tomek1979b Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor #51 Opublikowano 8 Lipca 2019 Pokaże schemat hydraulikowi, niech wg niego poprawia :)
tomek1979b Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor #52 Opublikowano 9 Lipca 2019 Panowie, instalacja będzie poprawiona wg Waszych podpowiedzi, proszę tylko powiedzieć czy dobrze rozumuję bo próbuję zrozumieć co u mnie zrobiono i zadać te pytania Panu, który montował ten schemat. W jaki sposób uzyskam temperaturę na grzejnikach np. 35 st. (dzięki mieszaczowi M) jeżeli po jakimś czasie na powrocie będzie 40 st., a z kotła pójdzie 60 st. Jeżeli termostat (T) osiągnie ustawioną wartość 45 st. to całkowicie zamknie dopływ ciepłej wody z kotła i WYELIMINUJE krótki obieg ochronny. Kocioł zacznie się szybciej wychładzać? Dobrze rozumuje że to nie miało prawo działać? O coś jeszcze można go spytać? :)
sambor Opublikowano 9 Lipca 2019 #53 Opublikowano 9 Lipca 2019 Po pierwsze prawa pompa( ta od powrotu z CO) tak zamontowana pracuje wraz z zaw 3-D w funkcji rozdzielania na dwa strumienie - jeden wraca na grzejniki a drugi idzie do zaw 3-D ATM, gdzie jest kierowany do kotła , może być zmieszany z gorącą wodą lub nie - zależnie czy przekroczy 45C lub nie. Jak woda po zmieszaniu przekroczy 45C to nowa z kotła nie jest pobierana, czyli pozostaje tylko ta z rozdzielenia na prawym zaworze 3-D. Jakby nie patrzył jest źle, albo ch...o PS Jakim cudem przy zasilaniu grzejników wodą o temp 35C będzie wracać do kotła woda o temp 40C????!!!!
tomek1979b Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor #54 Opublikowano 9 Lipca 2019 Sambor, to w tym układzie w ogóle nie da się sterować temperaturą wody na grzejniki bo mieszacz nie miesza? PS: w tym układzie tu chyba i tak nigdy nie pójdzie 35 z kotła na grzejniki. PS2: można gdzieś wykorzystać te drugą pompkę - Alpha1 L?
sambor Opublikowano 9 Lipca 2019 #55 Opublikowano 9 Lipca 2019 Co tu myśleć, jak w poście #27 kolega ci wszystkie opcje przestawił. Jakby to był kocioł na ekogroszek to można by pomyśleć o pompie kotłowej, ale dla pelletu to tylko sprzęgło lub bufor,
tomek1979b Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor #56 Opublikowano 9 Lipca 2019 ok. to temat do zamknięcia jeszcze tylko tak na koniec :). Co będzie jak termostat osiągnie zadaną temperaturę i zamknie wodę z kotła, a siłownik zamknie drogę na powrocie? Jak zachowa się instalacja?
sambor Opublikowano 9 Lipca 2019 #57 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jak się zamknie tak jak pokazujesz to woda w instalacji będzie krążyć po za kotłem i kocioł po osiągnięciu zadanej temp się wyłączy
tomek1979b Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor #58 Opublikowano 9 Lipca 2019 Sambor, dzięki wielkie! Dzisiaj mi się wyłączył po godzinie pomimo tego że zadana na pokojówce nie została osiągnięta. Zastanawiałem się dlaczego. PS: kocioł był kupowany z usługą montażu można to jakoś zareklamować? Czy walka z wiatrakami...
sambor Opublikowano 9 Lipca 2019 #59 Opublikowano 9 Lipca 2019 Dla mnie ta instalacja to bezsens , a kocioł ma w swoich instrukcjach zalecany montaż. Nie wiem dlaczego tak tego nie zamontowano?
tomek1979b Opublikowano 9 Lipca 2019 Autor #60 Opublikowano 9 Lipca 2019 Teraz widzę, nie wiem co chciano osiągnąć...
Gość Digitrax Opublikowano 9 Lipca 2019 #61 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jak to co ? sprzedać za wszelka cenę.
tomek1979b Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #62 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Instalator poprawił instalację w taki sposób że dalej część grzejników nie grzeje. Grzeją te od nr 1, ale tam idzie gruba rura po starej instalacji. Pod nr 2 grzejniki zaczną grzać jak pozamykam termostaty na tych co grzeją, i tutaj już jest mniejsza średnica rur. Jak to przerobić żeby nie ładować się w duże koszty? Podejrzewam że pompka od CWU zasysa część wody i psuje cyrkulacje. Może wystarczy zwrotniak w tym miejscu co narysowałem gdzie idzie rura nr 2? ZZ przy pompkach są.
hajtaler428 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #63 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Instalacja wymaga regulacji hydraulicznej. W tej chwili obieg jest w starej, grubej części bo tam są mniejsze opory hydrauliczne. Woda płynie tam gdzie ma lżej. Jeżeli masz zawory z nastawą wstępną to trzeba zmniejszyć przepływ na grzejnikach w starej części a zwiększyć na wąskich nitkach. Jeżeli nie masz zaworów z nastawą wstępną to możesz spróbować zaworami zwykłymi na grzejnikach
tomek1979b Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #64 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Mam zawory, myślałem tylko że nie trzeba będzie tego robić skoro podłączał tylko nowy kocioł a na starym było już wyregulowane. Bo te oba obiegi były już wcześniej i grzały.
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #65 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Stary kocioł był pewnie inaczej wpięty i to jest różnica.
tomek1979b Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #66 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Był był, nawet średnice rur pozmieniali na wyjściu/wejściu z kotła. Czyli za bardzo nie ma co tu kombinować, tylko kryzować? Schemat Instalacji już ok wygląda? Aha i pompkę przełożyli z wyjścia bojlera CWU na jego zasilanie. Czy to duża różnica z której strony w tym układzie?
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #67 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Schemat OK, pompa od CW może być tak jak jest. Potrzeba regulacji hydraulicznej.
tomek1979b Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #68 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 A możliwe że częściowo, pompa cwu podbiera i osłabia obieg CO? Dać tam ZZ, gdzie naszkicowałem, w cieńsze rury nr 2?
hajtaler428 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #69 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zz nic tam nie daje. Pompa CWU nic nie zakłóca Dodam że u siebie też przerabiałem w ten sposób- wymiana kotła, różne średnice na pionach, pompa na powrocie po przeróbce (schemat taki jak u Ciebie). Przed przeróbką wszystko było ok a po trzeba było regulować. Założyłem zawory z nastawą wstępną i teraz jest wszystko ok
tomek1979b Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #70 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Ok. Spróbuje pokryzować grzejniki.
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #71 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 5 minut temu, tomek1979b napisał: Dać tam ZZ, gdzie naszkicowałem, w cieńsze rury nr 2 Tam nie potrzeba ZZ, natomiast jest potrzebny w obiegu grzania CW - za lub przed pompą i za pompą obiegu grzejnikowego, ale przed wpięciem powrotu CW
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.