Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Ekopell 14kw, wygaszanie

textura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z obsługą kotła czy też jego ustawieniami. Będzie to mój pierwszy sezon z tym piecem. Dodam, że nie znam się na tym. Z racji tego, że na dworze zrobiło się chłodniej postanowiłem przełączyć funkcję "tryb letni" na "pompy równolegle". Włączyłem tryb sterowania tygodniiwego, w którym zaznaczyłem opcje godzinowe. 6-8 rano oraz 20-22. Zauważyłem wtedy problem, że cwu jest dogrzewane tylko wtedy, gdy kocioł podejmuje pracę w godzinach, w których mu to zaznaczyłem. CWU nie dogrzewało się poza planem pracy bo piec się nie rozpalał. Postanowiłem więc poszukać czegoś w necie i natknąłem się na to, że piec powinien być "na chodzie" bo zdrowiej dla niego itp itd. Okej. Postanowiłem wyłączyć sterowanie tygodniowe CO i puścić go na temperaturze zadanej 60'C by chodził cały czas. Teraz dzieją się cuda. Kocioł jest włączony na tej opcji PID. Nke mam póki co regulatora pokojowego. 1 pompa za zaworem czterodrogowym i jedna przed CWU. Zawór czterodrogowy WITA 1 1/4. Wszystko rozchodzi się o pracę kotła. Histereza wynosi 4'C. Kocioł po uzyskaniu tych 60'C dalej podaje pellet. Dosypuje do palnika z moich wyliczeń co 15-16 sekund. Dochodzi do sytuacji, gdzie uzyskuje 65'C następnie włącza opcję "wygaszanie". Wszystko się czyści w palniku, przedmuchuje go i wyłącza się. Z 65'C temperatura spada na 56'C (histereza) i kocioł ponownie się rozpala. Jak mam sobie z tym poradzic, by kocioł chodził w fazie czuwania, podtrzymania czy jak się to fachowo nazywa? Zawór czterodrogowy, który posiadam ma podziałkę od 1 do 6. W momencie, gdy ustawiam przykładowo na 2 to temperatura na grzejniki jest wysoka ale za to powrót jest chłodny (poniżej 40'C). Jeżeli ustawię zawór czterodrogowy na 5 to temperatura na grzejniki wychodzi skromna za to powrót ma około 53'C. Póki co ustawiłem go pośrodku na 3. Mieszkanie ma 100m2 i ocieplone jest 5cm. Okna drewniane. Grzejników jest 6. Kombinowałem również ze skalowaniem mocy kotła. 80%,75%,65%. Nie widzę żadnej różnicy. Do sedna. Chiałbym aby piec "chodził" non stop na 60'C oraz nie wygaszał się 4 razy w ciągu godziny tylko korzystał z tego "podtrzymania".

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ spędza mi ta sytuacja sen z powiek..

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Napisałbyś może jak masz sterownik na kotle. 

Z tego co piszesz to wnioskuję że "kręcisz" ręcznie zaworem 4D co jest kompletnym nonsensem. Na zaworze powinien być zamontowany siłownik którym "kręci" sterownik w trybie dynamicznym.

Zawór 4D ma zapewnić odpowiednią temp na instalację CO, on nie dogrzeje jednocześnie powrotu, jak chcesz ochronę powrotu to zamontuj dodatkową pompę w obiegu kotłowym.

Co do dogrzewania CWU to musisz mieć w sterowniku opcję tzw. "priorytet" grzania CWU i ona musi być włączona, lub też zobacz jakie masz zadane temp grznia CWU, jaka histereza.

Opublikowano

APCK Slim. Siłownika nie posiadam. Rozumiem, że siłownik mogę dokupić i go założyć na ten zawór, który już posiadam? WITA 1 1/4. Instalator, który u mnie montował kotłownię się nie popisał ale to wiedziałem już wcześniej. Nie jest to pierwszy problem, który miałem.

Opublikowano

Popatrzyłem, w instrukcję sterownika APCK Slim i wynika że w ogóle nie zajrzałeś do instrukcji, sugeruję żebyś to zrobił i przeczytał ją ze 100 razy bo tam jest wyjaśnione bardzo dokładnie co do czego, włącznie z przykładami.    

Niestety nowoczesny piec to nie jest samograj i trzeba się co nieco "naumieć" bo inaczej będzie kiepsko.

Włączyłeś opcję " pompy równoległe" i masz dokładnie to co włączyłeś jest to w instrukcji precyzyjnie napisane, włącz opcję "priorytet bojlera" wtedy zawsze niezależnie czy działa pompa CO czy nie, czy piec jest odpalony czy nie, jeżeli temp bojlera spanie poniżej temp zadanej na CWU piec się sam odpali i dogrzeje ciepłą wodę.

Z tego co widzę harmonogramy tygodniowe możesz ustawiać i na CO i CWU, nieźle.

Tak że musisz się "pobawić" ustawieniami i je zrozumieć.

Twój sterownik ma tez możliwość sterownia zaworami więc należy dokupić siłownik do zaworu 4D, podłączyć do sterownika kotła i ustawić parametry jakie potrzebujesz.

Jeszcze jedno za pompą CWU ma być bezwzględnie założony zawór zwrotny i rozumiem że zasilanie i powrót CWU jest wpięty przed zaworem 4D?

