tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 #1 Opublikowano 7 Października 2019 Mam prośbę o podpowiedź jak poprawić te instalację. W tym roku już raczej tego nie zrobię i będę musiał do wiosny wytrzymać ale... Instalacja 17 grzejników panelowych, dom lata 80-te, 2 kondygnacje, 200m do ogrzania, średnio ocieplony. Układ otwarty. W tej chwili kocioł pracuje razem z termostatem pokojowym, który wyłącza pompę CO przy zadanej na nim 23C i za moment rownież kocioł staje. Pompa kotłowa to jedyna pompa w instalacji CO i żeby wszystkie grzejniki grzały musi chodzić na 3 biegu (grunfoss alfpa 1L 25-40). Spalanie przy obecnych temperaturach 0-10C to 25 kg/doba. Postój kotła po osiągnięciu zadanej na termostacie pokojowym (hist. 0.5C) to jakieś 2-3 godziny. W tym czasie grzejniki się wychładzają. Nie za bardzo mi to pasuje, ale jak zostawię, żeby pompa CO się nie wyłączała od termostatu to kocioł po wyłączeniu przez termostat i pracującej pompie postoi może z 30 min. - tak szybko pompa wyciągnie z niego ciepło. Zadana kotła 70C (histereza 15), powrót 50C. Myślałem o dołożeniu sprzęgła a za nim 3D+siłownik i druga pompa CO żeby odciążyć kotłową żebym mógł obniżać temperaturę na grzejniki. Mam nadzieję, że dzięki temu wydłużę postoje kotła przy pracującej pompie. Dobrze kombinuję czy może coś innego koledzy podpowiedzą. Może bufor?
pastor Opublikowano 7 Października 2019 #2 Opublikowano 7 Października 2019 Po kolei. Ten schemat to rzeczywistość? Kocioł na Pellet już jest?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #3 Opublikowano 7 Października 2019 Tak wszystko już jest, teraz chodzi o to żeby to jak najlepiej działało. Znalazłem taki schemat i się zastanawiam czy u mnie nie zastosować i czy coś poprawi, czy raczej nie warto
sielim Opublikowano 7 Października 2019 #4 Opublikowano 7 Października 2019 Jestem laikiem, ale mam podobne dylematy, tylko z co+podłogówka. Obecnie termostat u mnie też steruje on-off pompami. Co u Ciebie będzie sterować siłownikiem ? Inny termostat z płynną regulacją, pogodówka ? Daj namiary na model pieca. W moim wypadku kierunek jest taki, żeby raczej zmniejszyć moc pieca, niż fundować mu długie przestoje, bo wtedy trzeba więcej powietrza na intensywne spalanie i więcej energii idzie w komin. Ale u Ciebie może być lepsze schładzanie spalin i ten problem być może cię nie dotyczy.
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #5 Opublikowano 7 Października 2019 Kocioł to Kostrzewa TBL Compact 16 kW. Siłownikiem będzie sterować jak do tej pory termostat pokojowy, może dołożę pogodówkę. Mi też nie za bardzo odpowiada ta praca na wygaszanie grzejników dlatego kombinuję jak to zmienić. Mi nie przeszkadzają długie przestoje kotła, a wręcz chciałbym aby były jak najdłuższe.
Gość Digitrax Opublikowano 7 Października 2019 #6 Opublikowano 7 Października 2019 Naczynie otwarte podłączone do grzejnika ?
