Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup peletu (wydzielone z Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet)

dhany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tam panowie, pellet zakupiony? Chyba nie bardzo miejsce żeby podyskutować o rodzaju i cenie??

Pozdrawiam 

Opublikowano

Zakupiony ;) w tym roku trochę więcej, bo 5 ton ;) no i niby takie lepszy ;) czas pokaże :) będziemy się grzać :D

Opublikowano

A gdzie przechowujesz taka ilość pelletu? ? Ja nie wiem jaki kupić.  Tamta zimę maximerem paliłem a uczucia mam mieszane :-/

Opublikowano

Zakupiony 5 ton kupiłem jak co roku musi wystarczyć hehe w tym roku wybór padł na pellet Małopolska nowy targ

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@dhany - mam budynek gospodarczy :)

Opublikowano

Kurcze ja nie mam gdzie trzymać. 2 tony zmieszcze w kotłowni. A nie uda mi się przewieźć blaszaka na ta zimę wiec będę musiał kupić w zimę. 

U mnie pellet po 850 za tonę. To normalna cena? 

Opublikowano
49 minut temu, Pawel24ng napisał:

Zakupiony 5 ton kupiłem jak co roku musi wystarczyć hehe w tym roku wybór padł na pellet Małopolska nowy targ

A gdzie w Nowym Targu kupowałeś

Opublikowano

Ja miałem po 800. Można dostać taniej, ale może być gorszy jakościowo. Ostatnio miałem taki, że przy rozpalaniu strasznie było czuć... plastik ¯\_(ツ)_/¯ no i był tańszy ;)

Opublikowano

No to widzę ze od 800 do 900 to normalka. Kurcze drogie to palenie pelletem. W tą zimę mój znajomy będzie palił gazem w budynku podobnym do mojego wiec będę mial porównanie 

Opublikowano

I jak się nim paliło a teraz od kogo brałeś?

Opublikowano

Wiesz nawet nie wiem, bo palone było tylko wtedy jak byłem w PL resztę tylko na podtrzymaniu było ale ogólnie ok trochę więcej popiołu było a wcześniej paliłem barlinkiem

Opublikowano

To napewno jest różnica bo za Barlinka musisz dać za tonę pewnie 1000 a ja dałem 750

W tamtym roku miałem że Spytkowice ale straszne spieki powstawały aż w piecu strzelało jak się ruszt czyścił

Opublikowano

Ja jestem z Lubnia ale jeżdżę ciężarowym tak że dla mnie transport to nie problem

Opublikowano

Ja mam zamowiony lokalny - 2 tony po 720 zl. Palilem rok temu i byl w miare ok to dam mu jeszcze szanse. Niestety wiecej nie zmieszcze w kotlowni i garazu takze trzeba bedzie dokupic pewnie ze 2 razy

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ja w zeszłym roku paliłem ukraińskim, był tani bo po 550 zł tona, ale w tym roku odpuszczam, bo dużo ziemi miał w sobie i podajnik co tydzień musiałem czyścić. w tym roku wróciłem do peletu z Pionek. niestety ceny rosną, płaciłem około 850 zł za tonę.

jeśli będzie taki dobry jak ten sprzed roku to warto. w zeszłym sezonie spaliłem niecałe 3 tony, więc w sumie mam ponad 4 tony na składzie. zobaczymy, co zima nam przyniesie

Opublikowano

Przechwytywanie.JPG.0cd86e0e758e8d0dbb8eaf86c8e6464b.JPG

Już w tym tygodniu pewnie coś pogrzeje ;)

Opublikowano

No ja też ze względu na miejsce zamówiłem tylko 2 tony. Zobaczymy jak w tą zimę będzie się palił maximer 6mm

U nas po 850 za tonę. Mazowieckie. Wołomin.

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 17.09.2019 o 17:32, dhany napisał:

No ja też ze względu na miejsce zamówiłem tylko 2 tony. Zobaczymy jak w tą zimę będzie się palił maximer 6mm

U nas po 850 za tonę. Mazowieckie. Wołomin.

Pozdrawiam 

Jaki to konkretnie pellet?
Jestem jeszcze przed montażem kotła, ale będzie to moja pierwsza styczność z paliwem stałym (przy ogrzewaniu domu), do tej pory był gaz, później olej...
Takie wymagania ma mój kocioł:
Kocioł został zaprojektowany i wyprodukowany do pracy tylko z peletem klasy A (DIN Plus 51731) o następujących właściwościach:

• 100% czystego drewna drzew iglastych lub liściastych;
  • średnica: Ф = 6 / 8 mm;
  • długość: 20-30mm;
  • kaloryczność: 5,2 kW / kg;
  • zawartość popiołu: <8%;
Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy. Zaczynam pierwszy sezon z sas bio efekt 17kw. Pelet kupiłem od lokalnego dostawcy 750 zł/tonę ale mam pewność, że jest robiony z liściastego drewna. Zwiedzałem zakład który robi podłogi tylko z liściastego i egzotycznego drewna. Zobaczymy jak się sprawdzi. Mam inny problem:

Gdzie znajdę informację na temat połączenia pieca sas bio efekt z regulatorem pokojowym st 292 v2. Wyskakuje mi komunikat - "brak transmisji z reg. pokoj." Czy ktoś może mi pomóc co jest nie tak? Kanały sa te same fabrycznie ustawione na 35. Na piecu widzę regulator pokojowy i jest czerwona literka P w górnym prawym rogu. Co jest żle. Na ST 292 widzę temperaturę zewnętrzną czyli regulator współpracuje z czujnikiem zewnętrznym. A ten stoi dalej od regulatora niż piec. Proszę o pomoc bo na razie regulator służy jako termometr

Opublikowano
w tym roku wróciłem do peletu z Pionek. niestety ceny rosną, płaciłem około 850 zł za tonę.

Hej, a ja właśnie zaczynam przygodę z pelletem i kupilem u producenta obok Pionek jest Garbatka Długa tam w tartaku robią pellet 100% drewna.
Za tonę płaciłem 860 słyszałem pozytywne opinie. Zobaczę... Pare razy piec popracował i wszystko super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.