Skocz do zawartości
IGNOROWANY

styrobeton na poddaszu

barti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Przymierzam się do docieplenia nieużytkowego poddasza (170 m2) w dość starym domu typu kostka. W tej chwili mam na stropie rozłożony styropian 10 cm i jeszcze do wczoraj byłem zdecydowany zamówić styro 15 cm, żeby ułożyć drugą warstwę, przykryć wszystko folią budowlaną i na koniec zrobić przejścia z desek/płyt osb. Koszt styropianu ok. 5000 zł. To 15 cm dodatkowej izolacji to jedno z zaleceń po audycie energetycznym, który zleciłem parę lat temu.

Jednak jak dokładnie obejrzałem istniejącą izolację to okazało się, że część izolacji jest pognieciona i pokruszona, a strop nie jest specjalnie równy, więc "zgubienie" tych paru cm różnicy w poziomie kolejną warstwą styro może być trudne. Poza tym między styropianem mam drewniane legary i betonowe murki nieco wyższe niż styropian, a więc kolejne mostki termiczne. Nie chcę wchodzić w temat wełny, ponieważ wiąże się to z dość kosztowną, czaso i pracochłonną koniecznością montażu konstrukcji z legarów, żeby zrobić podłogę.

Dzisiaj odwiedził mnie gość od wylewek i zaproponował zalanie istniejącej warstwy izolacji styrobetonem o średniej grubości 10 cm, żeby wyrównać poziom i zlikwidować mostki. Szacowane zużycie syrobetonu to 15 kubików, koszt z robocizną ok. 6000 zł. Tradycyjna wylewka nie wchodzi w grę, ponieważ strop nie jest zbyt mocny i nie chcę go przeciążyć.

Mam dylemat, czy wydać kasę na styro (5000 zł) i na ile to możliwe szczelnie go poukładać i mieć w sumie 25 cm styropianu z mostkami czy wydać ją na styrobeton (6000 zł) i mieć w miarę równą i szczelną warstwę 10 cm styro + kilka cm (od 5 do 10 cm) styrobetonu. Oczywiście mogę ułożyć kolejną wartwę styro już na styrobetonie, ale czy to ma sens?

Opublikowano

Styrobeton jest gorszy niż zwykły styropian. Ja w Twoim przypadku starałbym się zerwać cały stary styropian, podrównać keramzytem ile się da, a na koniec ułożyć nowe warstwy styropianu.

Opublikowano

Dotnij styropian do odpowiedniej wysokości, uzupełnij pianą. Nie rozumiem problemu ? Styropian się bdb obrabia. Możesz sobie zrobić ramkę z drutem do cięcia styro.

Opublikowano

Chyba trochę przekombinowałem z tym styrobetonem, za dużo myślenia szkodzi :) Trochę namieszał mi też w głowie znajomy fachowiec, który twierdzi, że styropian nie zaciągnięty klejem lub nie zalany betonem się utlenia i traci swoje właściwości.

No to kupuję styropian i docieplam poddasze. Jeszcze jedno pytanie, które chyba ze sto razy było już na forum: czy pchać folię paraizolacyjną między betonowy strop i styropian, której teraz nie ma?

Opublikowano

Nie ,nie trzeba dawać folii na strop betonowy.

Też bede ocieplal i nie bede kładł folii na strop betonowy pod styropian.Nie wiem jaki gruby,moze dam na przekladke 2x10 twardy fasadowy i na to plyta OSB...mam ok 110m kw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.