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #7 Opublikowano 7 Października 2019 Tak, powyżej 3 m nad ostatnim grzejnikiem.
pastor Opublikowano 7 Października 2019 #8 Opublikowano 7 Października 2019 Sam to wymyśliłeś? A wiesz po co ono jest?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #9 Opublikowano 7 Października 2019 Nie mam pojęcia, kupiłem dom i było. Coś nie tak z tobą? @pastor ja nie jestem instalatorem, nie montuje kotłów, zastałem taką instalację i chcę ją przerobić. Jakbym wiedział jak nie siedział bym tu na forum, a Ty mi zadajesz pytania jak dla "idioty:...
pastor Opublikowano 7 Października 2019 #10 Opublikowano 7 Października 2019 Nie denerwuj się. Moja wina. Czeka cie długa droga aby wyprowadzić instalacje do ładu. Poczytaj wątki o peleciakach i instalacjach do nich. Dużo się dowiesz i będziesz miał abraz jak to ma wyglądać. Wtedy narysujesz schemat jak to widzisz a tu ci poprawimy na taki co będzie Ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #11 Opublikowano 7 Października 2019 Luzik, spoko. Czytam i czytam i mniej wiem, Jest tyle możliwości prowadzenia peleciaka...
sielim Opublikowano 7 Października 2019 #12 Opublikowano 7 Października 2019 Imo kierunek, by obniżyć i ustabilizować temp. kaloryferów jak najbardziej prawidłowy. Tylko imo do tego nie potrzeba drugiej pompy. Ja mam zawór czterodrogowy 4D a za nim pompę co. Tym zaworem ustawiam (dziś ręcznie) temp. która ma być na grzejnikach. Czyli ile ciepła ma przechodzić z obiegu pieca na obieg co. I tylko pompą zasysającą z tego zaworu steruję termostatem pokojowym. Mam jeszcze obok osobną pompę do podłogówki, ale to można pominąć, bo podłogówka u mnie spieprzona i na razie praktycznie to nie działa. Poczytałem o Twoich problemach z piecem na innym wątku i zauważyłem, że też masz chyba na sterowniku możliwość wyłączania niecałkowitego. U mnie termostat po dojściu temperatury pokojowej przełącza pompę w tryb 2/10 - 2 min pracuje, 8 min wyłączona. Wygląda na to, że to działa (testuję z termostatem od dwóch tygodni dopiero) - trzyma mi w domu 23 stopnie. Jak się teraz zrobiło zimniej, to zwiększyłem moc na 4D i na piecu. Twój piec pewnie sam moc dopasuje, jak mu za zimna woda zacznie wchodzić. Może ma wbudowane sterowanie siłownikiem do 4D. Mój ma, ale tylko w parze z pogodówką, a takiej na razie nie posiadam. Ja steruję mocą pieca ręcznie, bo nie chcę, żeby mi pracował z za dużą mocą (inaczej niż Ty). Teoretycznie mógłbym go od razu podkręcić na więcej i tak jak u Ciebie zapomnieć o sterowaniu ręcznie zaworem i mocą, ale tak mi więcej spali (rwana praca - będzie szybko dochodził do zadanej około 65C a potem przechodził w tryb podtrzymania, aż pompy go nie wyssą). Lepiej, jak pracuje delikatniej, choć dłużej i temp wzrasta powoli)
sielim Opublikowano 7 Października 2019 #13 Opublikowano 7 Października 2019 Moja instalacja przypomina to (choć niedokładnie): Tyle, że nie mam pompy powrotu i trochę inaczej podłączone 4D, ale generalnie idea ta sama: 4D steruje stopniem przepływu ciepła z pieca do CO i podstawowa (u mnie jedyna do CO) pompa jest ZA nim (patrząc od strony wyjścia z pieca).
tomek1979b Opublikowano 7 Października 2019 Autor #14 Opublikowano 7 Października 2019 Próbowałem z tym czasowym załączaniem pompy od termostatu i to byłoby jakieś wyjście, ale nie jestem przekonany czy taka praca dla pompy elektronicznej jest ok. Niech ktoś podpowie...
sielim Opublikowano 7 Października 2019 #15 Opublikowano 7 Października 2019 1 minutę temu, tomek1979b napisał: Próbowałem z tym czasowym załączaniem pompy od termostatu i to byłoby jakieś wyjście, ale nie jestem przekonany czy taka praca dla pompy elektronicznej jest ok. Niech ktoś podpowie... Powiem tak :) Na pewno bardziej OK, niż włączanie i wyłączanie grzałki w piecu :) Ja tego problemu nie mam, bo w ogóle nie wygaszam pieca do zera - nie mam grzałki. A pompa CWU też się przecież nam ciągle włącza i wyłącza.
