marcin Opublikowano 5 Lipca 2006 #1 Opublikowano 5 Lipca 2006 Zastanawia mnie, czy ma sens wymiana samych grzejników żeliwnych na bardziej nowoczesne? Cytuj
Gość artekka Opublikowano 15 Października 2006 #2 Opublikowano 15 Października 2006 Zastanawia mnie, czy ma sens wymiana samych grzejników żeliwnych na bardziej nowoczesne? Sprawa nie jest tak prosta ja k się wydaje jeżeli rozpatrujemy same grzejniki to oczywiście ma bo mają dużo większą sprawność.Mogą nastąpić po wymianie problemy z obiegami.należało by wymienić całą instalację. Cytuj
mah Opublikowano 1 Listopada 2006 #3 Opublikowano 1 Listopada 2006 WSZYSTKO ZALEżY OD TEGO CO SIę CHCE UZYSKAć A CO STRACIć[TRZEBA PAMIęTAć ,żE KAżDA REAKCJA MA KONTRREAKCJę],A TAK NAPRAWDę CO MASZ NA MYśLI PISZąC STARE? Cytuj
marcin Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2006 Witam - mam teraz żeliwne, żeberkowe grzejniki. Wiem, że ich zaletą jest większa "stałocieplność", ale znowu dłużej się nagrzewają. Moje pytanie konkretnie dotyczy tego, czy wymieniając tylko grzejniki (pozostawiając stare, metalowe i dość grube rury - instalację wykonaną koło 1980 roku) cokolwiek zyskam. Generalnie chodzi o zyski finansowe. Cytuj
mah Opublikowano 2 Listopada 2006 #5 Opublikowano 2 Listopada 2006 moim skromnym zdaniem zyski będą nieadekwatne do nakładów.piszę tak nie znając izolacyjności budynku,pieca[jaki opał i czasopalność].najwięcej można zyskać inwestując w docieplenie budynku i samą kotłownie.grzejniki żeliwne najwięcej tracą na ekonomi przy piecach które bardzo często są rozpalane i wygaszane.jak byś nie zrobił i tak będzie to jakiś koszt. Cytuj
Jerzy_K Opublikowano 6 Października 2007 #6 Opublikowano 6 Października 2007 Witam - ja również mam grzejniki żeliwne, żeberkowe jak również kilka konwektorów. Zaletą żeliwnych jest większa "stałocieplność", ale znowu dłużej się nagrzewają , konwektory prawie momentalnie stygną. Myślę że globalnie w sezonie grzewczym nic nie zaoszczędzisz przy wymianie grzejników żeliwnych na konwektorowe. Energię cieplną którą wytworzysz w kotle i tak zostaje w budynku. Gdybym robił "nową instalację c.o na pewno zainstalowałbym grzejniki konwektorowe, ze względu na: -estetykę samego grzejnika - mniejszą średnicę rur , również estetyka. - szybkie rozgrzanie budynku w sezonie przejściowym - natomiast wykonanie "starego" tradycyjnego ogrzewania c.o na grawitacje jest bardzo kosztowne i mało który instalator podjął by się takiej pracy. Kwestia żywotności grzejników to na pewno żeliwne mają dłuższą żywotność niż konwektory pozdrawia: Jerzy K Cytuj
DzonyZerg Opublikowano 22 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Nie wiem to się wypowię:)Z tego co mi wiadomo to zmiana grzejników da efekt przy zmianie/modyfikacji źródła ciepła.Charakterystyka grzejników zeliwnych jest przydatna przy "przepalaniu" zasypowcem. Przy ciągłym paleniu już nie ma znaczenia jakie grzejniki.Po ociepleniu budynku gdzie przepalamy żeliwo traci na atrakcyjnosci bo "bufor" w postaci energii zgromadzonej w masie murów jest dużo większy stosunku to bezwglednej straty ciepla budynku. Ot co.Jak chcesz zmienić grzejniki to wpierw trzeba przemyśleć co będzie robione w temacie termomodernizacji i zmiany źródła ciepła.Z tego co wiem to przy zmianie grzejników może być problem z przeplywami przez kocioł po zmianie delta T. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
DzonyZerg Opublikowano 22 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 22 Stycznia 2020 HahahahahagaNie encji ten tapatalk:) go góra pierwszym miejscu! Przesłać je koderom czy zrobisz to dam :)SorkiWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi