sakundo10 Opublikowano 16 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Cześć. Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników pieców na paliwa stałe. Posiadam kocioł metal fach smart eko plus, zasilam go pelletem. Mam ustawiona temperaturę zadana kotła na 60 stopni. Chciałbym ją zmniejszyć w celu obniżenia spalanej ilości pelletu ale ni jak nie mogę tego zrobić. Temperatura minimalna jest 60 i niżej nie da się zejść. Czym to może być spowodowane?
pastor Opublikowano 16 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Tym ze Pellet spalamy w warunkach których ty możesz nie zapewnic gdybys dał jeszcze mniej na kotle. Aby prawidłowo spalać Pellet temperatura wody powracającej do kotła powinna być conajmniej 50. Masz taka? Zadana ok 70. Poczytać proszę najpierw o spalaniu peletu.
eliks Opublikowano 17 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Obniżenie temperatury kotła nie oznacza oszczędności w opale. Tak nam się tylko wydaje ale to błędne myślenie.
PioBin Opublikowano 17 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 17 Czerwca 2019 10 minut temu, eliks napisał: Obniżenie temperatury kotła nie oznacza oszczędności w opale. Mozliwe ale dysusyjne. Napewno powoduje wieksza strate energii cieplnej juz wytworzonej.
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2019 #5 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Przy typowych konstrukcjach na pellet powrót do kotła powinien mieć min 55C, czyli warto wstawić na powrocie zaw stałotemperaturowy 55C. A temp na kotle ustawić na 65C.
Gość Digitrax Opublikowano 17 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 17 Czerwca 2019 I po stronie odbioru ciepła zainstalować zawór 3D sterowany pogodowo. Mamy wtedy idealne warunki pracy kotła i regulację temperatury grzejników lub podłogówki niezależnie od temperatury kotła.
eliks Opublikowano 17 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 17 Czerwca 2019 2 godziny temu, PioBin napisał: Mozliwe ale dysusyjne. Napewno powoduje wieksza strate energii cieplnej juz wytworzonej. To kocioł na groch. Jak zwiększy z 60 do 65 stopni przy zaworze 4D, nie zauważy żadnego wzrostu zużycia opału, to już sprawdzony temat.
PioBin Opublikowano 17 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 17 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Digitrax napisał: I po stronie odbioru ciepła zainstalować zawór 3D sterowany pogodowo. Mamy wtedy idealne warunki pracy kotła i regulację temperatury grzejników lub podłogówki niezależnie od temperatury kotła. Sterowanie pogodowe (nalezy podkreslic ze jest to pomiar temperatury na zewnatrz) jak najbardziej ale moze sluzyc jedynie do ustalenia temperatury medium dla instalacji. Na tym sie konczy jego rola. 29 minut temu, eliks napisał: To kocioł na groch. Jak zwiększy z 60 do 65 stopni przy zaworze 4D, nie zauważy żadnego wzrostu zużycia opału, to już sprawdzony temat. Tylko po co? Skoro nie zauwazy roznicy. Ma miec cieplej w kotlowni? Chce podniesc temperature w kominie? Dba o temperature powrotu? (rozsadne) = To niech wstawi pompe kotlowa ktora przetloczy ciepla wode na powrot i bedzie mial np. 5C mniej niz na wyjsciu.
eliks Opublikowano 17 Czerwca 2019 #9 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Po to żeby kocioł żył dłużej i spalał "lepiej". Ludzie zawsze kombinują jak koń pod górkę. Jeśli jest naklejka tak jak u moich rodziców na kotle że zadana 65* i powrót 55* to instalator ma tak zrobić żeby było wg instrukcji.
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2019 #10 Opublikowano 17 Czerwca 2019 19 godzin temu, sakundo10 napisał: metal fach smart eko plus Taki kocioł do pelletu ma sens jak jak jest zapalarka, niektóre modele mają + minimum to pompa kotłowa na powrocie z zaw 4-D
sambor Opublikowano 17 Czerwca 2019 #11 Opublikowano 17 Czerwca 2019 2 minuty temu, eliks napisał: Jeśli jest naklejka tak jak u moich rodziców na kotle że zadana 65* i powrót 55* to instalator ma tak zrobić żeby było wg instrukcji. Chyba, że instalator starej daty to ustawi na kotle 50C aby "mniej palił"
PioBin Opublikowano 17 Czerwca 2019 #12 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ci od starej daty to raczej nauczeni trzymac min. 75C bo rusza grawitacja a pompka niepotrzebna i kosztuje (zakup + prad).