Gość Digitrax Opublikowano 7 Października 2019 #16 Opublikowano 7 Października 2019 Kocioł na pellet wymaga wysokiej temperatury powrotu. Zapewni to jedynie TZM + pompa w powrocie. Układ odbiorczy podłącza się prze sprzęgło a dalej zawór 3D do regulacji obiegu CO lub podłogowego. Cykliczne wyłączanie i załączanie pompy nie jest ekonomicznym rozwiązaniem. Pompa ma pracować stale a temperaturę regulować ma sterownik pogodowy lub termostat wewnętrzny ale nie na zasadzie ON - OFF W kwestii bezpieczeństwa to naczynie otwarte musi być połączone bezpośrednio do wyjścia kotła rurą metalową o przekroju wewnętrznym min 25 mm.
wit21 Opublikowano 8 Października 2019 #17 Opublikowano 8 Października 2019 Kolego przeczytaj sobie temat Ja na podstawie opinii kol. SAMBOR poprawiłem schemat CO na taki :.Poza właściwą temperatur ą powrotu, uzyskałem "efekt" miękkiego startu, czyli "odcięciem". układu CO do do czasu uzyskania właściwej temp. na powrocie pieca na pellet
tomek1979b Opublikowano 8 Października 2019 Autor #18 Opublikowano 8 Października 2019 A czy przy założonych termostatach na grzejnikach ten zawór 3D z siłownikiem poprzez który pokojowy będzie obniżał temperaturę na nie ma sens? Wtedy chyba termostaty na grzejnikach nie potrzebne zbytnio.
pastor Opublikowano 8 Października 2019 #19 Opublikowano 8 Października 2019 Potrzebne. W każdym pomieszczeniu będzie prawdopodobnie inny odbiór ciepła. Mając głowice na kaloryferze możesz ustawić temperaturę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
tomek1979b Opublikowano 8 Października 2019 Autor #20 Opublikowano 8 Października 2019 Na razie podwyższyłem na powrocie temperaturę z 50C na 55C ("instalator" ustawił 45C..) i już jest niebo a ziemia w pracy kotła. Na FL trzyma w okolicy zadanej 68C +/- 0.5C. Powrót tak samo, nie schodzi poniżej 56C. Wcześniej wahania temperatury na kotle po kilka stopni i powrót pomimo ustawienia 50C spadał poniżej 45... (zawór 3D nie zdązył przymknąć przy takich odchyłach) - co się wiązało ze zwiększonym spalaniem. Na termostacie wyłączyłem postój pomp, niech chodzą cały czas. Poprawił się komfort ciepły w domu. W starych modernizowanych domach ta praca on/off pomp się nie sprawdza.
sielim Opublikowano 8 Października 2019 #21 Opublikowano 8 Października 2019 6 godzin temu, tomek1979b napisał: Na termostacie wyłączyłem postój pomp, niech chodzą cały czas. Poprawił się komfort ciepły w domu. W starych modernizowanych domach ta praca on/off pomp się nie sprawdza. Dlatego ja nie wyłączam pomp całkowicie, tylko pracują w trybie 2/10 (sterownik ma chyba jeszcze opcję 4/10). Ale jak je włączyłeś na stałe, to termostat teraz u Ciebie w ogóle czymś steruje ?
tomek1979b Opublikowano 9 Października 2019 Autor #22 Opublikowano 9 Października 2019 Niczym w tej chwili i to jest bez sensu, dlatego chcę dołożyć dodatkowy mieszacz do sterowania temp grzejników albo ten co mam wykorzystać, a zamiast niego założyć zawór termo np esbe vtc 55C.
eliks Opublikowano 9 Października 2019 #23 Opublikowano 9 Października 2019 Koledzy pozwólcie że się dołączę i poproszę o pewny schemat instalacji: grzejniki, CWU, zawór VTC i mieszacz 3d. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.