Netiv Opublikowano 11 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Witam forumowiczów. Mam problem z piecem Termet Miniterm GCO-DP-21-23 mianowicie chodzi o ciśnienie w piecu. Często występuje bład 09 czyli chodzi o nieprawidłowe ciśnienie w piecu. Piec nie chce chodzić ze względu przez ten błąd. Zaobserwowałem że w piecu samo ciśnienie wzrasta do 3.2 a następnie spada. Wczoraj wieczorem na piecu było 0.0 bara a teraz jest 3.0 piec w nocy nie był użytkowany. Teraz te ciśnienie nie chce spaść. Wygląda to tak że na piecu samo ciśnienie się podnosi i spada, nie mam teraz możliwości podgrzania bieżącej wody. kilka lat temu jak ciśnienie w piecu spadło poniżej 0.5 bara to dobijałem ciśnienie za pomocą zaworu i na wyświetlaczu było widać jak ciśnienie zmienia się podczas napełniania powiedzmy z 0.5 na 0.6 0.7 0.8 itp aż doszedłem do 1.5 bara i przestałem napełniać. Teraz od kilku miesięcy jak ciśnienie spadło poniżej 0.5 bara i jak podwyższałem ciśnienie w piecu na wyświetlaczu nie zmieniała się ilość barów a było słychać jak się napełnia.Jak zakreciłem zawór od napełnienia ciśnienia to powiedzmy po 30 minutach z 0.5 bara pokazywało 0.6 po następnych 30min 0.7 aż tak przez kilka godzin i dochodziło sobie np do 2.5 bara. Chciałbym się poradzić bo nie wiem co się dzieje z piecem że samo ciśnienie wzrasta jak i spada do 0.
Netiv Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zauważyłem też dzisiaj że jak odłacze piec z gniazdka i pozostawie go na godzine to ciśnienie spada do 1.4 np z 3 barów. Jak piec spowrotem podłącze i nie będe korzystał z niego to po kilkunastu minutach ciśnienie samo wzrasta i pokazuje 3.4 bara. Proszę o pomoc co to może być. Pozdrawiam
rodi667 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Wprawdzie nie znam tego pieca, ale widzę, że nikt nie daje jakichś sugestii więc może dam Ci temat do przemyślenia. Miałem w moim poprzednim piecu kilka razy problem z bardzo słabą reakcją manometru na zmianę ciśnienia w obwodzie. Problemem był kamień osadzający się w otworze o bardzo małej średnicy na wyjściu do tego manometru. Połączenie jest "ślepe" i drobinki kamienia z obiegu wody z czasem zatykały połączenie. W przeciwieństwie do mojego przypadku, masz czujnik elektroniczny, ale zasada jest podobna, więc może spróbuj przeczyścić połączenie.
KubaSko Opublikowano 14 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Wkręć gdziekolwiek w instalację moze byc np. W miejsce odpowietrznika w grzejniku zwykły manometr i zobacz czy masz faktycznie takie wahania cisnienia. Rozumiem ze do tej pory wartosc cisnienia odczytujesz z wyswietlacza w kotle ? Tam jest czujnik elektroniczny ktory moze "świrować". W ten sposob sprawdzisz czy faktycznie masz takie wahania czy to wymysl elektroniki. Ja stawiam na błąd czujnika bo przy 3.4 bara otworzylby ci sie zawor bezpieczenstwa a nic o tym nie piszesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.