kris.eu Opublikowano 29 Czerwca 2019 #13 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Niektórzy instalatorzy jeszcze uważają że ochrona powrotu nie jest potrzebna a praktyki z temperaturą 45 stopni na piecu to coś normalnego.Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
PioBin Opublikowano 29 Czerwca 2019 #14 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Jesli ktos pomierzy: a) sprawnosc kotla na temperaturze ustawionej np. 50 i 70 b) "czystosc" / sklad spalin analizatorem dla temperatury ustawionej 50 i 70 przy identycznym/powtarzalnym procesie spalania to mozna by rozmawiac czy podniesienie temp. kotla wplywa lub nie wplywa korzystnie dla uzytkownika kotla. Temperature powrotu jako tylko funkcje ochrony przed korozja narazie pomijam.
sambor Opublikowano 29 Czerwca 2019 #15 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Temperatura powrotu to nie tylko ochrona kotła przed korozją to też poprawienie procesu spalania - przy wyższej temp na kotle lepiej zachodzi proces spalania. Np w kotłach na pellet wysoka temp w komorze spalania ułatwia proces zgazowania paliwa na palniku i lepsze jego wykorzystanie - czyli rośnie sprawność i czystość spalin - czyli tak naprawdę te wszystkie VTC czy Ladommaty montowane na powrocie służą nie do ochrony samego kotła, ich głównym celem jest poprawa procesu spalania a przy okazji mamy ochronę kotła. W moim palniku zaleca się pomiary analizatorem przy temp spalin około 160C.
eliks Opublikowano 13 Lipca 2019 #16 Opublikowano 13 Lipca 2019 5* na kotle robi różnicę. Ja w peleciaku "najczyściej" mam przy zadanej 70*. Czysto i w komorze spalania i w wymienniku. Poza tym to mit, że podwyższenie temperatury zadanej skutkuje większym spalaniem paliwa.
PioBin Opublikowano 13 Lipca 2019 #17 Opublikowano 13 Lipca 2019 2 godziny temu, eliks napisał: Ja w peleciaku "najczyściej" mam przy zadanej 70... Ustaw 80 to bedzie jeszcze czysciej i przeciez nie spalisz wiecej pelletu. Masz czysciej bo syf ze spalania nie przykleja sie do wymiennika tylko wylatuje kominem. W dniu 30.06.2019 o 01:10, sambor napisał: Temperatura powrotu to nie tylko ochrona kotła przed korozją to też poprawienie procesu spalania - przy wyższej temp na kotle lepiej zachodzi proces spalania To oznacza ze taki kociol nigdy nie powinien powstac. Dawno temu @heso pisal ze rozgraniczenie procesu spalania od wymiany/odbioru ciepla ze spalin jest podstawa. Nie wiem czy zmienil zdanie ale ja tez sie z tym zgadzam.
eliks Opublikowano 13 Lipca 2019 #18 Opublikowano 13 Lipca 2019 Nie popadajmy w skrajność. Między zadaną 65* a 70* różnica w spalaniu jest niezauważalna. To nie tylko moja opinia, poza tym przepraszam, jaki syf z pelletu wylatuje mi kominem przy większej temperaturze kotła? Co to za bzdura? W dobrze wyregulowanym peleciaku nic się nie przykleja, można go czyścić pędzelkiem. Ty myślisz że jak kotły robią ecodesign? Przy zadanej 60?
sambor Opublikowano 13 Lipca 2019 #19 Opublikowano 13 Lipca 2019 50 minut temu, PioBin napisał: Masz czysciej bo syf ze spalania nie przykleja sie do wymiennika tylko wylatuje kominem. Ja się spytam jaki syf- może u kolegi coś jest, u mnie jest pył, czyszczony odkurzaczem. Co co rozdziału spalania i odbioru ciepła to popatrz jak jest u mnie: palnik jest w kotle dodatkowo w takim "wiadrze " z dnem z żarobetonu/ szamotu, nie wiem dokładnie z czego, ale to nie istotne, spaliny i płomienie odbijają się od tego deflektora i dodatkowo ogrzewają palnik z zewnątrz a następnie oddają ciepło do płaszcza wodnego i wylatują na zewnątrz.
PioBin Opublikowano 13 Lipca 2019 #20 Opublikowano 13 Lipca 2019 14 minut temu, sambor napisał: Co co rozdziału spalania i odbioru ciepła to popatrz jak jest u mnie: palnik jest w kotle dodatkowo w takim "wiadrze " z dnem z żarobetonu/ szamotu, nie wiem dokładnie z czego, ale to nie istotne, spaliny i płomienie odbijają się od tego deflektora i dodatkowo ogrzewają palnik z zewnątrz a następnie oddają ciepło do płaszcza wodnego i wylatują na zewnątrz. I to jest rozsadne. Nie wiem czy wystarczajace. Byc moze da sie to zrobic lepiej.
sambor Opublikowano 13 Lipca 2019 #21 Opublikowano 13 Lipca 2019 To rozwiązanie firmowe Wolfa dla kotłów CNK, w tym przypadku można prowadzić kocioł na niskiej temp i nic złego się nie dzieje - brak smoły, sadzy, prawidłowe spalanie. Nie ważne jaki będzie palnik - czy na gaz czy na olej czy na pellet zawsze jest tak samo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.