacji.
HarryH Opublikowano 19 Października 2019 #9 Opublikowano 19 Października 2019 Zawory mają różne długości - można dopasować dłuższy i nie bawić się w szpecące przedłużki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.