Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Viteco eg pellet mini 16kw revo

Kropapl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytając forum wychodzi na to, że najlepszy byłby kocioł z dużą pojemnością wodną, pionowym wymiennikiem najlepiej rurowy, z palnikiem Revo lub kipi. Co byście polecili w budżecie do 13tys? 

Opublikowano

Na Twoim miejscu poszukalbym kotła z palnikiem Kipi lub Revo, niekoniecznie z jak największą pojemnością wodną. Do tego bufor 500-700 L i będzie to najlepsze rozwiązanie. W kwocie 13 tys za kocioł+bufor powinieneś się zmieścić

Pomyśl również o tym, czy nie warto trochę dołożyć kasy i kupić jakąś sprawdzoną, duńską , szwedzką lub włoską konstrukcję (Blackstar, Biawar, Laguna)

Skąd dokładnie jesteś, kolego @Kropapl?

Opublikowano

Krotoszyn, wielkopolska, blisko mam producentów z Pleszewa. To kocioł slimko ewentualnie vario 5 lub pellar adamkiewicza z buforem 500l byłby dobrym rozwiązaniem? 

Opublikowano

Osobiście szukalbym kotła z pionowym wymiennikiem, mniej się brudzi i dłużej zachowuje wysoką sprawność. Nie wiem, jakiego rodzaju są wymienniki w tych kotłach, podjedź, zobacz, również pod kątem wygody czyszczenia. Jest bardzo wiele kotłów, z którymi można ożenić Kipi lub Revo i z buforem jak najbardziej będą dobrze działać

Opublikowano

Tak jak pisze kolega wyżej jak masz blisko podjedź i zobacz u tych producentów. I podejmij właściwą decyzję. I daj znać o swych odczuciach na co się zdecydowałeś.

Opublikowano

Z tego co widziałem w ofertach, ciężko będzie znaleźć kocioł 12 kw z pionowym wymiennikiem, te małe mają wymiennik poziomy

Opublikowano

Tak poziomy ale rurowy typowo pelletowy wymiennik  stworzony tylko pod pellet np. SliMko 12 kw.

Opublikowano
2 godziny temu, Kropapl napisał:

Z tego co widziałem w ofertach, ciężko będzie znaleźć kocioł 12 kw z pionowym wymiennikiem, te małe mają wymiennik poziomy

Biawar, Edilkamin Laguna, Blackstar. Co byś z tego nie wziął, będziesz zadowolony.

Opublikowano

A co byście powiedzieli o DEFRO GAMMA 15 kW? Wygląda na typowego peleciaka i według specyfikacji jest ok, tylko nie wiem jak sprawuje się palnik od defro

Opublikowano

Z "typowego peleciaka" to ma wymiennik pionowy, na tym się zalety kończą. Przecież to oprócz zasobnika nie różni się niczym od produkowanej od przynajmniej 3 lat Sigmy. Ja myślę że temat tu już został wyczerpany ale ty nadal czegoś szukasz, pewnie ktoś Cię namawia i tak zrobisz jak uważasz.

Opublikowano

Cały czas szukam sensownego kotła za sensowne pieniądze, viteco eg pellet mini wydaje mi się ciekawy, nie miał bym problemu z serwisem, ale póki co nie znalazłem żadnych opini, oprócz tego że to dobry kocioł. 

Opublikowano

W tych czasach nie ma problemu z serwisem, chyba że od razu nastawiasz się na problemy z kotłem. Ja zdania nie zmienię, kupisz jeden z 3 proponowanych to będziesz zadowolony. Biawar najtańszy, nie wiem czy jest coś w lepszego w tych pieniądzach. No jeszcze Ferroli Biopellet. Kocioł to typowy peleciak, za jakieś 9500zl masz powiększony pojemnik na pellet i internet oraz wbudowany układ pompowy. I tu masz typowego peleciaka.

http://sanitsystem.pl/id,2101/prod,kociol-na-pellet-ferroli-biopellet-18+-montaz

Opublikowano

Ferroli biopelet i biopelet pro jest fajną opcją, a czy obsłuży z osobna ogrzewanie na grzejniki i podłogowkę plus boiler? Nie przewiduje montażu bufora. 

Opublikowano

Wszystko da radę. Jak zadzwonisz do gościa z w/w strony to on Ci wszystko opowie. To Puławiak.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy. Piec Viteco mini 16 z palnikiem revo. Czy ktoś może wysłać swoje ustawienia na ten piec? Powierzchnia grzewcza 100 metrów, wszystko w podłogówce i nie mogę zejść ze spalaniem poniżej 30 kg. Peleton lava, już długo garażowany. Z góry dzięki za pomoc, bo ja już sam wymiękam:-)

Opublikowano

Wrzuć swoje ustawienia, napisz jak ocieplony dom, schemat instalacji też będzie tu potrzebny. Jak dlugo kocioł pracuje?

Opublikowano

Dom ocieplony 15 grafitową, schemat jest prosty bo z pieca idą dwa krótkie obiegi, jeden na wodę i drugi na rozdzielacz z podłogą. Każde z osobnym obiegiem pompowym. Kocioł pracuje trzeci tydzień.

6A3E0496-4551-4328-B8D4-3B5B7AA0D2BC.png

Opublikowano

Ustawienia nie do końca dobre, ale tym zajmiemy się później. Interesuje mnie schemat obwodu kotłowego, konkretnie jak zrealizowana jest ochrona powrotu i jaki mieszacz (3d, 4d) jest w instalacji

Opublikowano

Jaka jest zadana na kotle?

Opublikowano
20 minut temu, Organista1 napisał:

Opublikowano
Temperaturę na powrocie mam 38- 42stopnie

A czytałeś instrukcje od swojego kotła?
Tam podają min temp powrotu 46. I w protokole odbioru jest miejsce aby wpisac jaki sposób ochrony jest zainstalowany.
Co masz z tego zainstalowane?
A prawda jest taka ze twoj hydraulik nie wie o czym mówi.
Musisz zapewnić min 55 na powrocie. Wtedy można dalej gadać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.