Opublikowano

Odnośnie CWU i jego grzania to instalator mi to ustawił kocioł. Wczoraj dzwoniłem do Defro i uzyskałem odpowiedź typu, że jeżeli chcę mieć bojler dogrzany niezależnie od CO to mam sobie zakupić pogodówkę SPK Lux albo jakąś drugą bo w innym wypadku nie da rady tego rozdzielić przy sterowaniu tygodniowym. Ale już mniejsza o to bo chcę aby kocioł "chodził" non stop wraz z czuwaniem czy też podtrzymaniem i nie wygaszał się kilka razy w ciągu jednej godziny oraz rozpalał. Generalnie muszę kupić siłownik na zawór 4D i wpiąć go do sterownika. Siłownik do tego zaworu widziałem w sklepie internetowym. Czy jest to jakaś filozofia aby go zamontować na zaworze? Co do pompy to jest przed CWU.

Opublikowano

Instrukcję już studiowałem. Teraz jestem na etapie co z tym fantem zrobić i czy ewentualnie instalatora nie powiesić za jaja.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Po pierwsze. Kociol ci przebija poza zadana. To normalne zachowania logiki rozmytej( PID, Fuzzy logic)Bo kociol dazy do tego zeby pracowac caly czas. Jezeli kociol sie wygasza tzn. ze moc jaka ci w tej chwili zapodaje PID jest wyzsza od zapotrzebowania. Jezeli sterownik ma opcje sterowania pogodowego to zakup czujnik zewnetrzny, silownik zaworu, wlacz pogodowke, poustawiaj krzywa grzewcza. Wszystko masz w instrukcji. Jezeli kociol mimo wszystko bedzie sie wygaszal to ustaw histereze temp. zadanaj na 10-15 stopni a zadana kotla na 65-70 stopni. Tak bedzie ekonomiczniej. Za pompa obiegu grzejnikowego i boilera powinny byc zawory zwrotne( poszukaj w necie co to jest). Ustaw priorytet CWU a pompka CO powinna pracowac non stop. Co daje pogodowka z silowniloem mozesz zobaczyc na moim wykresíe.  Wykres z dnia dzisiejszego. Widac jaka jest zaleznosc miedzy temp. na dworze a temp jaka idzie na obieg grzejnikowy. W tej chwili idzie 27 stopni. Pomimo, ze grzejniki chlodnawe to grzeja. W domu uzyskane 22,5 stopnia.

19.09.JPG

Opublikowano

Okej czyli potrzebuję pogodówkę, siłownik zaworu oraz czujnik temperatury zewnętrznej. Szkoda, że w czerwcu instalator mi tego nie powiedział.

Opublikowano

Czy to co tutaj przesyłam to o to chodzi? A zawory zwrotne jak mam sprawdzić czy są? Porównać zdj z internetu z moją instalacją?67815733e7adf5659be7d403043a8663.jpgb47fb7de94be1d16d93a8fa1ce7785f7.jpga7ecd7e7f95336820f13db93bd5b98e9.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Na poczatku filmu masz zawor zwrotny. Poczytaj instrukcje sterownika. Tam masz wykazane czy sterownik kotla obsluguje pogodowke. Jezeli tak to bedziesz potrzebowal tylko czujnik zewnetrzny. Silownik zaworu musi byc dedykowany do samego zaworu. Defro stosuje sterowniki producenta TECH. Czujnik monujesz na polnocnej, zacienionej scianie. podpinasz do odpowiednich pinow w sterowniku. Do innych podpinasz kabel od silownika zaworu. W ustawieniach sterowika zalaczasz pogodowke, ustawiasz czas otwarcia zaworu ( np 120sek, jest w instrikcji zaworu) ustawiasz krzywa grzewcza. W techach mozna ja sobie ustawic samemu( cztery czy piec punktow dla roznych temperatur zewn.). Zawor bedzie dzialal plynnie. Ustawiasz proporcjonalnosc zaworu, skok i nieczulosc zaworu. Brzmi skomplikowanie ale takie nie jest. U sievi z cala regulacja doszedlem do ladu bez problemu. Mialem kiedys na starym kotle autonomiczny sterowni silownika zaworu. Wlasnie Techa.

Zawory powinny bac raczej za pompami. nie spotkalem sie z innymi rozwiazaniami. Ale tu niech wypowiedza sie instalatorzy.

Opublikowano

Witam ponownie. Za namową Defro podniosłem temperaturę kotła na 65'C, histerezę ustawiłem na 8'. Mój pseudoinstalator obniżył moc kotła. Efekt po dwóch dniach? Puścił lut gdzieś za pompą CO i zeszła woda z obiegu Na dzień dzisiejszy muszę korzystać z grzałki w CWU. W poniedziałek instalator wraz z serwisantem Defro ma się u mnie pojawić i to wszystko ogarnąć. Nie wiem z kogo usług trzeba korzystać żeby normalnie coś mieć zrobione. 62d665c70071e7efbfe51292fdfdb4bc.jpg&key=981796c8064c4b8c6dbfa49306251b7e036cb2f9da9217f1c5c96c12baeb70ac7ed7e3af14d3faa5ba15e03350d289c4.jpg&key=78917f461221297280c4369c98889f14e28c6754d140f6e8430247d6b75374fc7d93c336a03c5fad147d597496cff36c.jpg&key=98a2cb7f289b2cc7a831d62c8f6a7044261f538124a0f8e5e6c40b5afd693577

Opublikowano

Puścił lut ??? Pewnie go tam nie było, a gorąca woda wypłukała pastę do lutowania.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.