Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro komfort eko 9 kw

grzesiek149

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak wygląda płomień jak trzyma temperature,  ale nie utrzymuje jej na tych ustawieniach tylko przechodzi potem za jakiś czas w tryb grzania ( zdjęcie robione jak już wentylator się wyłączył) 

IMG_20191007_231618.jpg

Opublikowano

Pięknie produkuje Ci spieki . Za dużo powietrza jest tam. Słup ostry pionowy wychodzący ze zbyt zapadnietego zaru . Więcej węgla mniej powietrza trzeba mu dac.

Opublikowano

2 małpki i piwo go zmogło .-) Nie oczekuj zbyt wiele na ten moment .-)

Opublikowano

no nie będę mówił ze nic wczoraj nie było, ale górny asortyment nie przeszkadzał we. wczorajszych nastawach. to co zmniejszyć nadmuch i dać więcej węgla? jakie dać nastawy? jeśli możecie określcie mi to w parametrach, tak jak ja napisałem we. wczesniejszym poście. 

Opublikowano

Zanisz zaczniesz cokolwiek grzebac sprawdz czy masz uszczelnionas korone. Bo bez tego nie ma sie co brac za ustawianie. Wszystko na zdjeciach jest po koleii. Sprawdz czy komora napowietrzajaca czysta.

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

Jezeli tak to skroc podawanie. 7 sek to za duzo. Trzeba to palenisko wzruszac zeby spieki byly drobniejsze. Ustaw 4 sek. Przerwe ustaw na 40-45 wstepnie. Nadmuch na 30%. Jezeli zar utrzymuje sie w tej chwili nizej niz 3 cm ponad powierzchnie korony( nie patrzac na popiol ) to podkrec recznie slimakiem i zalacz automat. Niech sie popali dluzej i zrob foty.

Opublikowano

teraz byłem sprawdzić i zmienić te ustawienia, no jest sporo śpiekow. piec jest nowy, czyli korona mogła być nie uszczelniona

Opublikowano
Teraz, grzesiek149 napisał:

teraz byłem sprawdzić i zmienić te ustawienia, no jest sporo śpiekow. piec jest nowy, czyli korona mogła być nie uszczelniona

Wazne. Bo na zdjeciach nie widac. Korona nie jest przypadkiem obrotowa. Tzn. nie kreci sie podczas pracy?

Opublikowano

nie kręci się 

dałem teraz ręcznie więcej węgla tak żeby było ponad 3 cm, zmieniłem to co napisałeś te nastawy i czekamy, wracam do pracy dam znać za 2h

IMG_20191008_133315.jpg

Opublikowano

tak wrócę do tematu korony... nowe piece chyba mają od razu uszczelnione korony? 

Opublikowano

Po wcześniejszym foto raczej z uszczelnieniem korony wszystko jest ok . Dmucha prosto mimo malpek :) nic nie jest poszarpane na boki. Tak że tu moze byc dobrze .

Opublikowano

jak byłem o 17 w domu to tak to wyglądało:IMG_20191008_163639.thumb.jpg.c47b7366cdd2cc0110fab7a985ee6dda.jpg

Opublikowano

zmieniłem parametry na 

grzanie:
podawanie 4,5sekund
pauza 43 sekund
siła nadmuchu 25%

podtrzymanie:
podawanie 11 sekund
pauza 20.minut
praca nadmuchu 60 sekund
pauza nadmuchu 15 minut
siła nadmuchu 28 %

podniosłem slimakiem i oczyszcilem

IMG_20191008_164251.jpg

Opublikowano

O tej 17 ej ten kopiec wygladal dosc dobrze. Wydluzyles podawanie i zmniejszyles nadmuch. Jezeli jednak kopczyk byl za nisko to dobry kierunek. A na przyszlosc nie zwalaj popiolu z korony. Raz ze nie potrzebne, dwa, ze nie wiadomo wtedy jak palenisko wyglada w rzeczywistosci. No i co z tym uszczelnieniem. Masz czy nie? Niektorzy producensci stosuja sznur. Inni pisza w instrukcjach, ze trzeba uszczelnic a jeszcze inni maja to gdzies. Tak wlasnie bylo u mnie. Przez zdaje sie trzy sezony puszczalem powietrze bokami zamiast przez palenisko. Co skutecznie wychladzalo kociol, palac ( utylizujac) przy tym zbyt duzo wegla. Nieswiadomy, i tak bylem zadowolony po przejsciu ze smieciuchowego dolniaka. Po  uszczelnieniu zaczelo palic sie jak w kuzni. Bylem w szoku. Musialem drastycznie zmniejszyc nadmuch. A, ze moj super sterownik wentylator puszczal zawsze na 100% to przeslone zasunalem na 1 cm. 

Spieki widze drobniejsze. To dobrze. Widze, ze plomien ledwo dotyka deflektora. To wrecz idealnie. Nie powinien go "omywac". Jednak jezeli plomien jest nadal rwacy mozesz  jeszcze zejsc z nadmucham 2-4%. Tylko nie zamocno, zeby plomien nie zrobil sie zbyt leniwy z tendencja do kopcenia. Zmniejszysz wtedy moc. Kopiec moze zaczac ci rosnac. Wtedy skroc lekko podawanie.

