krypa1920 Opublikowano 28 Września 2019 #1 Opublikowano 28 Września 2019 Witam. Teść przechodzi z ogrzewania węglowego na gazowe, piec jednofunkcykny gazowy de Dietrich mcr3+24t. Problem jest następujący, mianowicie stary komin spalinowy jest krzywy na tyle iż uniemożliwia włożenie wkładu kominkowego 80/125. Czy jest jakaś inna możliwość żeby ten wkład zamontować aby kominiarz to zatwierdził że jest to zgodne z normami. Dodam jeszcze że ta inwestycja jest realizowana wspólnie z programem czyste powietrze. Z góry dziękuję.
krypa1920 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 28 Września 2019 Stary komin spalinowy w środku budynku jest krzywy
Ksieciunio Opublikowano 28 Września 2019 #4 Opublikowano 28 Września 2019 Chodziło raczej o to, że mało jest informacji o budynku. Moze jest opcja by dać komin przez ścianę, nie musi być wkład.
krypa1920 Opublikowano 28 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 28 Września 2019 Jest taka opcja tylko czy jest to zgodne z jakimiś wytycznymi i czy kominiarz podpisze papier
Piecuch19 Opublikowano 29 Września 2019 #6 Opublikowano 29 Września 2019 9 godzin temu, krypa1920 napisał: Stary komin spalinowy w środku budynku jest krzywy Kiedyś celowo robili takie krzywe kominy z uskokami pionowymi że nie widać od dołu nieba. Uskoki pionowe w kominie miały na celu wolniejsze opuszczanie spalin z komina i spowolnienie tempa spalania - taka ówczesna economika spalania ( wolniej się paliło). Też mam taki komin i jest możliwe wsadzenie do niego wkładu. Rozkuwa się komin w miejscu uskoku i tam dorabia się taki łącznik pod odpowiednim kątem - by połączyć dolny pionowy odcinek z górnym.
eliks Opublikowano 30 Września 2019 #7 Opublikowano 30 Września 2019 No ja kupiłem 30 letni dom i prułem ścianę od stropu na dół bo kanał skręcał. Mało tego, gość który montował wkład mówi że większość tego osiedla tak ma, więc coś musi być w tym co pisze @Piecuch19
sambor Opublikowano 30 Września 2019 #8 Opublikowano 30 Września 2019 To zamiast RCK taka namiastka, aby całego ciepła nie wywiewało
Piecuch19 Opublikowano 30 Września 2019 #9 Opublikowano 30 Września 2019 @Sambor Taka namiastka RCK która nie powoduje wychładzania i rozrzedzania spalin w odróżnieniu do tych teraźniejszych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.