1gregor Opublikowano 19 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Witam czy zawór różnicowy a raczej budowa tego bajpasu ma prawo działać... Mam problemik z tym zaworem, otóż wydaje mi się, że, jest on za wysoko tego trójnika i przy uruchamianiu pompki nie słychać specyficznego " stuknięcia" dzwięku zamykania zaworu na żadnym biegu?Poza tym chyba pompka jak by mieli.Czy nie lepiej było by ten zawór umiejscowić niżej?Co myślicie?
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Pewnie zawór jest nieszczelny i puszcza w drugą stronę, albo pompa na zbyt niskim biegu. Samo miejsce montażu zaworu jest OK, i nic nie trzeba w jego lokalizacji zmieniać.
pawelll Opublikowano 19 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Miałem podobne problemy z zaworem róźnicowym , tylko w moim przypadku zawór pracował w pozycji prawie pozomej. Wymieniłem go na wyrób z http://tech-pol.pl/ , jest dużo cichszy i już 2 lata działa niezawodnie.
1gregor Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor #4 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Napisałem, że na żadnym biegu nie słychać dzwięku zamykania i pompka bulgocze " mieli" Czyli co do wymiany?
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Tu trzeba sprawdzić : pompę czy nie zapowietrzona, filtr przed pompą czy czysty, oraz rozebrać sam zawór różnicowy - w nim jest kula - sprawdzić i ew wymienić samą kulę , ale z zachowaniem jej wymiarów (średnica nowe kuli musi być taka sama jak starej)
1gregor Opublikowano 19 Czerwca 2019 Autor #6 Opublikowano 19 Czerwca 2019 Pompa napewno zapowietrzona ponieważ przez to, że zawór nie zamyka bajpasu woda z powietrzem krąży na tym, że bajpasie i nie pcha go dalej, słychać w pompce takie terkotanie ( pompka nowa)nawet tylko na obiegu c.w.u, bardzo krótkim z resztą.Filtr czysty a co do wymiany samej kulki to chyba wole cały zawór kupić koszt około 50zł na znanym portalu aukcyjnym ten tech-pol "u mnie na wsi" jak pytam o taką kulke to wszyscy robią wielkie oczy i myślą, że z marsa jestem w castodramacie też nie mają tych kulek.
sambor Opublikowano 19 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 19 Czerwca 2019 To najpierw trzeba odpowietrzyć pompę! Kulę kupisz w hurtowniach hydraulicznych albo na alledrogo, tylko trzeba znać rozmiar
Gość Digitrax Opublikowano 20 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Ja się zapytam w jaki sposób jest podłączone naczynie otwarte do tego kotła.
sambor Opublikowano 20 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 20 Czerwca 2019 Kolego @Digitrax zadaje Kolega pytania niewygodne dla autora pytania i po za tematem głównym.
Gość Digitrax Opublikowano 20 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 20 Czerwca 2019 W/g mnie i zdrowego rozsądku jest to pytanie zasadnicze, ponieważ ma związek z bezpieczeństwem użytkowania tej instalacji.
1gregor Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor #11 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Witam Pytanie może nie w temacie, ale bardzo wygodne jak jest podłączone naczynie, albo może jak jest wykonana " bombowo" instalacja przez pseudo fachowców.Temat już poruszony tutaj
pawelll Opublikowano 21 Czerwca 2019 #12 Opublikowano 21 Czerwca 2019 To chyba wiesz co masz zrobić : zawór różnicowy do wymiany zbiornik wyrównawczy podłączyć tak jak powinien być, a nie jakimiś karbowanymi wężykami
1gregor Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor #13 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Witam jak pisałem w innym temacie, mieszkanie nie moje tylko miasta i dzis poszlo pismo do MZGK i niech pracownicy sie doszkolą albo sprawe skieruje do sądu. A tak poza tym dlaczego ludzie zgadzają sie na takie wykonywanie instalacji (niewiedza?) i kto taki mądry wymyślił, żeby rure bezpieczeństwa montować na bajpasie a nie bezpośrednio z pieca? Mój sąsiad, też tak ma... ( zawór kulowy po drodze i różnicowy) Można by założyć osobny temat. Oczywiście instalacja do przerobienia, rura bezpieczeństwa bezpośrednio z pieca do naczynia minimum 25mm i tak samo przelew, do założenia zawór bezpieczeństwa na zasobniku c.w.u i odpowietrznik itd. Dlugo by wymieniać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.