Spieki to efekt zbyt wysokiej temperatury w zlozu ( zbyt duzo powietrza). Wegiel wewnatrz sie topi. Nowe dawki wegla wypietrzaja te plynna mase. Ta ewakuowana na zewnatrz gwaltownie sie schladza i powstaja zacierki, kalafiory a nawet kolby kukurydzy. Spiek to strata. Stopiony i nie w pelni spalony wegiel laduje w popielniku.

Edit: dlatego przy silnie spiekajacym weglu lepiej podawac np 2 sek z 20 sek przerwa niz 10 sek z przerwa 70 sek. Palenisko jest czesciej wzruszane co pomaga rozbijac i dopalac spieki. Ostatnie sezony z moim klimoszem mialem ciezkie. Wegiel byl niesamoowicie spiekajacy. Pewnie Rogi 60 albo i wiecej. Moj ster podawal na min 5 sek. Zeby to spalic z przerwa dochodzilem do 120-140 sek. Wegiel spalal sie niemal na przyslowiowy popiol z papierosa.

Opublikowano

będę w. domu okolo 22.30 zobaczę jak chodzi na tych ustawieniach. 

uszczelnienie zdaje mi się ze jest, w innym przypadku nie musiałbym zmniejszać dmuchawy. 

rozumiem ze jak sa spieki to dać mniej powietrza? 

Opublikowano

patrzę i trzyma temperature lecz widzę zar zapadniety. co zmienić teraz w ustawieniach? 

IMG_20191008_225806.jpg

Opublikowano

Jeśli żar się zapada to więcej węgla mu podaj. Kurczę tych kalafiorow masz sporo . Może jeszcze ciutke powietrza w dół . Tylko pierwsze zrób podanie wegla A po jakimś czasie pomyśli się o powietrzu . Nie rób tych dwóch czynności na raz .

Opublikowano

ok,. sprawa wygląda następująco, spieki jeszcze są aczkolwiek chyba mniej zmieniłem ustawienia na:

grzanie:
podawanie 1,5sekund
pauza 21 sekund
siła nadmuchu 18 %

podtrzymanie:
podawanie 10 sekund
pauza 8.minut
praca nadmuchu 40 sekund
pauza nadmuchu 8 minut
siła nadmuchu 17 %

IMG_20191009_111551.jpg

Opublikowano
O tej 17 ej ten kopiec wygladal dosc dobrze. Wydluzyles podawanie i zmniejszyles nadmuch. Jezeli jednak kopczyk byl za nisko to dobry kierunek. A na przyszlosc nie zwalaj popiolu z korony. Raz ze nie potrzebne, dwa, ze nie wiadomo wtedy jak palenisko wyglada w rzeczywistosci. No i co z tym uszczelnieniem. Masz czy nie? Niektorzy producensci stosuja sznur. Inni pisza w instrukcjach, ze trzeba uszczelnic a jeszcze inni maja to gdzies. Tak wlasnie bylo u mnie. Przez zdaje sie trzy sezony puszczalem powietrze bokami zamiast przez palenisko. Co skutecznie wychladzalo kociol, palac ( utylizujac) przy tym zbyt duzo wegla. Nieswiadomy, i tak bylem zadowolony po przejsciu ze smieciuchowego dolniaka. Po  uszczelnieniu zaczelo palic sie jak w kuzni. Bylem w szoku. Musialem drastycznie zmniejszyc nadmuch. A, ze moj super sterownik wentylator puszczal zawsze na 100% to przeslone zasunalem na 1 cm. 
Spieki widze drobniejsze. To dobrze. Widze, ze plomien ledwo dotyka deflektora. To wrecz idealnie. Nie powinien go "omywac". Jednak jezeli plomien jest nadal rwacy mozesz  jeszcze zejsc z nadmucham 2-4%. Tylko nie zamocno, zeby plomien nie zrobil sie zbyt leniwy z tendencja do kopcenia. Zmniejszysz wtedy moc. Kopiec moze zaczac ci rosnac. Wtedy skroc lekko podawanie.
Spieki to efekt zbyt wysokiej temperatury w zlozu ( zbyt duzo powietrza). Wegiel wewnatrz sie topi. Nowe dawki wegla wypietrzaja te plynna mase. Ta ewakuowana na zewnatrz gwaltownie sie schladza i powstaja zacierki, kalafiory a nawet kolby kukurydzy. Spiek to strata. Stopiony i nie w pelni spalony wegiel laduje w popielniku.
Edit: dlatego przy silnie spiekajacym weglu lepiej podawac np 2 sek z 20 sek przerwa niz 10 sek z przerwa 70 sek. Palenisko jest czesciej wzruszane co pomaga rozbijac i dopalac spieki. Ostatnie sezony z moim klimoszem mialem ciezkie. Wegiel byl niesamoowicie spiekajacy. Pewnie Rogi 60 albo i wiecej. Moj ster podawal na min 5 sek. Zeby to spalic z przerwa dochodzilem do 120-140 sek. Wegiel spalal sie niemal na przyslowiowy popiol z papierosa.
Tu jest Defro. W tych piecach retora jest uszczelniana sznurem i jeśli piec jest nowy to wszystko powinno być ok. Ja mam KE 15kW już 4 sezon i nic dodatkowo nie trzeba uszczelniać.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zar wlazi na korone. Wydluz troche przerwe. Jezeli plomien nadal jest rwacy, zywy to lekko z powietrzem w dol. Ale minimalnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.